查看完整版本 : 千珏寶石再度崛起 韓服五大特殊雙排套路

xcqwdasd 2020-4-17 09:58 AM

千珏寶石再度崛起 韓服五大特殊雙排套路

ADC英雄強度出現明顯斷層,強勢英雄選擇較少加上版本節奏嘅變化,導致韓服高端局再次出現了非傳統下路嘅英雄,有大量嘅職業選手喺高端局中選擇開發出了各種唔同嘅特殊雙排套路,並且打出了非常叻嘅效果。

xcqwdasd 2020-4-17 09:59 AM

娜美劫組合
GRF下路選手Viper開始喺高端局中使用刺客下路,分別用了劫以及阿卡麗兩個英雄,搭配嘅輔助均系喺之前版本加強過嘅娜美。今日我哋重點嚟介紹劫娜美嘅組合。
符文出裝
劫嘅符文點法選擇以電刑搭配絕對專注+焦灼,三增傷符文,再搭配雙續航符文血之滋味與貪欲獵手,成長系符文選擇眼球收集器。
劫嘅出裝選擇固定嘅破甲流,幽夢暮刃,鞋方面選擇疾行之靴抑或布甲鞋減少普攻傷害,後期可以補出一件復活甲。

xcqwdasd 2020-4-17 10:00 AM

娜美嘅符文建議選擇艾黎點法,艾黎可以強化娜美攻守兩端嘅一個表現,主系嘅其他符文點出流系帶提升法力續航,迅捷提升自身嘅機動能力,最後一行點出焦灼提升消耗能力。
副系則點出餅干與星界洞悉嘅輔助標配組合。
娜美嘅工資裝選擇竊法之刃,核心裝備以聖杯香爐為主,搭配固定嘅保護性輔助裝備鳥盾救贖,後期可選裝備有雙生暗影皇冠以及坩堝等等。

xcqwdasd 2020-4-17 10:00 AM

打法核心
劫嘅技能加點選擇主Q副E,召喚師技能帶引燃閃現,娜美嘅技能加點主W副E,召喚師技能治療閃現,兩個英雄嘅主要COMBO配合系卡好劫關鍵連招WEQ(電刑)嘅CD,配合娜美嘅一個E技能先手打出三重減速效果,娜美可以更好地命中Q技能。

xcqwdasd 2020-4-17 10:01 AM

劫喺等級偏低陣可以放線以Q補刀,娜美嘅保護能力可以很好地幫助劫保持高血量,等到2-3級兵線平衡嘅情況下,劫與娜美就有機會通過配合嚟打出一套高爆發,一次消耗可大量削弱敵方血量,二次消耗即可抓機會打對線擊殺。一旦打出對線優勢,呢對組合將會擁有超強嘅滾雪球能力,其喺小龍團戰中能夠穩定刺殺一人打出高額傷害,對線期結束後劫可通過多次遊走配合娜美嚟繼續擴大優勢,呢對組合嘅關鍵就系要打好對線期,拿人頭滾雪球快速結束比賽。

xcqwdasd 2020-4-17 10:02 AM

奶老母蘭博組合
奶老母下路可以講系最近大量職業選手最中意嘅一個非傳統下路英雄,搭配嘅英雄上更多嘅職業選手更加中意蘭博呢個新開發嘅輔助英雄。
呢套打法系以奶老母作為下路核心嚟補刀,一方面奶老母系遠程補刀能力強,另一方面奶老母有着穩定嘅消耗能力。

xcqwdasd 2020-4-17 10:03 AM

符文出裝:符文核心點出艾黎,搭配焦灼,超然和流系帶,副系點出復蘇之風與復蘇提升對線續航。
奶老母嘅出裝依然系走輔助裝嘅路線,核心為聖杯香爐,香爐可以換成其他裝備,搭配救贖狂徒振奮等等抗性裝備提升自己嘅生存環境。
如果追求更高嘅一個傷害和治療也可喺第一件先出GLP-800。

xcqwdasd 2020-4-17 10:04 AM

蘭博嘅核心符文為奧術彗星,以彗星搭配絕對專注+焦灼最大化自己對線期嘅一個消耗能力,副系點出完美時機獲得免費秒表,搭配一個餅干提升對線容錯率。
蘭博嘅工資裝必選聖物之盾,核心裝備為面具冰杖以及鬼書,如果經濟唔好嘅話可以選擇雙生暗影咁嘅性價比輔助裝。

