查看完整版本 : 上不到一些大陸網

蘋果樹 2020-6-19 01:03 PM

上不到一些大陸網

我屋企座台機Lan線直插Modem。上到香港網,但一啲大陸網就入唔到。
因為做野關係要用到
但將條Lan線插去WIFI個port位就會上到。好奇怪。

屋企個Mode:直插上唔到大陸網
[attach]11280017[/attach]

Router:咁插就上到。但個port位本身插緊個個人雲端,所以唔可以比電腦用。
[attach]11280018[/attach]

明明尋日都冇事,可唔可以幫下我?

朱投炳 2020-6-19 01:46 PM

你咁插法係變成有兩個IP 出街
如無意外係你直插果個IP俾大陸封左
咩原因封, 封幾耐係無人答到你
插落WIFI router 得既原因係果個IP無封到
事實上ISP俾個Modem 你本身係唔預你有兩個IP線用到, 用到只係你好彩
解決方法係駁番係WIFI router 度用
唔夠LAN port 咪加隻switch 仔將一開4 或8

蘋果樹 2020-6-19 02:15 PM

我renew 個IP會唔會都可以?

tomchanmot 2020-6-19 02:58 PM

[quote]原帖由 [i]蘋果樹[/i] 於 2020-6-19 02:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=520430068&ptid=29157322][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我renew 個IP會唔會都可以? [/quote]
拎過粒ip再試,如沒被block就得。

如果有用過vpn唔好再用,唔係會再被blco。

蘋果樹 2020-6-19 02:59 PM

我冇用過任何VPN。
我試試,thanks

豬肉仔. 2020-6-23 12:54 AM

之前我都係咁,網上師兄教路解決咗! 將 Modem 熜超過 5 分鐘重啟,IP 就會轉變! 再唔得再熜 5 分鐘重啟,直到變另一個 IP 可上為止 ! 

蘋果樹 2020-6-23 09:15 PM

依個方法仲方便過電腦轉IP,thanks

朱投炳 2020-6-24 07:36 AM

熄modem 5分鐘就攞到新IP係你好彩啫

大多數情況都要熄上24小時等佢系統重設你先有可能攞到新IP

再唔係你咪打電話上客服叫佢幫你重設
頁: [1]
查看完整版本: 上不到一些大陸網