查看完整版本 : 如何照顧長期病患媽媽

arjo402 2020-7-20 11:34 AM

如何照顧長期病患媽媽

媽患有柏金遜,我同老豆加埋佢三人一齊住,兩老都年過60,但老豆仲有做野,所以媽平日都獨自在家。家姐已搬咗出去,有小朋友有工人。而家媽行動不便,最近更去完廁所都不能自己著返條褲,我只要在家都要扶出扶入,要將佢成個人提起行果隻,幫佢除/著衫褲。有時我都會諗點解我係屋企時就要幫佢做咁多野,咁平日佢一個人係點過?我唔係抱怨,而係擔心佢一個人係點搞得掂。
家姐都擔心佢的情況,故時常叫媽上去佢到住,媽本身都唔情願話係佢到無自己屋企咁舒服,就算住都住兩三日就要回家,說唔好阻住家姐一家人,又話張床瞓得唔好。我自己已經買咗樓就快搬出去,我就更擔心媽媽自己在家。我媽很討厭老人院,說會虐待佢,我都明白,所以有提議請個工人係屋企,我屋企有兩間房,但媽想住我間房,同老豆分房瞓,所以話唔知個工人瞓邊,又話嘥錢又話屋企多個外人,唉,果次我同媽講到鬧哂交,我話佢又搞唔掂自己,老豆又年紀大唔係下下都夠力提起佢,我地又唔係專業,其實都要有人照顧到佢...

而家都唔知可以點,由得佢自己係屋企我又擔心,但任何方案佢又唔鍾意,逼佢又好似不孝咁...

波馬學徒 2020-7-20 04:14 PM

[quote]原帖由 [i]arjo402[/i] 於 2020-7-20 11:34 AM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=521947229&ptid=29234462][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
媽患有柏金遜,我同老豆加埋佢三人一齊住,兩老都年過60,但老豆仲有做野,所以媽平日都獨自在家。家姐已搬咗出去,有小朋友有工人。而家媽行動不便,最近更去完廁所都不能自己著返條褲,我只要在家都要扶出扶入,要將佢成個人提起行果隻,幫佢除/著衫褲。有時我都會諗點解我係屋企時就要幫佢做咁多野,咁平日佢一個人係點過?我唔係抱怨,而係擔心佢一個人係點搞得掂。
家姐都擔心佢的情況,故時常叫媽上去佢到住,媽本身都 ... [/quote]
無計, 一係你就請個看護全天候睇住佢,
否則老人院係唯一選擇:smile_39:

後天活潑的花貓 2020-7-20 05:13 PM

這個病,周邊像越看越多啦,要好生照顧,相對小孩

87er 2020-7-20 10:47 PM

[quote]原帖由 [i]arjo402[/i] 於 2020-7-20 11:34 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=521947229&ptid=29234462][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
家姐都擔心佢的情況,故時常叫媽上去佢到住,媽本身都 ... [/quote]

一就老人院,
一就請姐姐。

aliceboob 2020-7-21 05:39 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

fbad6ec68cf78d 2020-7-21 11:14 AM

仲系請個貼心慨護工照顧,平時家人輪流回家睇望

半夜委屈的羊羊 2020-7-23 08:04 AM

天生老蝦米 2020-7-23 09:49 AM

401 2020-7-23 11:31 AM

[quote]原帖由 [i]arjo402[/i] 於 2020-7-20 11:34 AM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=521947229&ptid=29234462][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

工人和老人院是兩個較實際的辦法.........

好的老人院必須預早申請, 幾年輪候時間, 與病情進展差不多

現在用住家傭先, 幫忙好重要

fbad6ec68cf78d 2020-7-23 11:33 AM

最好系搵個細心、貼心嘅護工,好好照顧,呢個病也系常見嘅,最主要嘅 系細心、貼心

灰的人 2020-7-25 01:21 AM

不如暫時唔好搬住,租出去先囉。。。有機會照顧好媽媽先。可以照顧係福分,唔好留遺憾。

韓風冰凍的豬豬 2020-7-25 05:28 PM

可唔可以喺個廳度揀一個地方畀個工人瞓 其實最好方法就係請工人 照顧你媽媽之餘 仲可以照顧爸爸 栢金遜症個情況 只會越嚟越差 如果去到要用尿片 推介添寧 因為以前我屋企人 都有事用過 如果真係要用到 最好就搵地方長期定 價錢平好多 但用了亦都好好多

冬眠遇到了妹頭 2020-7-26 06:53 PM

仲系先搵個護工吧,平時有時間就盡量自己照顧了

力力奇 2020-7-26 09:26 PM

我奶奶就係有柏金遜,而家入咗老人院,我奶奶比你阿媽更差,佢已經唔行得唔走得,瞓醒起身又唔得,刷牙洗面沖涼都唔得,仲要著片,之前都係請姐姐照顧佢,但姐姐都要放假,放假就我和老公頂,我地日頭又要返工,好辛苦,所以都係送佢去老人院,大家都舒服啲

9個Cute大樹 2020-7-29 11:19 AM

marryalee 2020-7-29 03:25 PM

真嘅好難

正义的使者 2020-7-29 03:43 PM

其實最好方法就係請工人 照顧你媽媽之餘 仲可以照顧爸爸 栢金遜症個情況 只會越嚟越差

陈思懿 2020-8-17 01:33 PM

xingdec 2020-8-20 11:16 AM

請問樓主最終點安排??

我媽有認知障礙, 雖然行得走得, 自理又得, 佢好鍾意成日落街, 病情時好時壞, 怕佢出事(其實已經出咗事可能要上法庭:smile_39: ), 老父年紀大, 冇可能跟住佢, 我雖然同住但要返工, 根本冇可能日頭睇住佢....

講真....唔到最後都唔想送佢入老人院, 一來知佢唔會慣, 二來唔想佢係老人院過下半世, 但深信過多幾年, 佢病情惡化, 呢個會係唯一選擇

請工人照顧, 其實相對下會叫好D, 起碼叫做有人係屋企睇住兩老, 但係屋企又冇地方可以俾到工人瞓同埋都唔知兩老同工人相處成點...

呢個問題圍繞咗自己好耐... 

一頁滴滴旅程 2020-8-21 01:55 PM

高大加加速樓盤 2020-10-21 11:23 AM

辛苦,凡事孝為先

春天明更新 2020-10-22 05:09 PM

最好請個細心體貼嘅照顧者嚟照顧:smile_46:
頁: [1]
查看完整版本: 如何照顧長期病患媽媽