查看完整版本 : 神製造動物角色就是俾人撕殺食落肚?

starkiebell 2020-4-13 07:58 PM

神製造動物角色就是俾人撕殺食落肚?

神(或者是外星人)製造動物角色就是俾人撕殺食落肚?

如果係咁,呢個真係神黎咩?

人類及動物是魔製造出黎。

地球根本無神,地球只有魔。

因為地球處處都是屠宰割肉殺害吊屍的地方

為什麼我地不可以像伊甸園咁,可以和動物和平相處。而且對方殺對方,殺捉對方食落肚。

每日見到血淋淋場面,屠殺宰割吊屍的殘忍畫面,人類完全無意識理所當然去食緊生命從虐殺而來的食物,還食得津津有味。

有動物食肉維生,有動物食草葉維生。人類可以選擇食菜果維生,卻選擇食肉。

動物和人類都是魔製造出來目的是令我地存在一個地獄。互相撕殺虐殺的世界。

所以不要迷信有神存在了。
神存在是人類幻化自欺目的是希望有物種拯救自己。所謂神頂當只是智者但都已經死去。

[[i] 本帖最後由 starkiebell 於 2020-4-13 08:06 PM 編輯 [/i]]

saneviola 2020-4-18 10:16 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

以馬忤🇨 2020-4-19 04:49 AM

樓主,昨晚的晚餐食什麼?

Colour 2020-4-21 08:59 AM

自然定律,就算唔食肉食植物,一樣可以咁講

starkiebell 2020-4-21 02:16 PM

為什麼神不愛眾生,要我們及動物自相殘殺,對方殺對方?  對方食對方?

以馬忤🇨 2020-4-21 07:37 PM

[quote]原帖由 [i]starkiebell[/i] 於 2020-4-21 02:16 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=517584486&ptid=28994019][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
為什麼神不愛眾生,要我們及動物自相殘殺,對方殺對方? 對方食對方? [/quote]

樓主,你用佛家的標準
套落人家處,自然不是味兒。
佛家是眾生皆平等!(植物無生命的嗎?)

基督教標準想知?
找位信徒或教會,放下挑釁的心態,看看別人的睇法。

嘗試抽離自己的標準
再看!

祝福你。

[[i] 本帖最後由 以馬忤🇨 於 2020-4-21 08:06 PM 編輯 [/i]]

逃出魔幻紀 2020-4-25 10:26 AM

想知道點解就要去了解。你開帖講嘅嘢唔符合事實,巜創世紀》中天主話所有植物同果實都俾人食,亚當厄娃犯罪之後罪已進入世界,秩序已改變,佢叫嘅事去洪水滅世以後嘅事。嘗試去了解啊思考下啦。不過一隻晚螞蟻,想明曬全能無限嘅創造嘅思維,無可能嘅,所以基督徒係講信德。

newdis02 2020-4-28 11:06 AM

Yes

山邊異老爺 2020-4-28 05:25 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 神製造動物角色就是俾人撕殺食落肚?