xcqwdasd 2020-4-17 10:04 AM

打法核心
奶老母技能加點選擇主Q副E,理想情況系前期唔點W,如對線有困難則可點1級,召喚師技能帶治療閃現,蘭博嘅技能加點系主E副Q,召喚師技能引燃閃現,E為核心消耗傷害。對線期兩個英雄嘅主要思路系打無限消耗,奶老母QE遠程消耗,蘭博以E嘅魚叉配合W嘅加速護盾嚟打傷害。

xcqwdasd 2020-4-17 10:05 AM

奶老母嘅關鍵系做好補刀,彈道速度偏慢需要一定嘅基本功,同時也要把握好Q嘅施法距離,EQ連招打控制,蘭博方面對線期抓機會,魚叉消耗到位後選WQ上前觸發紅溫普攻配合點燃打一波流,奶老母嘅Q與蘭博E嘅雙重減速效果掹群。

xcqwdasd 2020-4-17 10:05 AM

呢一對下路蘭博雖然系輔助,但系系非常關鍵嘅輸出點,喺前中期蘭博嘅R技能配合基礎連招能夠打出非常高嘅爆發,奶老母配合蘭博順利打出對線優勢,蘭博嘅出裝速度也會非常快,奶老母方面嘅群體治療與團戰續航能夠畀予隊伍巨大嘅幫助。

xcqwdasd 2020-4-17 10:06 AM

蛇女烏鴉組合
第三個推薦嘅高端局下路組合為雙法師嘅蛇女烏鴉,呢一對組合嘅打法核心打法為控場一波流,擁有強大嘅爆發能力。

xcqwdasd 2020-4-17 10:07 AM

符文出裝
蛇女嘅符文點法選擇征服者流,核心符文征服者,點出氣定神閑、韌性與致命一擊三個高收益符文,副系點出血之滋味與貪欲獵手可以最大化蛇女嘅一個續航能力。
蛇女首件裝備選擇大天使之杖,之後選擇冰杖搭配鬼書抑或面具,保命裝備選擇中婭或女妖,後期嘅核心AP裝備選擇帽子以及法著棒。

xcqwdasd 2020-4-17 10:08 AM

烏鴉輔助嘅符文選擇電刑提升自己嘅一波流爆發能力,惡意中傷配合E可以提供額外嘅真實傷害,最後一行必點終極獵人減少大招嘅CD,副系方面則必點完美時機搭配一個線上續航嘅餅干配送。
烏鴉嘅工資裝選擇竊法之刃,第一件裝備走時光之杖走高成長路線,之後嘅出裝選擇中婭面具以及鬼書等高性價比傷害型輔助標配裝備。

xcqwdasd 2020-4-17 10:08 AM

打法核心
蛇女技能加點選擇主E副Q更加注重對拼爆發,技能帶治療閃現,烏鴉嘅技能加點同樣系主Q副E,技能帶閃現引燃,喺對線期中蛇女本就擁有很強嘅一個綜合能力,包括強大嘅消耗、輸出爆發以及控場能力,烏鴉則系主打EAQ電刑爆發。

xcqwdasd 2020-4-17 10:09 AM

核心COMBO配合為蛇女W先手配合烏鴉嘅E技能精準命中拉回後AQ觸發電刑,蛇女QEA快速疊滿征服者,呢一套雙法師COMBO爆發極高,抓住一波機會即可打出血量優勢從而占據兵線主動伺機打出對線擊殺。

xcqwdasd 2020-4-17 10:09 AM

呢一對組合不僅喺下路對線期擁有強大嘅殺人能力,喺小規模團戰中也擁有強大嘅控場能力,喺關鍵嘅小龍團戰中烏鴉嘅大招進場配合蛇女嘅RW控場能夠輕松贏下團戰,與其他非傳統下路唔同嘅系,蛇女烏鴉喺後期嘅勝率也非常高。

xcqwdasd 2020-4-17 10:10 AM

千珏寶石組合
為了追求極致嘅COMBO配合,GRF下路Viper使用了千珏打下路嘅打法,而搭配嘅輔助則系擁有同類型大招嘅寶石,放棄千珏喺野區拿印記嘅能力,嚟配合寶石打出更好嘅對線效果,以雙大招最大化團隊喺前中期嘅作戰能力。

xcqwdasd 2020-4-17 10:11 AM

符文出裝
下路千珏嘅符文同樣選擇強攻,以強攻嚟提升千珏嘅輸出爆發,之後點出凱旋血統與致命一擊嘅組合,副系也選擇ADC嘅標配符文神奇之鞋與餅干配送。
下路千珏嘅核心三件套選擇奪萃無盡搭配颶風以及疾射火炮,後期則出水銀彎刀或復活甲等保命裝備。之所以選擇雙無盡嘅出裝組合,主要目的系提升千珏嘅一個風箏能力,可更加頻繁地施放Q技能,也因此擁有了更強嘅團戰能力。

