查看完整版本 : LOL曾經風靡嘅各種打法

sdwqasdas 2020-4-10 14:37

從S1開始到如今,LOL無疑系最熱門嘅游戲之一,走進網吧隨處可見很多LOL愛好者,從原嘅毫無章法,慢慢演變成了依家有條理有章法。隨着LOL多次嘅版本變動,英雄嘅修改削弱增強,物品嘅變動削弱增加,LOL不在系你記憶中果個一成唔變嘅無限打怪升級對一般游戲嘅睇法,我想佢變得讓人咁熱愛嘅原因系因為佢不斷地喺變化喺創新,英雄喺創新,物品喺創新,皮膚喺創新,同樣戰術打法也喺創新!

sdwqasdas 2020-4-10 14:38

每一個曾經站喺LOL世界頂端嘅強隊,都有一套自己嘅戰術打法,呢些戰術在世界上被眾多熱愛英雄聯盟嘅玩家所學習所效仿,咁從S1-S3,又有邊些戰術打法還喺流行或曾經流行過呢,一起嚟睇睇吧。  相信大部分玩過真三、DOTA之類嘅游戲嘅人都應該會明,像LOL呢類游戲首先佢嘅位置系多變嘅,而唔系一成唔變嘅,LOL原開始內測陣就冇規定各個位置該點樣去打,也冇對各個英雄有非常明確嘅定位,據我所知,當時對打野位置ADC位置以及APC位置嘅分路都唔系很明確。

sdwqasdas 2020-4-10 14:40

斷水流大師兄Doublelift最先出名,系因為佢喺比賽里用AP波比配合塔里克走下路,打爆了對方下路。食貨Dyrus仲系當時EG嘅一個Sup,當時比賽非BAN即選嘅,唔系嘴炮所講嘅寡婦,也唔系號稱1個打9個嘅賈克斯,刀妹,而系吸血鬼。
  作為LOL嘅發源地,當時北美率先「制定」出了一套體系,也系LOL里第一套體系。嗰就系ADC單線,另一個AP單線,下路輔助加半肉,打野半肉。

sdwqasdas 2020-4-10 14:41

S1總決賽(Dreamhack)上北美有3支隊伍走到了最後,分別系Team solo mid(TSM),Counter Logic Gaming(CLG NA)和EG(Epik Gaming),EG作為黑馬殺入總決賽,的確很讓人食驚,但系作為擁有全球粉絲數量最多嘅TSM和CLG NA嚟講,冠亞軍注定喺北美產生了。
  S1成了ROAM最後嘅絕唱,自信嘅北美人,被當時嘅歐洲之王Fnatic輕松擊敗,就連亞軍,也系法國戰隊AaA獲得,北美戰隊喺S1輸嘅一塌懵查查。而擊敗佢哋嘅Fnatic,向全世界拿出了一套新嘅體系,呢也系一直延續到依家嘅體系,相信大家都聽過佢嘅名字。

sdwqasdas 2020-4-10 14:42

S1之後,EU流開始逐漸流行起嚟。但系人無完人,對於游戲,也系一樣,EU流最大嘅缺點慢慢嘅暴露了出嚟。嗰就系節奏過慢。睇過CLG EU比賽嘅朋友,想必知呢種痛苦,當一場五十分鍾嘅比賽,只出現了10個唔到嘅人頭時,最抓狂嘅,肯定系電腦面前嘅觀眾。
  當時基本嘅節奏就系出兵—補兵—大龍—團—一波GG,大部分嘅時間都系喺補兵,咁枯燥乏味嘅比賽,讓觀眾越嚟越感到不厭其煩。

sdwqasdas 2020-4-10 14:43

作為EU流最堅定嘅執行者,也系最為強力嘅執行者,CLG EU系當時所有隊伍嘅夢魘,佢哋唔靠線上能力,唔靠推塔能力,拼嘅就系大後期團戰,呢啲,你從Froggen擅長嘅英雄就能睇出嚟。冰鳥,死歌,甚至拉克絲,無一唔系後期團戰嘅核心英雄。

sdwqasdas 2020-4-10 14:44

CLG EU剛攞得啲成績陣,ROAM嘅市場還未被完全占據,大家寧願相信CLG EU系一個短暫嘅夢,畢竟北美嘅戰隊,粉絲真嘅太多太多了。Froggen隨後向全世界證明了EU流嘅強硬,也把CLG EU上升到了世界一流強隊嘅行列。因為佢哋打敗了唔敗神話M5。

sdwqasdas 2020-4-10 14:46

如果講Alex系最尖銳嘅矛,佢能隨時刺傷你,咁,Froggen無疑系最厚實嘅盾,佢或許唔會砸到你,但你很難傷到佢。CLG EU就像一個不斷繁殖嘅病毒一樣,冰鳥,刀妹,蠍子,呢些佢哋擅長嘅英雄,就系病毒源,剛開始很弱小,但繁殖多了,就會變得非常棘手,當你無法喺前期掐斷佢哋嘅源頭時,最後就會被慢慢蠶食掉。

sdwqasdas 2020-4-10 14:47

我一直都有理由相信,喺呢個世界上任何事物任何人都唔存在永久之講,一個王朝會鼎盛,也會衰亡,喺S2總決賽上便,大家認為最能奪得冠軍嘅兩支熱門隊伍就系CLGEU和M5了呢兩支隊伍出場時整場嘅觀眾都為之歡呼,可正系咁,有趣嘅事情才會發生,當一個王朝上升到一定程度之後,總會有人開始反對佢,最後滅亡佢。而呢次,反對佢,並且打敗佢嘅,系勤勞朴實嘅亞洲人。

籠中老主角 2020-4-13 14:41

謝謝分享

隔夜自我的救星 2020-4-28 14:01

謝謝分享

車站遠方的主角 2020-4-30 08:50

謝謝分享

西九紫色的妹妹

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

半庭紫雪 2020-4-30 10:24

感謝分享

地獄宇宙的壽包

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***