查看完整版本 : 中意nomos嘅風格,但系價格太貴,有冇類似風格嘅品牌

前往熱情的旅程 2020-7-15 10:24 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

symbio 2020-7-15 12:05 PM

如果只係要似同埋要平既話, 海鷗同d內地brand 會好多
如果唔想抄足款但style 相似既話可搵搵其他德國brand 如 junkers, junghans, stowa
Orion 款的話有隻東方既石英都似似地

watchenthu1980 2020-7-15 12:40 PM

其實係乜風格?   
風格 對手錶嚟講應該大部份指外觀,  即係 casing 同 個 dial.  
好坦白,  對玩開 vintage 嘅唔會對 nomos 皮殼有乜感覺.   反而會對廠方花心思在機芯方面更值得欣賞.  
如果只係要求簡簡單單大錶面,  斯文款就唔使花大錢,  早排有隻文青品牌叫 Daniel Wellington  DW掀起一D浪花,  不妨去睇吓.   接受到的話,  就上淘寶找再低檔啲嘅廠牌,    不竟都係咁上下貨色,  愈平愈好.   
真係帯出感覺又有能力嘅話先考慮 nomos 又或升 level 到 GO, AL, PP. 

火夫 2020-7-15 01:09 PM

係乜嘢風格先?係德國工藝、簡約錶面、機芯,定其他嘢。如果想玩機械錶,NOMOS 已經係入門級,好抵玩。如果想平D,可以搵二手。如果只係貪平買隻代替品,最終都係唔鍾意,心思思又想買番NOMOS。

HarrisLpm 2020-7-15 07:50 PM

Daniel Wellington :smile_30: :smile_30:

(講笑還講笑,我係真係有DW在手的)

同其他版友一樣,好睇你所講既風格係乜

如果真係講外表簡潔既話,最似就真係DW,坦白講,驟眼睇係靚既

不過DW石英底,D料又唔靚,面對唔識貨既人係OK(佢地仲會好鍾意tim),但對識少少既人眼中,一般都係反感多

如果要似樣,料都算見得人又係機械錶的話,睇睇Tissot / Seiko呢D囉,大牌有信心保證。幾千蚊,又唔會cheap,你又比得起

睇中邊個牌子,你就去google search "_______ plain dial",咁你就可以大約知道果個牌子有無咩簡潔款

[[i] 本帖最後由 HarrisLpm 於 2020-7-15 07:54 PM 編輯 [/i]]

eta2892a2 2020-7-18 08:56 PM

Nomos Tangente(1992)係以一隻1930年代 A. Lange & Sohne 為設計藍本去做。而呢隻 Lange 係源用1919至1933年之間一間叫 Bauhaus 嘅德國設計學院學說 "form follows function" 去設計。

圓柱形殼身焊上四隻扁平腳去放進機芯,簡單 two-tone 錶面印上當年設計 modernist 阿拉伯數字字體。簡單、直接,呢啲,都係德國人引以為傲嘅設計文化。

[quote]原帖由 [i]watchenthu1980[/i] 於 2020-7-15 12:40 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=521678374&ptid=29218178][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實係乜風格?   
風格 對手錶嚟講應該大部份指外觀,  即係 casing 同 個 dial.  
好坦白,  對玩開 vintage 嘅唔會對 nomos 皮殼有乜感覺.   反而會對廠方花心思在機芯方面更值得欣賞.  
如果只係要求簡簡單單大錶面,  斯文款就唔使花大錢,  早排有隻文青品牌叫 Daniel Wellington  DW掀起一D浪花,  不妨去睇吓.   接受到的話, ... [/quote]

watchenthu1980 2020-7-18 10:29 PM

我隻 Omega 都係咁嘅style,  機芯 serial no. 9 million 咁上下  , 約莫 1934/5 產.  屬於 30mm caliber,  型號為 30,   唔係大家熟悉嘅 WWW 軍錶 30T2, 要早 at least 兩個 development phases.  
唔知跟隻 Lange 邊隻早啲.  不過坊間通常只會叫呢隻為早期 military style,  冇吹到咁大叫 Bauhaus 設計文化.  
early 30s   印字面最正常, 高級啲就用燒青字好似 stern dial 果類.  當時德國手錶應該無咁高規格了.

eta2892a2 2020-7-19 12:34 AM

成個 modern movement 大約由1850年開始,直到現時都還在發展中。而當中 Bauhaus 學院係個極重要角色,差不多影響全球設計界文化,而師兄呢隻 Omega 亦都係其中受影響嘅產品之一。當然瑞士 Omega 唔會用德國設計哲學去做賣點啦。

如果要向樓主推介更經濟嘅 Bauhaus 設計產品,我會推介 Bauhaus 學生、後來留在德國教書同做設計嘅 Max Bill - Junghans Max Bill 系列。

法國建築師 Alain Silberstein;又或者 Bauhaus 校長 Walter Gropius 同 Ludwig Mies Van der Rohn 在被 Nazi 殺校之後移民去美國教第二代 modernists 嘅設計,由 Alessi 生產 Seiko 代工嘅產品都唔差。

[quote]原帖由 [i]watchenthu1980[/i] 於 2020-7-18 10:29 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=521869099&ptid=29218178][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我隻 Omega 都係咁嘅style,  機芯 serial no. 9 million 咁上下  , 約莫 1934/5 產.  屬於 30mm caliber,  型號為 30,   唔係大家熟悉嘅 WWW 軍錶 30T2, 要早 at least 兩個 development phases.  
唔知跟隻 Lange 邊隻早啲.  不過坊間通常只會叫呢隻為早期 military style ... [/quote]

冬寒一筍盤 2021-1-13 10:10 AM

包豪斯風格還有很多都採用,價格也比較低
頁: [1]
查看完整版本: 中意nomos嘅風格,但系價格太貴,有冇類似風格嘅品牌