查看完整版本 : 如何對初開始拉小提琴的孩子給予支持

angusthegreat 2020-5-12 01:29 AM

如何對初開始拉小提琴的孩子給予支持

這次剪輯了關於如何助父母對初開始拉小提琴的孩子給予支持。我將自己的想法放到學生的演奏中,希望他們可以用視覺來表達我的想法。Enjoy+great day
[url]https://youtu.be/iIXuhhOi0Ak[/url]

yifeifei2 2020-5-13 07:35 PM

對小琴童演奏最好嘅鼓勵/幫助,係一個演出機會。只有多公開演出技巧先會快進步,自信心先會增強,但係香港真係少機會比琴童公開演出。

學校又唔多注重,琴行或者私人老師要辦演奏會亦唔容易,因為香港真係好缺場地,好缺一啲中小型嘅表演場地。

香港見得最多機會演出嘅就係比賽,但係比賽嘅主辦機構質素好參差,有部分純粹為揾錢,做唔到琴童之間嘅交流。

另外一個重點係家長,好多家長見係「比賽」,對於成敗得失係好似要博命咁,反而比咗好多無形壓力比小朋友。家長呢個心態真係救命:smile_42:
其實比賽平常心就可以,試諗下一場比賽隨時3,40人參加,有啲甚至過百人都有。但係冠亞季加埋只得3個,即係輸係好平常嘅事,有幸贏到係開心嘅,但輸都冇所謂呀。
反而好多人忽略咗係個比賽過程,其實係可以欣賞到幾十個琴童落力嘅演出。

[[i] 本帖最後由 yifeifei2 於 2020-5-13 07:41 PM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 如何對初開始拉小提琴的孩子給予支持