查看完整版本 : 1157 中聯重科

愚人之石 2020-4-9 03:31 PM

1157 中聯重科

最近買入,目標價上次高位6.89

當然,我一開題啲媽媽sing同阿仔會立即攻擊,因為兩條粉皮完全唔識評又唔識技術,但佔有全版面,每日都交波呃分,唯有攻擊有料之人才可以抬高自己,又可以將別人的題目壓下去嘛。
所以全版支持區都叫人唔好買,全部叫買係淡瓜,真的可笑復可憐,好嘞,俾出大行點看先:
摩根大通發表研究報告,考慮到中聯重科(01157.HK) 2019年業績與早前預測相符,調整對其2020至2021年預測,預料其首季表現或較同業優勝。

由於管理層未有改變今年業績目標,該行將今、明兩年收入預測上調3%,將稅後淨營業利潤(NPAT)預測上調1%,預期公司對在手現金較審慎,保守地預期今年
[url=]派息比率[/url]會較低,基於現金貼現法將目標價由7.42元下調至7.4元。由於估計今年盈利將增長25%,該行維持「增持」評級,並強調中聯重科是行業中唯一予「增持」的股份。
利申:只是我自己記錄,不是推介亦不是推薦,請自行判斷自己承受能力。

[[i] 本帖最後由 愚人之石 於 2020-4-10 09:51 AM 編輯 [/i]]

愚人之石 2020-4-9 03:33 PM

並強調中聯重科是行業中唯一予「增持」的股份。

又會有人話大行係散貨預咗

佢份業績又點呢:
中聯重科(01157.HK) 公布2019年止年度業績,收入433.07億人民幣(下同),按年增加50.9%。錄得純利43.81億元,增長115.7%,每股收益58.3分。不派末期息,上年同期派25分。

愚人之石 2020-4-9 03:34 PM

冇息派噃.....有息你先驚啦,1398/5/386全部高息,

買股講增長吖嘛,佢要發債派條命咩!

中聯重科(01157.HK) 公布,公司昨日(2日)完成今年度第二期超短期融資券(疫情防控債)的發行,發行額為10億元人民幣,期限為100天,發行利率為2.4%。

愚人之石 2020-4-9 03:35 PM

專欄作家 : 
唐牛
A
A
A
內地2月官方及財新製造業採購經理指數(PMI)全線急插,在反映中央放水救市的逼切性,是故數據公佈後,中港股市不跌反升,三個字︰炒放水。根據《第一財經日報》總結各省分的大型投資計劃,預計總投資接近25萬億元人民幣,傳統的基建、水泥、鋼鐵股,新興的5G及手機股全線報復式反彈。「隻隻都升咗咁多,買唔落手喎。」拉闊啲睇,2008年金融海嘯後,阿爺4萬億救市,都唔係炒兩三日咁短癮啦,真係畏高嘅,搵有實力支持的股份介入會更安心,中聯重科(1157)係其中一個好選擇。

中聯重科主打內地工程機械及農業機械,最新預報去年盈利最多增長1.2倍,即每股盈利0.57元人民幣,市盈率將大降至僅10倍,以龍頭來說十分便宜。根據盈喜通告,集團受惠內地房地產及基建等下遊行業需求保持較好增速,加上新產品帶動毛利水平改善,配合即將出現的復工潮,可謂如虎添翼。還有一點要留意,中聯重科派息慷慨,連續多年有增長,現價預測股息率超過五厘,進可攻退可守,趁股價回落至6.5元樓下分段吸納,中線贏面甚高。

生果哩個確定係XX,我唔信佢的,不過亦供參考

愚人之石 2020-4-9 03:38 PM

叫啲圾版面霸佔員入黎討論係冇用的,有料的又唔想嘈,不過我繼績講:
剛升穿50日平均線,等緊再爆上,.

第一目標係9/3頂大概6.3

愚人之石 2020-4-9 03:40 PM

6之後有個大烈口,同當日炒3323一樣,要用烈口補烈口,相信兩會時會破,直上6/3陰燭頂6.6

愚人之石 2020-4-9 03:43 PM

歡迎各位高手討論,是看淡亦十分歡迎,但要講原因及論點,若無人有興趣,我會由佢消失。

我買入價是前日5.7,用以往一樣,10K

利申:只是我自己記錄,不是推介亦不是推薦,請自行判斷自己承受能力。

愚人之石 2020-4-9 03:47 PM

最後講埋,國內代號係:

000157.SZ,做緊人仔6.1

愚人之石 2020-4-9 03:55 PM

開題時5.99,現在已經6.03

愚人之石 2020-4-9 03:56 PM

[url]https://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28984346&extra=page%3D1&tr_h=15086751675e8ed4fadc9cb3_56184359[/url]

兩條霸佔版面的粉皮互抺黑,但冇point

愚人之石 2020-4-9 03:58 PM

6.06嘞,你冇料只識抹黑,

我贏錢呀

愚人之石 2020-4-9 03:59 PM

6.06-5.99=0.07
0.07X10000

嘩,又七百嘞

愚人之石 2020-4-9 03:59 PM

6.08嘞.

