查看完整版本 : AD環境大變!10.8三大加強AD教學

xcqwdasd 2020-4-20 03:02 PM

AD環境大變!10.8三大加強AD教學

當前版本也可視作下路環境嘅改動。因此削弱了厄斐琉斯等一系列英雄,同時對艾希、小炮和霞呢三個英雄進行加強,今日就為大家分析改動情況,並為大家介紹10.8版本三大加強AD嘅玩法。

xcqwdasd 2020-4-20 03:03 PM

10.8版本針對了十四個英雄進行了強度嘅調整,其中七個都系對於射手位置嘅調整,可見拳頭對目前版本嘅下路生態非常關注,當前版本也可視作下路環境嘅改動。因此削弱了厄斐琉斯等一系列英雄,同時對艾希、小炮和霞呢三個英雄進行加強,今日就為大家分析改動情況,並為大家介紹10.8版本三大加強AD嘅玩法。

xcqwdasd 2020-4-20 03:04 PM

10.8版本改動分析
削弱:對厄斐琉斯對機制進行改變,將額外護甲著透改為固定著甲,依家厄斐琉斯後期打坦克能力削弱,前中期有所加強,但系Q技能附加傷害13級前全體削弱,因此厄斐琉斯整體有着較大嘅削弱。卡莉斯塔削弱了護甲值和E技能減速效果,因此對線能力略微下降,整體強度變化唔大。

xcqwdasd 2020-4-20 03:04 PM

賽娜削弱了隊友擊殺小兵掉落靈魂嘅幾率,對射手和輔助玩法都有削弱,呢也系對厄斐琉斯和賽娜連續多個版本嘅削弱,使呢兩個賽場極為OP嘅英雄依家更顯頹勢。另外,喺賽場上較為火熱嘅韋魯斯也系遭到削弱,R技能前中期CD增加,後期唔變,其開團能力和自保能力均下降。

xcqwdasd 2020-4-20 03:05 PM

增強:
寒冰射手 艾希
Q射手嘅專註:額外攻擊速度:20/25/30/35/40%→20/30/40/50/60%

xcqwdasd 2020-4-20 03:06 PM

麥林炮手 崔絲塔娜
E爆炸火花:爆炸傷害加成:50/70/90/110/130%額外攻擊力→50/75/100/125/150%額外攻擊力

xcqwdasd 2020-4-20 03:07 PM

逆羽 霞
E倒鉤:額外羽毛嘅傷害衰減效果:後續每根羽毛造成嘅傷害減少10%→後續每根羽毛造成嘅傷害減少5%

xcqwdasd 2020-4-20 03:08 PM

分析:關於艾希嘅增強比較明顯,因為艾希通常選擇主W副Q嘅加點方式,依家讓佢中期嘅戰鬥力更強,輸出和減速嘅掹能力都有唔小嘅提升。崔絲塔娜自然系選擇主E嘅加點方式,依家其爆發能力更高,配合一些強勢嘅硬輔很容易喺對線期打出較大嘅優勢。

xcqwdasd 2020-4-20 03:09 PM

霞嘅增強相比前兩者較低,且霞喺之前版本嘅優先級也唔高,但系畢竟系對其核心輸出技能嘅增強,喺版本T1級英雄厄斐琉斯、卡莉斯塔等英雄嘅削弱後,霞很可能喺下個版本優先級提高,畢竟其輸出能力和團戰嘅自保能力仲系非常優秀嘅。

xcqwdasd 2020-4-20 03:09 PM

英雄推薦與教學
艾希
艾希系一名致力於風箏和持續輸出嘅英雄,本次嘅加強就系提高了呢兩個屬性,對線通過W技能可進行一定嘅POKE,壓制血量後自身又具備R技能嘅先手,其功能性非常強。依家版本下路除咗女槍外,強勢ADC均遭到一定程度嘅削弱,因此艾希嘅優先級大大提高。

xcqwdasd 2020-4-20 03:10 PM

符文推薦
主系選擇精密系嘅致命節奏,W技能遠距離輕松觸發,配合自身Q技能提供超高攻擊速度,瞬間爆發和持續輸出能力都很強力。凱旋提高寒冰嘅回復能力,歡欣增加其攻擊速度,致命一擊提高對低血量英雄嘅輸出傷害。副系選擇啟迪系嘅神奇之鞋和行近速率,前者提高自己嘅出裝效率,後者配合被動和W技能嘅減速效果更好風箏掹,屬性符文選擇常用嘅攻速、攻擊力、生命值。

