查看完整版本 : TCL電視開唔到

yeungwah 2020-5-22 08:51 PM

小弟好幾年前淘咗部TCL嘅L48P1S-CF,一直無病無痛,但禮拜頭開始就開機停咗響個logo畫面到,入唔到系統,要煲大半日機先得
今朝直到連logo都無,請問有無ching有經驗要點搞啊?

starwise 2020-5-22 11:28 PM

去官網DL個對應rom刷一次,如果唔得就可能電源模塊電容壞咗

[[i] 本帖最後由 starwise 於 2020-5-22 11:31 PM 編輯 [/i]]

joelcs 2020-5-22 11:59 PM

對於TCL電視,電視機面板上只有單按鍵的機器,如 P5 P6 系列機器,在開機過程中或者待機狀態下,按住電視機面板上的按鍵不鬆手,持續五秒鐘後,會自動進入系統修復模式。
如何操作系統修復模式?
如上圖,藍色字體代表當前選項,短按遙控器上的待機鍵,可以上下移動光標,長按遙控器上的待機鍵,三秒左右,是執行當前選擇的功能。
三個選項都代表什麼?
退出
在系統修復模式下,選擇退出功能,就會自動退出系統修復模式,轉換到用戶操作界面。
恢復出廠設置
在系統處於死機狀態,或者系統損壞狀態下,選擇恢復出廠設置,系統會自動修復,可以自己在家解決系統損壞或者死機問題。

空申飛 2020-6-21 11:18 PM

[quote]原帖由 [i]yeungwah[/i] 於 2020-5-22 08:51 PM 發表 [url=https://digital.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=519045195&ptid=29083106][img]https://digital.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
小弟好幾年前淘咗部TCL嘅L48P1S-CF,一直無病無痛,但禮拜頭開始就開機停咗響個logo畫面到,入唔到系統,要煲大半日機先得
今朝直到連logo都無,請問有無ching有經驗要點搞啊? ... [/quote]
樓主,部機現時點情況

MarvinLai 2020-11-22 03:22 PM

我部TCL 55c6us 亦開唔到機, 電源燈有亮, 機背開關及遙控都無反應, 可以有咩自救

ryan822 2020-11-28 12:07 AM

我淘咗部TCL電視,
但開機時,要我註冊電視會員
但我冇大陸電話來註冊,
請問可以點解決?

v369234 2020-11-28 12:30 AM

聽起呢用優惠價買左個監控屏幕
頁: [1]
查看完整版本: TCL電視開唔到