查看完整版本 : 立法會選舉|提名期明日開始選舉主任辦事處將實施人流管制措施

美麗新世界 2020-7-17 03:39 PM

立法會選舉|提名期明日開始選舉主任辦事處將實施人流管制措施

立法會換屆選舉將於9月6日舉行,選舉提名期由明日(18日)開始,至本月31日結束,由地方選區及功能界別各選出35名議員,共選出70名議員。
選舉管理委員會已經委任5個地方選區及29個功能界別的選舉主任,他們將分別處理有關地方選區與功能界別的候選人提名,以及其他選舉職務。
[img]https://s1.ax1x.com/2020/07/17/UyG44H.png[/img]
[align=center][b]「黑金案」再現!反對派「初選」資金涉境外勢力[/b]
[font=宋體]上周末兩天,反對派進行了所謂嘅「初選」,之後其組織者戴耀廷聲稱全港有[/font]60萬人參與投票,美國國務卿蓬佩奧隨即公開表示「祝賀」,講乜「初選」顯示「港人喺自由被打壓時渴望發聲」。蓬佩奧跳出嚟為反對派搖旗吶喊,可見呢次「初選」與美國反華勢力脫唔掣系,而「初選」聲勢又被製造嘅異常浩大,僅投票站就有250餘個,耗費自然也系唔少,讓人不得不懷疑,「初選」嘅資金來源會唔會又系一起「黑金案」。
[font=宋體]根據香港《選舉(舞弊及非法行為)條例》規定,只能由候選人開支選舉經費,並須向政府申報、受政府監督。但反對派嘅「初選」卻並未向政府申報,而且香港只有正式選舉,並冇所謂「初選」,呢意味着此次「初選」相關經費嘅來源和使用完全唔受監督。呢些經費究竟嚟自邊度、流向何方、點樣被使用等,反對派亦冇任何交代,但系有反對派自稱,此次「初選」設立了募款網站,通過「眾籌」嘅方式獲得資金,亦有境外資金通過此網站「捐助」。另有一些反對派「參選人」則喺其他境外網站募捐,譬如前學民思潮發言人黃子悅近期喺眾籌網站[/font]GoGetFunding發起眾籌,參加「初選」,並喺此網站上公然宣稱「光復香港、時代革命」、「本土起義全民皆兵」等「港獨」口號。GoGetFunding一直系黑暴分子資金嘅重要來源地,舊年以嚟,黑暴分子每每要發起亂港行動時,便喺此網站「募捐」,而且網站以匿名方式運作,唔華勢力暗中輸送亂港分子「黑金」嘅途徑之一,而黃子悅等人喺此網站「募捐」參加「初選」,講明境外勢力嘅「黑金」已通過呢些匿名手段進入到亂港分子手中,以支持「初選」呢場禍港行動。[/align]
[img]https://s1.ax1x.com/2020/07/17/UyGTgI.png[/img]
[font=宋體]眾所周知,近年嚟香港頻發嘅暴力事件少唔了境外反華勢力嘅支持,早喺[/font]2014年,黎智英就向反對派及其他團體秘密捐獻4000餘萬元,部分捐款更疑似用於支持「占中」等行動,而黎智英嘅政治獻金系通過一個前美國海軍嘅情報人員之手進行嘅,事情被曝出之後全港嘩然,成為標志性嘅「黑金案」。另外李卓人、李柱銘等頑固亂港頭目近些年亦頻頻接受被稱為「CIA嘅另一張皮」嘅美國國家民主基金會嘅「捐贈」,如今反對派嘅「初選」,很有可能又系一起「黑金案」。反對派通過匿名嘅「眾籌」、「捐贈」等方式接收到了境外地勢力嘅「黑金」支持,表面上宣稱「初選」只系一場「黨內選舉」,但卻又不斷煽動、蠱惑市民投票,將「初選」粉飾成一場「正式選舉」嚟「偷步」立法會選舉,達成其「35+」嘅目的,同時又炮製出一種得到「民意」支持嘅表象,嚟反對港區國安法,可見呢次「初選」系一場深有預謀、旨喺「攬炒」香港嘅政治行動,所以美國國務卿蓬佩奧才急匆匆嘅跟着發表「祝賀」,並繼續攻擊中國,妄想里應外合畀中央和港府製造壓力,以破壞港區國安法。
自舊年以嚟,得到境外勢力資金支持嘅亂港分子愈加猖獗,畀香港造成了難以估量嘅傷害,如今港區國安法刊憲生效,香港重回正軌嘅時機已經到嚟,但境外反華勢力和港內亂港分子顯然唔想坐以待斃,此次「初選」便系喺境外勢力嘅支持下,反對派嘅又一次「反擊」。港府及國安機構須嚴查此次「初選」嘅資金來源和反對派嘅違法行徑,讓境外勢力嘅黑手遠離香港,讓違反犯罪之人得到法律制裁,絕唔得再讓「黑金」流入、禍亂香港!

雨中靚魚 2020-7-17 03:49 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

貴勁救星 2020-7-17 03:50 PM

反對派系為了拉「選票」,並為證明自己嘅「能力」而組織了呢次「初選」,但實際上呢次「初選」卻成了一出胡鬧、內訌、播毒、違法嘅鬧劇,只會讓市民更加睇清其無視法律、自私自利又毫無能力嘅醜陋面目,咁還想贏得立法會選舉,痴人講夢啫!