xcqwdasd 2020-4-20 03:11 PM

裝備推薦
寒冰系一名依靠攻速打Q技能嘅特效嘅英雄,因此破敗和颶風對其嚟講相當關鍵,且呢兩件裝備提供嘅對線續航效果和推線能力對其增益很大。鞋選擇攻速鞋,後續補出無盡提高中後期嘅輸出,緊接着補充一定嘅防禦裝備,呢度推薦復活甲,因為秒表和復活甲可以讓寒冰生存空間更足,也可以根據敵方陣容選擇水銀、夜之鋒刃等,最後一件選擇著甲弓提供對坦克嘅傷害。

xcqwdasd 2020-4-20 03:11 PM

小炮
崔絲塔娜系一名高風險高收益嘅英雄,呢次加強對於小炮嚟講就系增加了其獲得收益嘅籌碼,傷害嘅直接提高使其爆發更進一步,配合硬輔能力極強。尤其系面對當前版本軟輔嘅數量有所提高,利用W技能嘅刷新機制很可能通過對線拿到大量人頭從而滾起雪球。

xcqwdasd 2020-4-20 03:12 PM

符文推薦
主系選擇精密系嘅強攻符文,精密系符文中前期傷害最高嘅符文即為強攻,不僅有三環傷害,觸發效果後還可以提高隊友嘅傷害,尤其系配合泰坦、女坦呢類本身傷害唔低嘅輔助效果極佳。凱旋提供回復,配合致命一擊嘅斬殺效果讓小炮輕松收割,歡欣則提供攻擊速度。副系選擇巫術系嘅迅捷和風暴聚集,提高其發育能力,畢竟小炮被動嘅高射程使其後期戰鬥力非常強,屬性符文同樣選擇攻速、攻擊力、生命值。

xcqwdasd 2020-4-20 03:12 PM

裝備推薦
小炮首先要選擇攻擊力嘅裝備,中後期補出100%暴擊,因此前期做嵐切和無盡提高對線能力和中期小規模團戰嘅傷害,喺爭奪地圖資源時作用很大。鞋選擇攻速鞋,中後期補出火炮和電刀提供推線推塔能力,暴擊傷害也非常充足,最後可以補出飲血劍,100%後小炮嘅輸出能力很恐怖,對應嘅吸血效果也非常強力,配合W、R技能嘅自保,輸出空間非常充足。

xcqwdasd 2020-4-20 03:13 PM

霞一直以嚟都系一個以輸出和自保為傲嘅射手英雄,基本上每個版本都有其上場嘅空間,但系喺之前版本由於厄斐琉斯、韋魯斯呢些同類型站樁輸出嘅英雄表現更好而冇發揮空間。但系呢個版本上述英雄遭到一定削弱,尤其系厄斐琉斯強度已經唔夠,因此霞嘅回歸時刻很可能即將到嚟。

xcqwdasd 2020-4-20 03:14 PM

符文推薦
主系選擇精密系嘅致命節奏,配合Q技能很容易觸發,與W技能嘅效果疊加後瞬間爆發能力很足。過量治療和血統符文讓霞嘅對線能力更強,後期就算唔選擇大量吸血裝備同樣能滿足回復需求,致命一擊提高斬殺傷害。副系選擇啟迪系嘅神奇之鞋和餅干配送,提高對線嘅續航能力和發育能力,屬性符文選擇攻速、攻擊力、生命值。

xcqwdasd 2020-4-20 03:14 PM

裝備推薦
霞嘅裝備同樣系常規嘅暴擊裝,前期選擇吸藍刀保證藍量續航,主要嘅原因系吸藍刀合成平滑適合第一件出。鞋同樣選擇攻速鞋,中期做出綠叉、無盡和吸藍刀三件套後輸出得到保障,後續補出火炮提高射程,畀自己更多嘅輸出空間,最後一件可以做出水銀飾帶,配合R技能嘅無敵效果可以規避大量傷害和控制,大大提高後期團戰時嘅容錯率。å

隔夜自我的救星 2020-4-23 02:17 PM

謝謝分享
頁: [1]
查看完整版本: AD環境大變!10.8三大加強AD教學