查看完整版本 : 新手想買大行P8問題

realmex5g 2020-5-4 07:34 PM

新手想買大行P8問題

請問大行 P8及 D8有咩分別,見到又分經典版,暴龍版,鋁合金架,鋼架等等。
請問選擇邊種好 d?
另外同價位有冇其他好選擇,[u]thx.[/u]

dontknow123 2020-5-5 03:22 PM

kknews     .cc/zh-hk/news/ng2eeoq.html

我都唔知乜野係暴龍接頭:smile_42:

isitking 2020-5-5 09:46 PM

:smile_38:好多區無貨要買就快了 , 貨期好多車都要78月先返
鬼老開工一日都唔知燒唔燒到一部出來

derek0428 2020-5-6 07:09 AM

我都係新手,答住少少先啦,唔知岩唔岩架,因為我都係想買呢兩架車,初頭想買d8但無貨,最後昨晚買左p8

d8係鋁合金架,p8係鋼架,d8係會輕身少少
d8係碟剎,p8係v剎
d8果個暴龍接頭係指摺埋架車果個較位

captkkk 2020-5-6 09:54 AM

承接樓上幾位車友, 同樣係用暴龍接頭嘅有呢架 Dahon Archer Pro (KAA084)

h t t p s: // kknews.cc/zh-hk/news/ng2eeoq.html   (你將啲空格整走就得)

呢架車有一樣野係正正克服咗斷架式橫摺車嘅死穴, 就係果條 "馬甲線", 其實有咗呢條線, 個接口用返大行原本嘅 Visegrip 都已經夠, 加上齒盤飛輪係56-46T搭配11-32T, 多種路面都應該冇問題.
不過, 我覺得, 56 拉 11 平路都還可以, 但 46 拉 32 用黎上斜路嘅話 :smile_42: :smile_42: (我就覺得有啲辛苦了)

相比之下, D8 就只得前 1 後8, 價錢平一半, 但如果係作為第一架車就冇所謂, 因為好快你就想換.

[[i] 本帖最後由 captkkk 於 2020-5-6 10:02 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 新手想買大行P8問題