查看完整版本 : VPN其實係咪好唔安全?

moi2015 2020-5-7 08:40 PM

VPN其實係咪好唔安全?

呢排成日Home Office,公司安排我哋係屋企工作用VPN上公司Server,但係我發覺其實Server既File可以copy去自己部電腦度...其實我覺得咁樣好唔安全,公司資料好容易外洩,有冇啲咩方法可以防止呢樣嘢呢?thanks

benng1hk 2020-5-9 04:28 AM

唔好VPN返公司..咁已經解決左件事啦;P;P

朱投炳 2020-5-9 10:37 AM

VPN 只係保障左你連去目的地既連線就算經公眾網絡都有保安性令其他人不能在你連線睇到你既資料, 但不是用黎保證你既連線範圍內有乜野資料你自己既權限睇到。


公司俾你行VPN駁番公司即係俾你當成係公司內網絡般使用, 即係你係公司做到乜就經VPN做到乜。你認為你經左VPN 唔應該攞到公司野既, 咁你想要既用途並不是用VPN而係公司應該另有一套連線閘門系統你用, 即係好似你經網店一樣, 你做到乜按到乜野制係完全受控制。依個方法同VPN連線係兩個不相同既方向。

tomchanmot 2020-5-11 09:58 AM

老闆都未擔心,你仲擔心過佢😂間公司你有份?

辦法好簡單,但唔會係度問兩句自己就搞得掂。

比錢出去搵SI公司搞啦。

BTW, vpn唔安全既話你平時用internet上網就即係極危險。
頁: [1]
查看完整版本: VPN其實係咪好唔安全?