查看完整版本 : 有邊個未曾為嗰單戀而痛苦?

一顆糖 2020-7-6 11:10 AM

有边个未曾为嗰单恋而痛苦?

有邊個未曾為嗰單戀而痛苦?我哋總以為嗰份痴情很重,很重,系世上最重嘅重量。有一天,暮然回首,我哋才發現,其實佢一直系很輕,很輕嘅。我哋以為相思嘅很深,很深,來日歲月,會讓你知,佢之不過很淺,很淺。最深和最重嘅愛,必須和時日一起成長。

旺角忠心嘅魚旦 2020-7-20 11:11 AM

到了呢個年紀才知自己以前嘅單戀系有多麼幼稚

TungHop 2020-7-23 02:50 AM

我覺得相反, 年青的時候單戀可以話係必經的階段, 但相對真正戀愛, 佢帶來的痛苦應該沒那樣大, 因為佢沒有付出, 回報, 不甘, 亦沒有可能出現背叛, 計算, 不忠等, 就只有你心中完美的存在.
當年月過之後, 暗戀的遺憾反而變成了一種甜蜜的回憶, 因為她/他永遠都是你心中的那一個, 一個完全依照你塑造出來的形象, 即便是缺點, 都是你心中的想像, 就因為沒在一起, 那形象是永恆的完美.
至少你仍有機會幻想自己若果當年若果改寫了整個結果而獲得了幸福; 而我告訴你, 若果現在你身邊已經有另一半就好好的看一下, 若果你沒有跟他/她走多了一步, 她/他就是你人生中的另一個暗戀過的對象.
頁: [1]
查看完整版本: 有邊個未曾為嗰單戀而痛苦?