查看完整版本 : 得其利是錶

乒種魚教練 2020-5-8 02:31

,隻錶係93年左右曾經修理過, 師傅話鍊盒發條斷左,冇零件整,所以放左係度二十幾年,機芯係ETA 2783,期間手多拆過幾次硏究,連擺輪游絲都攪亂左,諗住當留念算啦!但最近係淘X見到有拆機件,姑且買黎試下,上Youtube惡補下,較好游絲,換左鍊盒,再簡單清洗,調好快慢針,可以做到日差10秒左右.

watchenthu1980 2020-5-8 11:27

好難相信廿幾年前買/換唔到 Eta 自動發條.  會唔會喺火星?
真係修錶師傅嘅櫃桶底應該有好多 用過同類發條,  懶嘅就隨便用舊件充新,  有責任心嘅就南兄, 咁嘩果類零件公司買對號件,  當時應該幾拾蚊有交易.  
唔排除立心不良博你唔要或者平賣,  不過要厄隻得其利時就機會微啲.
點都好,  依家俾機會你進入修整世界,  慢慢有排玩.

乒種魚教練 2020-5-8 21:13

網上資料eta 2783生產年份係1969-1976,呢隻係80年代既學生錶,幼帶既,我阿哥比我既,當時我都嫌老土,90年抺過油要百五蚊,93年再整係因為戴係手都停,師傅唔想整,可能想我幫佢買錶,不過我真係幫襯佢買左隻山度士2824-2潛水錶.  呢個鏈盒15蚊人仔至買咋,  瑞士機芯真係好襟拆,拆咁多次都唔死得.

watchenthu1980 2020-5-8 22:26

Eta 自動芯係 workhorse,  依家啲人覺得 太普通所以睇低一兩線.  

bigbigjohn 2020-5-9 21:49

[attach]11126788[/attach]
幾拾年前嘅錶,應該同樓主隻同期,都係用ETA肉,數年前抹過油,仲行走精神!

enicar 2020-5-12 17:49

你當年個師父好濕狗,換條發條都唔識,,當年上錦華買發條全新20,二手10蚊左右都有,你算好叻仔na...自己摸摸下整好,,叻過宜家好多濕狗師父,,,宜家D濕濕師父,,乜都話唔整,,嘥氣

lv123 2020-5-24 23:04

[quote]原帖由 [i]enicar[/i] 於 2020-5-12 05:49 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=518531544&ptid=29048447][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你當年個師父好濕狗,換條發條都唔識,,當年上錦華買發條全新20,二手10蚊左右都有,你算好叻仔na...自己摸摸下整好,,叻過宜家好多濕狗師父,,,宜家D濕濕師父,,乜都話唔整,,嘥氣 ... [/quote]
錦華是否無做?

enicar 2020-6-1 19:09

多年前已仙遊,,,現在佢兒子在對面自立門戶
頁: [1]
查看完整版本: 得其利是錶