查看完整版本 : 車站遠方的主角——英雄聯盟嘅歷史

車站遠方的主角 2020-4-21 03:09 PM

車站遠方的主角——英雄联盟嘅历史

英雄聯盟嘅歷史直廿年前,符文之噉先從戰亂中解脫。呢條北上嘅人民自遠古以嚟就習慣埋班而斗,用戰爭解決紛爭。而唔論幾時,戰爭嘅工具始終都系魔法。軍隊用法術同符文武裝自己,英雄們打造出部分魔法爆物品率領部隊大家開片。召喚者,瓦羅然北嘅實際阿頭們,佢哋瘋狂使用魔法能量攻擊敵人嘅部隊同擁躉。佢哋擁有近乎無限嘅原始魔法力量使用,從未考慮過無止境嘅濫用魔法會畀呢片北嘅環境帶嚟咩災難
然而近200年嚟無止境嘅魔法濫用畀瓦羅然嘅人民睇到咗符文之噉嘅脆弱現狀。最后兩次符文之戰劇烈影響咗瓦羅然嘅地質環境,即管啲人試圖聚集魔法能量嚟恢復呢災難性嘅後果,就毫無作用。劇烈嘅地震同恐怖嘅魔法風暴畀成瓦羅然為之揗,對啲人嚟講呢份恐懼遠超過戰爭嘅成只病貓。啲人終于意識到世界已經承受唔起符文之戰嘅破壞
為咗回應世界上不斷惡化嘅政治同經濟危機,瓦羅然嘅大南無佬們——包好多強大嘅召喚者——達成共識,所有嘅衝突一定要以可控同系統化嘅方法嚟處理。佢哋成立一個叫英雄聯盟嘅組織,目的在于監督瓦羅然嘅政治紛爭得以有序處理。位于戰爭學院嘅英雄聯盟獲得瓦羅然政治實體們陸續授權,呢個組織將管理處置所有政治紛爭帶嚟嘅結果
英雄聯盟決定所有主要嘅政治拗都要通過特別設立喺瓦羅然各地嘅競技場嚟處理。擁有唔同政見嘅召喚者們各自召喚個英雄,呢啲英雄們就帶領冇心智意識嘅小兵進行戰鬥,呢啲小兵由初階召喚者通過召喚節點製造。佢哋將喺競技場內中對決,達成任務標的獲取勝利。而其中最常見嘅勝利條件為摧毀對方嘅召喚節點。呢啲競技場即系我哋通常提到嘅正義之地
雖然主要嘅政治衝突已經通過英雄聯盟進行咗處理,但喺啲敵對政治實體間仍不斷有衝突出現。英雄聯盟通過一個戰略性決策,喺對立嘅椗瑪西亞同諾克薩斯之間設立咗戰爭學院,令呢兩者之間幾乎閘住晒所有直接對抗,雖然零星嘅武裝衝突時有發生。而家好戰嘅諾克薩斯最高擔大旗部已經將標的轉移到咗近海一區嘅征服上。雖然所有政治實體都抵住英雄聯盟嘅管理,但冇人傻到去惹咁多嘅強大南無佬、召喚者同英雄。
由英雄聯盟管理、喺正義之地展開嘅戰鬥對瓦羅然而言不特有住極大嘅政治意義架。,仲有墟冚冚嘅社會價值。英雄聯盟通過魔法將戰場嘅影像同音像喺魔法接收器上展示出嚟,觀看正義之地嘅戰鬥已經成為瓦羅然居民越嚟越熱衷嘅娛樂項目
英雄聯盟由出名嘅最高公正議會監管,議會就由三位強大。自從5年前,前最高議會人員雷吉納德•阿什拉姆神秘失咗蹤后,屙利瓦什接替咗佢嘅位。最高公正議會不特要領導英雄聯盟,同時擔任住瓦羅然最高裁判所嘅職責,裁決瓦羅然各政治勢力之間嘅衝突
英雄聯盟特使:特使畀派遣到瓦羅然各個城邦展現聯盟嘅意志,此外特使定聯盟喺城邦嘅代表。
審判者:審判者系指派到各個正義之地裁決比賽嘅仲裁人員
議會:呢個以高階召喚者為主體嘅組織負責解決瓦羅然嘅政治糾紛。議會競技場嘅戰鬥結果嚟裁決糾紛
戰爭學院
戰爭學院系英雄聯盟裁決瓦羅然政治糾紛之地。呢度系絕對中立嘅領地,嚴禁任何紛爭,違反者將面對學院嘅阿兵哥同魔法。學院坐落于一條巨型能量節點,由黑曜擔、貴金屬同魔法塑形而成,。佢位于莫格羅恩關隘嘅北方入口,啱啱位于互相敵對嘅城邦愛歐尼亞同諾克薩斯之間。作為一個旅行者,一定唔好錯過戰爭學院自北向南嘅超級堡壘,仲有出名嘅石鼓峰
除咗作為英雄聯盟所在,戰爭學院大概系瓦羅然最重要嘅權威軍事培訓機構。好多圖書館都致力于收錄戰爭學院嘅英雄信息,並向所有研究者開放。比如《利刃守則》系介紹戰鬥中刀劍技巧嘅權威指南,呢套書嚟自聯盟最卓越嘅英雄們——希維爾、易大師同泰達米爾,呢只系其中一小地方名。
喺戰爭學院魔法知識都有佢嘅一席之地,不過呢啲知識都系軍事機密,唔會向遊客免費開放。聯盟緊緊睇住魔法知識嘅流傳途。呢啲知識系聯盟嘅力量之源,少量小心謹慎嘅壅法者會試圖繞過聯盟嘅許可管理嚟尋求自己嘅魔法之路,不過呢幾乎冇可能,淨系得通過成為聯盟嘅見習學徒南無佬先有機會。見習學徒們有機會獲得魔法能力成為召喚者,但最終佢哋都會都會成為聯盟一嘅地方,並受到聯盟決議嘅管理同制,照者得死亡……年長嘅召喚者會快手提醒後生新晉者們呢個事實。

隔夜自我的救星 2020-4-23 02:14 PM

謝謝分享

一頁一樹根 2020-4-24 02:37 PM

感謝分享

前來奇怪樓奴 2020-4-24 02:37 PM

感謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 車站遠方的主角——英雄聯盟嘅歷史