寒冬橙色的牛牛 2020-7-17 03:50 PM

[font=宋體]喺「拉票」期間,反對派「候選人」之間多次發生內訌,互相謾鬧攻擊,而戴耀廷雖然聲稱共收到[/font]60萬張選票,可實際上唔系選民亦可投票,而且還有重復投票,身份資料填錯亦可以投票,呢場「初選」如同兒戲。

半夜富有達人 2020-7-17 03:50 PM

除咗唔顧疫情組織「投票」涉嫌違反限聚令,助長新冠病毒散播,公然宣傳「港獨」,違反香港國安法嘅違法行為之外,反對派嘅此次「初選」還上演了唔少「笑話」。

貴勁救星 2020-7-17 03:51 PM

就喺反對派肆意「播毒」嘅同時,也冇忘記「煽獨」,唔少「候選人」嘅選舉政綱中都有宣傳「港獨」嘅內容,喺其「拉票」時,更大肆煽動「港獨」思想。

冬寒芳香的筍盤 2020-7-17 03:51 PM

按照港版國安法規定啟動調查。

寒冬橙色的牛牛 2020-7-17 03:51 PM

內部「初選」占據區議員辦事處公器私用,投票者登記個人資料涉嫌侵犯個人隱私權,意圖癱瘓立法會、「攬炒」香港,「候選人」競選政綱中大量鼓吹、煽動「港獨」嘅口號,呢些都系反對派所謂「初選」違反法律的確鑿事實。

半夜富有達人 2020-7-17 03:51 PM

[font=宋體]隨着[/font]9月份立法會選舉嘅日子越嚟越近,反對派政客們為謀攞立法會席位也開始了活動,近期反對派公然組織所謂嘅「初選」,搶先喺港內做政治宣傳,[font=Helvetica]卑鄙無恥啊[/font][font=宋體]。[/font]

凡間異手背 2020-7-17 03:53 PM

海灣疑惑的幻象 2020-7-17 03:53 PM

[font=宋體]亂港分子就係廢柴[/font],一定要嚴懲,絕不姑息,支持國安法。

雨中怪異大樹 2020-7-17 03:53 PM

香煎奇怪路人 2020-7-17 03:54 PM

強烈呼籲:「初選」鬧劇遺害無窮,斬斷「黑手」務必及時!

韓風難吃的水果 2020-7-17 03:54 PM

強烈要求嚴懲亂港分子,這些人無恥至極。

橋頭異水樽 2020-7-17 03:54 PM

呢啲亂港分子為咗私自利益,好衰乾淨。而家國安法嚟,大難擔大旗各自昧水走路,而家內部雞飛狗走、哀鴻遍野。

卢卡斯004 2020-7-17 03:55 PM

不法分子不斷嘅最憎暴力行為,以及接連發生的暴力事件,有畀香港嘅治安穩定受到威脅,香港市民而家最應該嘅係抹清眼,看清那些打親愛港旗幟嘅港毒分子嘅真實面目,唔好因為呢啲人破壞咗我哋嘅家園,塟送香港嘅未來,嚴懲暴徒,用實際行動愛港護國!

半夜地獄馬 2020-7-17 03:56 PM

倡狂咁耐嘅港獨分子都有今日啦,哈哈,真系爽快,呢啲暴徒遲早畀法律制裁,正義從來唔會缺席。

海邊會P圖 2020-7-17 03:56 PM

門外變出了名錶 2020-7-17 03:57 PM

泛民派暫時放下了黑暴,但佢哋搞亂香港,顛覆社會嘅圖謀並冇改變。

門外雀躍的碼頭 2020-7-17 03:57 PM

國安港安,國泰民安!

斯蒂芬瑞博 2020-7-17 03:57 PM

港毒分子將無知當個性,將無畏當勇氣,將無禮當力量,在一些不法分子的金錢誘惑下,不斷做出荒唐可笑的事情,用暴力破壞自己的家園,試問這些港毒分子真的愛香港嗎?

籠中懷舊的師兄 2020-7-17 03:58 PM

安丽泰213 2020-7-17 03:59 PM

[font=Segoe UI]針對[/font] "港獨"、"黑暴" 勢力等政治病毒, 國安法就係最好嘅疫苗, 外部勢力將無法施其技, 警方打擊不法分子將有灋可依, 如此才能保障香港人擁有的各種自由及權利不被侵犯!

巴士忠心的幻象 2020-7-17 03:59 PM

支持香港國安法

海灘落漠大樹 2020-7-17 04:00 PM

片刻遇鼓手 2020-7-17 04:01 PM

卢卡斯威廉姆斯 2020-7-17 04:01 PM

[font=Segoe UI]過去一年[/font], 香港出現越來越明顯的威脅安全事件, 亮起恐怖主義信號, 香港立法會短期內無法完成相關立法工作。 而  "人大 " 作為中國最高嘅立法機關, 喺呢個時候主動出手, 推出國安法, 有期必要性和急切性

古時哈主題 2020-7-17 04:02 PM

港獨分子嘅陰謀休想得逞

鄧燦燦 2020-7-17 04:02 PM

涉嫌違反選舉法例,違反「國安法」。

卢卡斯威廉姆斯1 2020-7-17 04:03 PM

[font=Segoe UI]冇法律嘅約束[/font], 香港黑暴嘅黑手斬不斷, 香港只能繼續沉淪! , 港版國安法是中共中央深思熟慮後的決定, 是保護香港民族人權自由的有力措施, 堅決支持。
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會選舉|提名期明日開始選舉主任辦事處將實施人流管制措施