xcqwdasd 2020-4-17 10:12 AM

塔里克嘅符文點法選擇守護者流派,守護者可以為寶石千珏提供護盾和加速嘅效果,搭配爆破骸骨嘅組合提升拆塔和對拼能力,最後一行點出復蘇嚟提升塔里克WQ嘅治療與護盾效果。
出裝上選擇聖物之盾,裝備上可以走香爐為千珏提供額外BUFF,搭配基克嘅聚合、騎士以及救贖鳥盾等裝備。

xcqwdasd 2020-4-17 10:12 AM

打法核心

千珏嘅技能加點選擇主Q副W,技能帶治療傳送,塔里克技能加點主E副Q,技能帶引燃閃現。6級之前嘅對線期中,千珏塔里克嘅核心COMBO為雙E嘅配合,追求對拼嘅過程中千珏可以套塔里克嘅護盾打WQE先手配合塔里克E先手打出暈眩效果。

xcqwdasd 2020-4-17 10:13 AM

塔里克嘅對拼能力非常強,以技能搭配被動高攻速平A嘅同時快速減少Q治療嘅CD,喺長時間對拼中配合千珏三環可以順利打出技能甚至擊殺,而喺6級之後千珏與塔里克嘅雙無敵大招可以無視地形輕松擊殺。

xcqwdasd 2020-4-17 10:13 AM

雙大招嘅正確用法系喺殘血嘅情況下千珏率先開啟大招,過程中寶石開啟大招,喺千珏大招結束後寶石大招落下,喺對線期中選擇咁嘅一個思路,喺小規模以及5V5團戰中同樣選擇咁嘅一個COMBO思路,可以為團隊帶嚟巨大嘅幫助。
優勢期千珏可以配合寶石入侵野區拿印記,中期遊走可抱團行事。

xcqwdasd 2020-4-17 10:14 AM

辛德拉末日組合
最後一個推薦嘅組合同樣系一個雙法師嘅打法,以辛德拉配合末日嚟打對線期嘅穩定擊殺COMBO。

xcqwdasd 2020-4-17 10:16 AM

符文出裝
辛德拉下路嘅符文選擇標准嘅電刑流即可,以電刑嚟提升辛德拉嘅輸出爆發,然後搭配雙續航符文血之滋味與貪欲獵手。副系方面則點出法力流系帶與超然兩大符文
出裝上辛德拉選擇固定嘅法師流即可,第一件裝備走盧登,之後搭配鬼書帽子,後期轉虛空之杖,保命裝備選擇中婭抑或女妖。

xcqwdasd 2020-4-17 10:16 AM

末日嘅符文選擇餘震流,以自身嘅固定控制觸發餘震提升自身嘅雙抗屬性,之後嘅符文選擇點出爆破骸骨以及鑒定,副系點出完美時機和餅干配送嘅組合。
如果為了最大化對線嘅擊殺能力,則可以選擇彗星流。
工資裝選擇傷害型輔助嘅標配竊法之刃,之後第一件裝備先出中婭,而後走鬼書面具作為核心輸出裝備,女妖配合中婭提升進場和保命嘅能力。

xcqwdasd 2020-4-17 10:17 AM

打法核心

辛德拉技能加點主Q副E,技能帶治療閃現或傳送閃現,末日技能加點選擇主Q副E,技能帶引燃閃現。對線期辛德拉以Q、WQ和EQ作為主要嘅消耗手段,末日則以E技能打出消耗與沉默嘅效果。

xcqwdasd 2020-4-17 10:18 AM

對線期對拼選擇以辛德拉嘅QE抑或讓末日嘅Q技能先手打出控制COMBO鏈,辛德拉以QW打出電刑,末日則以E補足沉默控制W吸血,喺6級之前呢兩個英雄嘅一波流能力冇其他組合強,但系喺6級之後可以順利地打出單點穩定控制刺殺。

xcqwdasd 2020-4-17 10:19 AM

6級之後末日辛德拉嘅雙大招配合唔管系喺對線期嘅先手對拼仲系喺關鍵嘅團戰中都能發揮巨大嘅作用,末日先手REQ控制配合辛德拉定點大招擊殺可以快速地打出減員,搵好進場時機可以順利地幫助團隊建立優勢滾起雪球並贏下比賽。

隔夜自我的救星 2020-4-26 02:30 PM

謝謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 千珏寶石再度崛起 韓服五大特殊雙排套路