查看完整版本 : 如何評價大鵬主演電影《大贏家》?

七個小小達人 2020-3-30 03:16 PM

如何評價大鵬主演電影《大贏家》?

從《我唔系潘金蓮》嘅自毀形象,到《鋌而走險》中嘅搏命演出,再到《受益人》里邊緣人嘅入木三分。
大鵬已經完全擺除咗屌絲男士帶俾大家嘅“土味喜劇段子手”嘅印象,正逐漸形成自己特有嘅電影風格——黑色幽默。
包括啵部剛剛上映嘅電影《大贏家》。

《大贏家》採用咗標準嘅掂萊塢4+1敘事結構。
將建置設定、複雜情節、發展部分、高潮啵四個部分平均分配,並加一個短結尾。
接下嚟我將話話究竟咩係4+1敘事結構,以及啵部電影點解稱得上“遺憾”。
第一部分:建置設定
故事嘅設定很有意思,銀行和公安聯合舉行咗一次防恐演習。從銀行選一個人嚟當劫匪,然後警察把劫匪制服,演習結束。
啵對於大家嚟話都系“走走形式、做做樣子”嘅事情,每個人嘅觀念里都認為喺咁樣一個法制社會,哪個人會咪命咗去搶銀行,啵種事情發生嘅概率可謂微乎其微。
實際生活中也確實如此,你可以仔細回憶回憶:你睇咗咁多年嘅國內新聞,有幾條系搶銀行嘅?
銀行難搶,點解?
電影俾出黑色幽默嘅解釋,300萬嘅鈔票有70斤重。如果搶個2000萬,嗰有快500斤,怎麼搶?!
就喺大家以為啵系一次例行公事嘅演習嘅時候,只有一個人當真咗,就系電影里嘅主角——嚴謹。
佢系銀行職員,也系被銀行選出嚟搶銀行嘅假冒劫匪。
退伍軍人,自學考取金融管理學位,而正如佢嘅名字,啵個嚴謹系一個做事非常嚴謹嘅人。
佢為此認真嘅策劃咗整個搶銀行行動計劃。

七個小小達人 2020-3-30 03:16 PM

第二部分:複雜情節
此時電影開始構建各種各樣嘅複雜情節。用時也系20—30分鐘。
《大贏家》複雜嘅嚟自人物,五個銀行職員,兇神惡煞嘅老員工、圓滑世故嘅經理、兩頭草嘅胖子、暗中支持嚴謹嘅女主和有些憨厚嘅保安。
此外仲有三個意外滯留喺銀行嘅人客,阿爺和上初中嘅孫子,二人一直有隔閡。一個被未婚夫突然拋下嘅孕婦。
加上最早安排執行任務嘅男警察,和一個突然闖入嘅“臥底女醫生”。

七個小小達人 2020-3-30 03:17 PM

其實擠大咗嚟睇,啵十個人質就像系代表大眾嘅十個“陪審團成員”。佢哋正喺均衡著一場系唔系應該繼續嘅演習。
更深刻嚟話,佢哋系代表著我哋每個觀眾,喺決定系唔系應該支持嚴謹喺啵場演戲中嘅啵份“嚴謹”。
而後牽扯越嚟越廣,一場平平無奇嘅演習竟然把特警隊都牽扯嚟嘅。最後四名特警隊員強行闖入銀行引發“假爆炸”並“假死”,而結束複雜情節。
喺掂萊塢電影中,複雜情節部分需要強調電影核心目標,並且用一個大事件嚟結束。
《大贏家》嘅核心目標正系——系唔系應該連一場演習都要用最嚴謹嘅態度對待?!同時用四個特警隊員嘅死嚟強調——事態正喺越嚟越嚴重。

山邊地獄 2020-3-30 03:27 PM

冇睇过,唔好评价

後不見來者 2020-3-30 03:44 PM

[quote]原帖由 [i]七個小小達人[/i] 於 2020-3-30 03:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=516556991&ptid=28961569][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實擠大咗嚟睇,啵十個人質就像系代表大眾嘅十個“陪審團成員”。佢哋正喺均衡著一場系唔系把特警隊都牽扯嚟嘅。最後四名特警隊員強行闖入銀行引發“假爆炸”並“假死&rd ... [/quote]

务实一点,
大鹏在香港没有知名度,在香讨更没有知名度,有什么可讨论的

紅星加盈 2020-3-30 08:38 PM

睇完, 真係無乜特別
柳岩仲包上頸, 甘仲有乜好睇

余生少年 2020-3-31 09:14 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

門外怪異天才 2020-3-31 11:36 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 如何評價大鵬主演電影《大贏家》?