查看完整版本 : 德杯熱門英雄盤點解析!鐵男潘森強勢領銜

xcqwdasd 2020-4-21 09:33 AM

德杯熱門英雄盤點解析!鐵男潘森強勢領銜

本期就為玩家盤點總結,喺本次德杯上發揮叻嘅英雄

xcqwdasd 2020-4-21 09:34 AM

本屆德杯嘅各個位置,英雄選擇及其出場次數,可以很清晰嘅發現,喺召喚師峽谷地圖和小龍資源改動嘅新格局下,打野和下路英雄嘅選擇方面,明顯少於上單和中單位置。

xcqwdasd 2020-4-21 09:35 AM

本屆德杯嘅各個位置,英雄選擇及其出場次數,可以很清晰嘅發現,喺召喚師峽谷地圖和小龍資源改動嘅新格局下,打野和下路英雄嘅選擇方面,明顯少於上單和中單位置。

xcqwdasd 2020-4-21 09:35 AM

上單方面,鐵男、鱷魚、劍魔,作為戰士型上單嘅代表英雄,喺本屆德杯可謂系大顯神威,除去奧恩一位坦克英雄,上單位置基本已被征服者及其相關嘅英雄占據,對線能力唔俗,中期團戰切入占據強勢,甚至系能抗能打。

xcqwdasd 2020-4-21 09:36 AM

而打野位置可供選擇嘅英雄就唔算太多了,尤其系野區資源嘅爭奪方面。盲僧依舊系經久唔衰嘅代表英雄,而酒桶、蜘蛛則系緊隨其後,基本系其對位嘅選擇。雷克塞、皇子作為戰士打野,也系gank節奏唔俗嘅選擇。

xcqwdasd 2020-4-21 09:36 AM

中單英雄喺本屆德杯嘅選擇,從小組賽嘅百花齊放,到淘汰賽嘅基本定型。瑞茲作為中路,各方面能力均衡,支援、推線、團戰輸出。而潘森作為世界賽上100%Ban率嘅英雄,本屆德杯則系卒之喺中單位置,打出唔俗嘅發揮,尤其系大招進場和W嘅承傷。

xcqwdasd 2020-4-21 09:37 AM

下路方面,女槍作為近幾個版本非常強勢嘅AD,尤其系前期節奏偏向上中嘅情況下,一位靈活、發育成型快,且團戰輸出手段多嘅AD的確更為契合團隊,其次嘅賽娜一樣系功能型AD,需要跟着團隊走。而25勝17負,60%勝率,已經本屆德杯極高嘅AD勝率。

xcqwdasd 2020-4-21 09:38 AM

輔助則系傳統嘅坦克開團型為主,泰坦、曙光嘅優先級極高,基本占據了大部分嘅輔助選擇,遠高於其他英雄嘅場次。

xcqwdasd 2020-4-21 09:39 AM

上單鐵男  莫德凱撒  
召喚師技能閃現點燃  傳送閃現
技能加點:(主Q輔E)

xcqwdasd 2020-4-21 09:40 AM

符文推薦
主系精密帶征服者、凱旋、韌性、致命一擊,副系主宰帶血之滋味、貪欲獵手,屬性加成點法強、護甲。

xcqwdasd 2020-4-21 09:40 AM

出裝推薦
出門裝多蘭盾+紅葯,中期核心裝為冰杖、大面具,後期備選裝為中婭沙漏,防護裝為板甲,面對敵方高AP也可以補綠甲,鞋選擇護甲鞋。

xcqwdasd 2020-4-21 09:41 AM

玩法技巧
前期以穩健發育補刀為主,利用Q技能也能很好嘅消耗敵方,W存儲嘅白條可以喺遭遇gank抑或對拼中,獲得關鍵嘅回復效果。而E作為鐵男嘅唯一控制技能,系配合打野抓人和開R單殺嘅關鍵,若喺7秒嘅1v1中,敵方憑借靈位嘅位移不斷掹,喺冇控制技能後很難強行擊殺。喺冇大招嘅情況下,合理地利用E技能嘅先手能力和W嘅回血,也能打出唔錯嘅團戰效果。有R就合理更為科學嘅選擇只揪嘅對象,可以系野區資源爭奪中嘅敵方打野,抑或系更易擊殺嘅脆皮輔助。

xcqwdasd 2020-4-21 09:42 AM

打野酒桶
技能加點:主Q副E
符文搭配:主系主宰帶掠食者、猛然沖擊、眼球收集器、無情獵手,副系巫術帶迅捷、水上行走,屬性加成點法強、護甲。

xcqwdasd 2020-4-21 09:43 AM

出裝推薦:出門裝選擇獵人護符+葯水。中期核心裝備為附魔符能回聲和鬼書,以此嚟增加我哋嘅刷野效率和gank時嘅傷害。後期可以選擇中婭沙漏,巫妖之禍,虛空之杖等裝備。鞋選擇法著鞋

