查看完整版本 : 知道啵些細節,才算真正睇懂《小醜》啵部電影

七個小小達人 2020-3-29 05:31 PM

知道啵些細節,才算真正睇懂《小醜》啵部電影

DC電影《小醜》自從上映以嚟話題唔斷,佢除咗血淋淋嘅呈現整個社會對活喺底層人哋嘅霸淩與唔公外,更揭示咗階級差距系如何讓人成魔嘅殘忍現實,睇得無數觀眾心酸又心碎。而《小醜》啵個DC史上最邪惡嘅反派角色鼓勵暴力與犯罪嘅爭議言行,甚至喺美國上映後引發部份民眾嘅拒睇運動,唔過佢上映迄今唔但一舉坐上北美影史十月份嘅最高開片票房寶座,全球票房也已嚟到2.34億美金,熱潮絲毫冇減弱。
雖然《小醜》劇情沉重無比,但漫改電影慣有嘅彩蛋導演托德·菲利普斯(Todd Phillips)可冇遺忘。有別於其佢英雄電影彩蛋,《小醜》嘅彩蛋唔走驚喜路線,而系暗藏更多對於人性嘅反諷於其中,現喺就一起嚟細細挖掘彩蛋孭後嘅警世意味吧![img]https://img9.doubanio.com/view/thing_review/l/public/3478021.webp[/img]
原本應該要帶俾大家歡樂、使人微笑嘅亞瑟,卻因為社會嘅殘酷而淪落為人人嗌打嘅過街老鼠,最終成為市民懼怕嘅“瘋狂小醜”。倘若你系每部經典電影都唔擠過嘅超級影癡,應該對於咁樣嘅主角設定一點也唔生埗!像系大導馬丁·斯科塞斯嘅《喜劇之王》與《出租車司機》,都能睇到極為相似嘅影子。
[img]https://img9.doubanio.com/view/thing_review/l/public/3478025.webp[/img]
當小醜終於體認到自己嘅人生其實“就系場喜劇”。親手殺死母親,準備前往莫瑞嘅電視秀時,換上咗一件艷紅色嘅西裝褸,並以鮮艷嘅黃、綠內搭襯衫襯托。啵笠造型與影史首位小醜嘅銀幕形象極為相似。
《小醜》電影中嘅妝容造型並非無中生有,而系參考美國著名嘅連環殺手約翰韋恩蓋西(John Wayne Gacy),妝容上嘅特色系擁有極為大嘅嘴巴與眼睛,且唔像一般兒童樂園嘅小醜妝容大都冇稜角,而系選擇喺嘴巴和眼睛都加上尖銳嘅銳角,散發出一股令人唔精神嘅邪氣。

七個小小達人 2020-3-29 05:32 PM

《小醜》雖然系傑昆·菲尼克斯(Joaquin Phoenix)第一次演出漫畫改編嘅超級英雄電影,但其實佢曾經拒絕過許多演出嘅機會,包含2012年電影《複仇者聯盟1》飾演“綠巨人浩克”和2016年電影《奇異博士》,婉拒演出嘅主要原因系唔希望與漫威一次簽下過多電影合約。

七個小小達人 2020-3-29 05:33 PM

當亞瑟被自己嘅身世之謎所眼瞓擾、起身前往調查母親病历時,一顆遠鏡頭清楚地帶到醫院嘅名字:“阿卡漢州立醫院(Arkham State Hospital)”。只要對DC 宇宙略有涉獵嘅你,制定知道高譚市內有一間名為“阿卡漢精神病院”嘅機構。另一個廣受歡迎嘅DC 角色“小醜女”哈莉奎茵就曾系任職於此院嘅心理醫師;而小醜本人,自然系啵度嘅超難搞病患!

余生少年 2020-3-29 10:29 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

門外怪異天才 2020-3-30 11:43 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 知道啵些細節,才算真正睇懂《小醜》啵部電影