查看完整版本 : 港台新聞 【修例風波一周年】 為政見「罷鐵、罷藍」 市民:「我呢啲中年和理非只做到呢啲」

深海活潑的水樽 2020-6-23 08:45 AM

港台新聞 【修例風波一周年】 為政見「罷鐵、罷藍」 市民:「我呢啲中年和理非只做到呢啲」

【修例風波一周年】
【為政見「罷鐵、罷藍」 市民:「我呢啲中年和理非只做到呢啲」】
【藍店被多番投訴 撐警負責人:香港唔係有言論自由?】
[url=https://www.facebook.com/RTHKVNEWS/videos/568910620684904/?epa=SEARCH_BOX]https://www.facebook.com/RTHKVNEWS/videos/568910620684904/?epa=SEARCH_BOX[/url]




【修例風波一周年】
【為政見「罷鐵、罷藍」 市民:「我呢啲中年和理非只做到呢啲」】
【藍店被多番投訴 撐警負責人:香港唔係有言論自由?】

反修例風波令不少市民一改以往的生活習慣,包括從去年8.31事件後不乘再坐港鐵的Idy,她過往上班都是坐港鐵過海,但「罷搭」港鐵後,比以往預留多大半小時,坐巴士轉渡輪回公司,雖然路途轉折,但Idy認為這只是反修例運動中一種小小的付出,相比起因為示威被捕的人來說是微不足道,「我呢啲中年和理非只做到呢啲」。

已經9個月沒坐港鐵及使用八達通的John,不滿港鐵去年於多次大型遊行前「封站」,沒有履行大型運輸工具公司應方便市民出行的責任,寧願每次出行花多點時間,到處「唱錢」坐巴士,但「一蚊都唔想俾港鐵賺」。

反修例風波亦衍生「黃色經濟圈」,Sharon坦承自己已經有半年沒有光顧「藍店」,每次出外消費都會先查一查店舖「屬黃屬藍」,她認為企業如果不能履行應有的社會責任,消費者自然會作出選擇。

大埔一家腸粉店的負責人王莉莉,因為出席過撐警集會,其店舖被網民標示為「藍店」 。王莉莉指自此收到不同政府部門通知,指有人投訴其店舖,除了食環署,亦包括地政署、勞工處等,她指自己至今都支持警察,認為香港要有人執法,市民亦要守法,質疑為何撐警會受到如此多的攻擊,「香港唔係有言論自由嗎」。被問到是否明白年輕人為何上街,王莉莉指自己也是年輕人,所以非常了解,大家都愛自由,但不應傷害別人。




港台  6月22日  新聞天地  16分56秒至24分16秒都有報導
[url=https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/hktoday_tv/episode/681742]https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/hktoday_tv/episode/681742[/url]

miumiujorden 2020-6-24 01:24 PM

你唔用八達通係因為身有屎, 
你可以唔幫襯藍店,但唔可以搞破壞, 

jala3510 2020-6-24 01:29 PM

[quote]原帖由 [i]miumiujorden[/i] 於 2020-6-24 13:24 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=520654526&ptid=29165870][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
你唔用八達通係因為身有屎, 
你可以唔幫襯藍店,但唔可以搞破壞,  [/quote]


2022北京冬奧絕世靚抽!

就係身有屎!

絕對支持呢個amazing summer,港鐵八達通8折車費!直至年尾!

打擊反港鐵反八達通黑暴淫力!
頁: [1]
查看完整版本: 港台新聞 【修例風波一周年】 為政見「罷鐵、罷藍」 市民:「我呢啲中年和理非只做到呢啲」