xcqwdasd 2020-4-21 09:43 AM

玩法技
酒桶Gank時先開掠食者靠近,可以近身之後直接QEWA連招打出足額嘅傷害,配合隊友擊殺對面。喺對面有閃現陣。我哋可以E技能逼閃現,再用大招將地方英雄炸返嚟進行擊殺。團戰中,要注意大招嘅釋放時機與位置,我哋開掠食者先靠近戰場,盡量用大招做到分割戰場,再用E技能控住被R炸返嚟嘅敵人,配合隊友完成擊殺。初學者要多聯系大招嘅釋放,唔好喺團戰中將地方嘅殘血畀炸嘅更遠。

xcqwdasd 2020-4-21 09:44 AM

中單潘森  
召喚師技能閃現點燃
技能加點:主Q副E

xcqwdasd 2020-4-21 09:45 AM

符文推薦
主系精密帶征服者、凱旋、歡欣、致命一擊,副系主宰帶血之滋味、貪欲獵手,屬性加成點攻速、攻擊力、護甲。

xcqwdasd 2020-4-21 09:46 AM

出裝推薦
出門裝為腐敗葯水,中期核心裝為幽夢、黑切和幕刃,後期選擇血手和復活甲,鞋靈活選擇護甲鞋,對線AP英雄就可以出水銀鞋和飲魔刀嚟應對。

xcqwdasd 2020-4-21 09:46 AM

玩法技巧
潘森中單嘅推線能力很強,利用唔蓄力嘅瞬發Q可以減少Q嘅冷卻,等級起嚟後嘅潘森喺中單位置掌握推線權,可以極大地威脅其他路,河道草叢可以提前放置真眼,再冇敵方冇視野時大招先手。而W嘅穩定控制,喺中路也系極易配合打野gank嘅。後期團戰開R進場,打出一波輸出,干擾敵方陣型,而有復活甲和W嘅減傷,可以讓敵方輸出位非常頭疼。

xcqwdasd 2020-4-21 09:48 AM

下路女槍
技能加點:主Q副W
符文搭配:主系精密帶強攻、凱旋、歡欣、致命一擊,副系啟迪帶神奇之鞋、餅干配送,屬性加成點攻速、攻擊力、護甲。

xcqwdasd 2020-4-21 09:49 AM

出裝推薦
出門裝為多蘭劍+紅葯,中期核心裝為奪萃之鐮、火炮、夜之鋒刃,後期出綠叉、無盡,鞋選擇攻速鞋。夜之鋒刃能夠提供一層法術護盾,抵擋下次受到嘅敵方技能。40秒內未受到敵方英雄傷害將刷新該護盾,對於無位移嘅女槍嚟講,非常克制一些先手開團嘅英雄,而且有盾嘅情況下放R,更系難以被敵方控制打斷。

xcqwdasd 2020-4-21 09:49 AM

玩法技巧
女槍前期對線有E技能嘅poke能力,以及利用Q小兵彈敵方英雄嘅消耗,線上強度仲系唔低嘅,要點在於,女槍被動嘅額外傷害和移速加成,系比較有利於其推線推塔和更為靈活嘅操作空間。有大招嘅情況下,可以遠距離放R支援隊友,再後手開W進場收割,保持一個安全嘅站位和距離放R,抑或有夜之鋒刃嘅護盾時。女槍後期暴擊傷害唔俗,但需要玩家合理把控進場時機。

xcqwdasd 2020-4-21 09:51 AM

輔助 曙光女神 蕾歐娜
召喚師技能:閃現點燃
技能主W副E

xcqwdasd 2020-4-21 09:51 AM

符文搭配:主系堅決帶餘震、生命源泉、骸骨鍍層、過度生長,副系啟迪點餅干配送、星界洞悉,屬性加成點減CD、護甲、生命值。

xcqwdasd 2020-4-21 09:52 AM

出裝推薦
出門裝為鋼鐵護肩+紅葯,中期核心為白岩肩鎧(三級輔助裝)、騎士之誓、基克嘅聚合,後期出救贖和鋼鐵烈陽之匣,鞋選擇五速鞋。

xcqwdasd 2020-4-21 09:53 AM

玩法技巧
蕾歐娜線上搵到機會E到對面ADC,然後Q技能暈住,配合ADC打消耗。如果對面系冇位移嘅ADC,我哋可以AQ多進行一次普攻。剛上線陣我哋可以躲喺草裡面,對面過嚟插眼,我哋就AQA把眼排掉,等到二級之後,對面草里冇視野,只要我哋喺草里企住,對面嘅ADC就唔敢靠前補刀,否則我哋就E上去打一套。打團陣,我哋可以R先手留人,我哋大招嘅范圍比較遠,注意我哋喺R中敵方英雄之後,冇距離跟上E技能,就唔好強行去R開團。

隔夜自我的救星 2020-4-23 02:20 PM

謝謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 德杯熱門英雄盤點解析!鐵男潘森強勢領銜