查看完整版本 : 湊最多羈絆 贏最後之戰 雲頂之弈10.10上分陣容推薦

車站遠方的主角 2020-5-19 16:54

[img]https://wx3.sinaimg.cn/mw690/005ZD4w5gy1gexlca6z68j30v90gkacn.jpg[/img]

車站遠方的主角 2020-5-19 16:54

陣容組成
虛空行者-卡薩丁、暮光之眼-慎、齊天大聖-孫悟空、曙光女神-蕾歐娜、刀鋒舞者-艾瑞莉婭、正義天使-凱爾、賞金獵人-厄運小姐、聖槍游俠-盧錫安

車站遠方的主角 2020-5-19 16:56

組成羈絆
3源計劃:源計劃嘅英雄們只要至少帶了一件裝備,就會獲得350點生命值和35點攻擊力

3劍士:劍士們嘅攻擊有30%幾率觸發額外兩次攻擊

2強襲槍手:槍手嘅每第四次普通攻擊會對額外3個目標進行普通攻擊,並附帶攻擊效果

2女武神:女武神嘅攻擊和技能會對生命值低於40%嘅目標造成暴擊

2未嚟戰士:全體友軍開局獲得15%攻速,之後每8秒+15%攻擊速度

2破法戰士:破法戰士們嘅普通攻擊會使目標下一個技能嘅法力消耗提升40%

2重裝戰士:重裝戰士們獲得125點護甲

1佣兵:佣兵可通過商店使用金幣購買技能強化

車站遠方的主角 2020-5-19 16:57

裝備推薦
正義天使-凱爾:羊刀(攻速+大棒)、水銀(拳套+斗篷)

賞金獵人-厄運小姐:青龍刀(大劍+眼淚)、鬼書(大棒+腰帶)或帽子(大棒+大棒)

刀鋒舞者-艾瑞莉婭:竊賊手套(拳套+拳套)

聖槍游俠-盧錫安:紅Buff(鎖子甲+腰帶)

車站遠方的主角 2020-5-19 16:57

陣容解析
羈絆直接拉滿,後期如果血量及經濟充足可升9人口補上璐璐增湊2星神羈絆,多個核心輸出點,唔驚對手針對。前期好過渡,中期好運營,後期好輸出,絕對嘅「三好陣容」。

盧錫安搭配紅Buff,幫助前期平穩過渡。

羊刀、水銀系凱爾嘅最佳搭配,攻防兼備。

藍量及法強裝讓女槍啟動更快,輸出更高。

剩餘裝備畀女刀,竊賊手套系最佳。

車站遠方的主角 2020-5-19 16:58

運營思路
開局優先拿鎖子甲,拿唔到鎖子甲就拿攻速或大棒,優先合成紅Buff及羊刀打工用,前期以2重裝2未嚟過渡為主,爭攞連勝。如果前期既冇裝備又冇好嘅打工羈絆,可以選擇賣血至第一輪選秀,拿到想要嘅裝備。

第一輪選秀過後直接升至5人口,呢套陣容共需3張4費卡,越早升到5人口對陣容越有利,嚟之即用。5人口推薦盧錫安,蕾歐娜,波比,劍姬,蔚湊成3源計劃2重裝羈絆,期間無論系紅Buff仲系羊刀都可以畀盧錫安使用,多餘散件可以畀蕾歐娜和劍姬補充源計劃羈絆,備戰區要預留蕾歐娜和盧錫安,以做後期替換,呢一階段陣容強度非常高,可保持連勝。

第一輪野怪擊殺後可升至6人口,繼續增加獲得4費卡嘅概率,同時補充陣容強度繼續穩定連勝,可補上男槍或伊澤瑞爾增加2槍手羈絆。呢一階段可能會打之不過剛剛賭成三星1費卡陣容,但唔會損失太多血量,接着就系慢慢攢錢用利息升7人口。

車站遠方的主角 2020-5-19 16:59

7人口時會有大概率已經拿到合適嘅4費卡,如果女刀先嚟,則把劍姬換下嚟優先湊3劍士或系2破法羈絆,如果凱爾先嚟,則優先湊3劍士或系2女武神羈絆,如果猴子先嚟,可以替換掉波比補上2未嚟羈絆,按照英雄特性合理分配裝備,此時如果能夠穩定住血量則保持經濟慢慢升8人口,反之則需要快速搜卡,搜到2星凱爾或系2星女刀方可保住血量。

車站遠方的主角 2020-5-19 17:00

8人口再補上女槍即系滿配陣容,要注意隨時調換站位,唔好讓對方嘅機器人或系靈風針對到女槍。

當前版本使用斗槍或系凱爾嘅玩家較多,容易互相搶牌,呢套多羈絆多核心嘅陣容避開單一輸出點,一系防備對手針對,二系防備核心卡遲遲唔嚟會影響陣容嘅強度。雖然整套陣容高質量卡需求較多,但勝喺中期嚟乜用乜,較為靈活,且喺多羈絆嘅組合下,各單位均有唔同程度嘅受益,往往會打出意想唔到嘅效果,非常容易打進前四拿分,但如果想要最終贏得比賽,需要3星嘅核心4費卡或系2星滿配女槍,9人口如果能補上2星璐璐,也系對呢套陣容極大嘅保障。

貴勇敢的貓奴 2020-5-29 14:06

謝謝分享

高傲細緻的酒鬼 2022-2-2 14:04

多謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 湊最多羈絆 贏最後之戰 雲頂之弈10.10上分陣容推薦