查看完整版本 : 屯門去上水、上水返屯門足足有52公里

Klapprad 2020-5-2 06:57 AM

我 ( 四月三十日) ー條友單拖
由屋企(粉嶺)足採去屯門 :
1.屋企粉嶺一博愛醫院  (上水去元朗全程行青公) 50分鐘)
2.博愛醫院一妙法寺 (單車徑,) 42分鐘
3.妙法寺一青山村站 ( 單車徑,大部份路ロ都係睇車睇人唔睇燈) 25分鐘
4.青山村站一博愛醫院 (單車徑,大部份路ロ都係睇車睇人唔睇燈) 60分鐘
5.博愛醫院一返到屋企粉嶺 ( 單車徑尾後行青山公路到上水) 75分鐘
6. 全程由頭到尾 : 下晝一點出車、沿途無休息,返到屋企五點十五分.平均速13公里/時
屯門單車徑逢路口落車推戓睇燈過,將會用多4O%時間。
所以好多單友玩家行村路,遠離單車徑,唔違法。
而我覺得屯門天水圍元朗區,行單車徑者只能作代歩而已,
係絶對無足釆車樂趣可言o
現今由上水去粉嶺去太和馬場沙田大圍馬鞍孖橋大美督
嘅單車徑,係全港最有足釆車樂趣嘅單車徑。
但願由元朗到上水段嘅單車徑能早日通車。
但由屯門到元朗,就只有行吓停吓要忍耐了。

小卡梅 2020-5-2 08:33 AM

我上星期同車友踩,來回大埔-南生圍,行 新田村路。~73Km
個人覺得,較值得做嘅,係回顧呢次行途,諗下點樣可再進步。
如:
上斜比車友慢好多-心肺功率唔夠...
手腕/手臂最攰-車手把/鵝頸要教下...
踩完呢~73Km,個人整體唔算好攰-下次可踩~100Km 或可再路快D。
------
樓主有心踩車嘅話,我信相呢 52Km 只係你嘅開始之中嘅開始。繼續踩啦。

[[i] 本帖最後由 小卡梅 於 2020-5-2 08:34 AM 編輯 [/i]]

fedrigonia 2020-5-2 11:00 AM

得果52k就.......,長期屈喺井底係有原因嘅。

Klapprad 2020-5-2 03:01 PM

樓主有心踩車嘅話,我信相呢 52Km 只係你嘅開始之中嘅開始。繼續踩啦。

唔係單純計路程長短,重要睇吓係乜斜度同路面係咪平滑
青公馬路旁邊D行人路踩死人

[[i] 本帖最後由 Klapprad 於 2020-5-2 03:03 PM 編輯 [/i]]
頁: 1 [2]
查看完整版本: 屯門去上水、上水返屯門足足有52公里