報價支持區,報價

愚人之石 2020-4-9 04:06 PM

場外現在做緊6.1,你亂開題吹水我一樣贏錢。

6.1-5.99=0.11

短短廿零分鐘,條賤sing 及阿盲仔抺黑時期,我賺了1100大元。
霸佔霸面抺黑網友,有得分?

愚人之石 2020-4-9 04:08 PM

[二] 嚴禁洗版或呃post

呃post的定義是指無意義,空泛,過於精簡

singsing898bmr singsing898bmr 阿明仔的帖子,犯晒這條規則。

愚人之石 2020-4-9 04:09 PM

[三] 嚴禁發表新帖文不對題

於不同主題的版面中,如所發主題不適合該版;
或於主題中發表無關該主題討論內容,均屬犯規;

singsing898bmr singsing898阿明仔的帖子,說淡瓜散貨的題欄,全部犯這條規則

愚人之石 2020-4-9 04:12 PM

今日實收應該是6.09

放4日假,返來又睇兩條粉皮洗版灌水的留言,難怪這版冇乜其他人氣,但我賺錢.

上次跟我贏過3323的人,記住今次係熊二反彈,一定要設止蝕位。
睇黎,今次熊市有機會行5個浪,捱足11-15個月。

愚人之石 2020-4-10 09:55 AM

#8 樓主 賤singsing898
只看該作者 大 中 小 繁 簡 
抽升冇散戶接

嗱,佢講的,抽升冇散戶接,即係大戶入市啦,總算講句人話,雖然仍係人賤

alvin218 2020-4-10 01:55 PM

[quote]原帖由 [i]愚人之石[/i] 於 2020-4-9 04:12 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=517026896&ptid=28984271][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
今日實收應該是6.09

放4日假,返來又睇兩條粉皮洗版灌水的留言,難怪這版冇乜其他人氣,但我賺錢.

上次跟我贏過3323的人,記住今次係熊二反彈,一定要設止蝕位。
睇黎,今次熊市有機會行5個浪,捱足11-15個月。 ... [/quote]

1157,唔錯,

愚人之石 2020-4-12 10:15 AM

[quote]原帖由 [i]alvin218[/i] 於 2020-4-10 01:55 PM 發表 [url=https://finance.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=517065055&ptid=28984271][img]https://finance.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

1157,唔錯, [/quote]

大圓底經過五年收集期,再加上國企中央連海航都照顧,1157負責起火神山同雷神山醫院的,根本已經變為好股。

問題只是時間性,今次先看6.7-6.9,都有十巴仙,再看已經是上次高位,再看肯定是上市價。

不過,我仍判定是熊市反彈期,要小心設止蝕位。

愚人之石 2020-4-13 11:09 AM

國內是沒有復活節假的,但聽了賤singsing及死盲仔兩條賤種話唔好入的話,我報下現價先:

000157.ZX,現價已經是6.28人仔,升了5.62%

信兩條霸佔版面但不作為又不懂股市的人講定係錢至上?自己諗

6.28係人民幣呀。:D :D :D :D :D

愚人之石 2020-4-13 11:13 AM

被基金機構重點看好的工程機械行業的風向標——挖掘機又漲價了!

4月11日,三一重機發布通知,小型挖掘機價格將上調10%,中大型挖掘機價格將上調5%。此前的4月10日,徐工挖掘機械事業部也發布了同樣的漲價公告。

而在4月9日,三一重工泵送事業部發布敬告客戶書——《關於三一混凝土泵車全面調價的通知》,稱由於海外新冠疫情蔓延,歐洲重卡底盤廠商相繼宣布停工或減產,泵車進口底盤資源短缺,並且由於我國重卡排放標準升級導致成本上漲。公司決定將混凝土泵車價格上調5%~10%。

在更早的4月2日,中聯重科泵車全面上調價格5%和10%不等,4月上旬柳工挖機平均提價5%左

愚人之石 2020-4-13 11:15 AM

三一重工同中聯重科本都是長沙幫,但後來強如三一都要撤走,可知中聯乃龍頭之一。

另一類應該是濰柴

愚人之石 2020-4-13 03:24 PM

6.50+0.27 (+4.33%)
收市價: 3:07PM CST

愚人之石 2020-4-13 03:25 PM

明日就算只係跟升4%,都已經係6.2,

聽廢柴孖寶乜都唔買定係一齊賺錢好?:smile_30: :smile_30: :smile_30: :smile_30: :smile_30:

alvin218 2020-4-14 09:42 AM

掂左啦,昇緊3%:smile_o12:

alvin218 2020-4-14 09:42 AM

係5%先岩

alvin218 2020-4-14 09:43 AM

現貨6.4,

愚人之石 2020-4-14 10:18 AM

一目標6.6,第二目標52週高位7.16,穿到就十銀冇走雞

不過我由於重貨,6.6我會沽若40K,食飽然後再放風箏。

愚人之石 2020-4-14 10:56 AM

回到6.5嘞,回的目標係6.44.點解?阿下阿盲仔賤singsing之流啦,

不過佢地會識睇圖?仲要係分鐘圖噃。
頁: [1] 2
查看完整版本: 1157 中聯重科