查看完整版本 : 雲頂之弈三大恰爛分陣容推薦 新版本森林德魯伊攻防兼具

lkilkaw959 2020-4-17 09:19 AM

雲頂之弈三大恰爛分陣容推薦 新版本森林德魯伊攻防兼具

雲頂玩家中分奴唔多見,多數人以食雞為目的,但如果你睇重上分和段位嘅話,唔妨嘗試一些「恰爛分」嘅陣容,只要確保你能每局穩進前三名,咁上分之路就格外順利了,呢就系本期為大家介紹嘅「恰爛分」玩法。

lkilkaw959 2020-4-17 09:23 AM

邊些陣容適合「恰爛分」?
雲頂之弈每局八人競技,結束之後前4名加分而後4名扣分,以名次高低決定分數多少,第4名和第5名分數變化浮動喺個位數,因此有效嘅上分至少每局達到前三名以內。「食爛分」則系最大程度追求中前期陣容強度,以進入前3名為首要目的,從而達成快速有效嘅上分。
上分思路:追求食雞與殺雞攞卵嘅差咪。

lkilkaw959 2020-4-17 09:24 AM

追求食雞和追求「前三名恰爛分」,目的唔同所以喺思路和全局運營上處處都唔同,差異相當之大,恰爛分陣容必須具備以下特點:
1、陣容強度嘅成型越早越好,力求前中期嘅強勢無解,唔考慮任何後期陣容。常規陣容8人人口成型,爛分陣容至少6-7人口成型。
2、陣容對裝備需求低,強度成型早嘅陣容大多喺前期食連勝,位居第一二名,冇裝備選擇權。
3、陣容對費卡要求低,4費和5費卡較少,大部分以1費和2費卡為主力,前中期能輕易湊成羈絆並且追2星、3星。
4、經濟運營堅持「賭狗」戰略,後期殺雞攞卵唔追8人口。前中期嘅強勢陣容極力食連勝,喺經濟和人口方面有着極大優勢,因此需要通過「賭狗行為」把經濟轉化為陣容強度。前期早早湊足50金幣食連勝,多出嘅經濟全部用嚟賭,3階段中期時花費大筆金幣狂賭,後期唔使早早升8人口,省出嘅巨款繼續連賭,出3星幾率極大。

lkilkaw959 2020-4-17 09:26 AM

各路恰爛分陣容盤點
森林德魯伊兩大方向

森林德魯伊陣容喺前期無解,穩定食連勝攢經濟優勢嘅必備之選,再配合當今火熱嘅月蝕組合,全體均有廉價費卡組成,強度成型早而且攻防兼備、追3星方便,只要運營得當並且裝備運氣稍好,每局都能挺進前3名食分。

lkilkaw959 2020-4-17 09:27 AM

雖然森林德魯伊後期十分弱勢,但10.3版本推出了6森林羈絆,每個森林費卡都能產生鏡像復制,目前必須靠拉克絲組成羈絆,呢位森林德魯伊嘅後期路線新增了一個方向,但系刷拉克絲太睇重運氣。

森林德魯伊前中期勢必第一名,因此裝備完全聽天由命,因此有兩大體系可選,根據裝備情況選擇3法或系3刺,兩套陣容均能快速成型,7人口達到基本強度,8人口達到完全狀態。

lkilkaw959 2020-4-17 09:29 AM

中前期奧恩追2星但唔上場,用皎月打工代替劫,攜帶對應裝備,肉刺客生存力持久反而更適合月蝕嘅輸出增益;妖姬作為遠程刺客同樣咁,只要站位合適開局唔會跳後排,可有化身ADC嘆月蝕羈絆發揮更持久嘅輸出,何況妖姬享有刺客羈絆嘅暴擊加成,輸出效果更高一等,十分利於持久戰。後期用劫攞代皎月並繼承裝備,再將奧恩上場即可。

lkilkaw959 2020-4-17 09:31 AM

月蝕6光
月蝕光系列系當前版本T1級陣容,中期強度達到巔峰,後期則比多數法系陣容弱勢一些,因此也系高效率食分嘅必備陣容,只系玩法上稍有唔同,更注重中期強度。最新嘅10.3版本中光羈絆提供嘅血量回復減少而攻速加成提高,後排C位輸出有所提升,前排則更需要坦度提供耐久性。

lkilkaw959 2020-4-17 09:33 AM

現版本很少以武器做C,但系為確保前期強度至少有一個低費卡做C,呢度以新版本增強過嘅奧巴馬為主C,雙前排武器和約里克擔任副C。奧巴馬帶九頭蛇和肅靜配合大招發揮輸出與控制效果,武器帶青龍刀加快E技能頻率,技能可以格擋平A所以再帶龍牙狂徒就能最大程度強化坦度;約里克同樣以坦度為主,力求喺臨死前為所有人掛上祝福。交戰期間,前排4坦費卡拖延時間,死亡之後化身仆從持續拖延,完全死亡之後月蝕疊加嘅輸出增益和光羈絆攻速加成能將後排C位嘅輸出最大化。只要裝備運氣稍好,不僅能輕易挺進前三名,甚至可以完成食雞。

lkilkaw959 2020-4-17 09:34 AM

:loveliness:

lkilkaw959 2020-4-17 09:43 AM

6狂戰4極地
呢套陣容與6光月蝕類似,中期強度達到巔峰,輸出與坦度兼備,後期強度逐漸下滑,前排坦度和輸出都都比較弱弱勢,面對法系陣容力唔從心。6狂戰陣容並唔難湊,除奧拉夫系4費卡之外,其他幾乎全部系2、3費卡,中期就算白嫖也能湊夠6狂戰羈絆,同樣能達到快速成型嘅標准。

lkilkaw959 2020-4-17 09:44 AM

主C奧拉夫發揮AOE嘅冰凍和輸出效果,由於前排坦度足夠,奧拉夫可以帶三件輸出裝最大化輸出,新版本奧拉夫基礎攻速下調5%,之不過並唔嚴重。EZ作為唯一嘅遠程費卡擔任副C,帶颶風發揮AOE控制,技能搭配平A能頻繁觸發電刃與盧登增益輸出;副C蒙多帶鳥盾,2到3件都可以,大范圍增加前排坦度。
頁: [1]
查看完整版本: 雲頂之弈三大恰爛分陣容推薦 新版本森林德魯伊攻防兼具