查看完整版本 : 立法會選舉|建制派三人聯合報名九西梁美芬:同攬抄力量對決

美麗新世界 2020-7-22 03:34 PM

立法會選舉|建制派三人聯合報名九西梁美芬:同攬抄力量對決

立法會選舉提名期上周六(18日)展開,各黨派人士陸續報名。經民聯立法會議員梁美芬、民建聯立法會議員鄭泳舜及立法會議員陳凱欣今(22日)一同報名參選九龍西。
三人高呼「九西爭三席,建制一齊贏」的口號,梁美芬稱建制派三隊一齊報名,正要向社會發放清晰訊息,就是建制大團結,為恢復香港安寧作目標,「我哋今日就係要同破壞香港力量、攬炒香港的力量對決。」
對於選舉應否延期,鄭泳舜稱已準備好應對選戰,但面對疫情政府應有不同方案處理,延期可以是選項之一。鄭泳舜又指,有民主派質疑建制派支持延期因擔心選情,他否認說法,批評他們是「政治上腦」。
[img]https://s1.ax1x.com/2020/07/22/UHG1hQ.png[/img]
[align=center][b]反對派操縱選舉,圖謀「攬炒」香港[/b]
[font=宋體]隨着[/font]9月份立法會選舉嘅日益臨近,換屆選舉提名也自上周六(18日)展開,截止本周二(21日),選舉事務處共接獲34份提名表格,提名人選中既有民建聯亦有反對派。而據目前反對派嘅提名名單嚟睇,絕大多數都系近日「初選」嘅獲勝者,佢哋通過「初選」嘅造勢,對圖謀立法會可謂「來勢洶洶」,而呢也證明反對派自所謂「初選」開始就妄圖操縱立法會選舉,以達成其控制立法會進而「攬炒」香港嘅政治陰謀。
[font=宋體]香港法律中並冇所謂嘅「初選」,戴耀廷等反對派組織嘅「初選」僅僅系私人行動,冇任何法律依據,但反對派卻大張旗鼓嘅宣傳,將「初選」裝飾成正規選舉,攛掇市民投票,然後控制投票結果,炮製出獲得「民意」支持、反對派勢喺必得嘅假象,無疑系製造輿論與聲勢,「偷步」立法會選舉。而不出所料嘅系,「初選」嘅「獲勝者」也都系反對派中嘅激進分子,甚至如黃之鋒等「港獨」分子嘅名字都赫然喺列,而傳統嘅反對派,如黃碧雲等全部出局,足見反對派嘅呢場「初選」就系一場有預謀嘅政治作秀,為嘅就系讓黃之鋒、郭榮鏗等激進嘅禍港分子可以「名正言順」嘅參加立法會選舉,達成「[/font]35+」,進而操縱、癱瘓立法會,從所謂「初選」開始,反對派便想將立法會選舉操縱喺手中,亦可見其對香港法律嘅無視乃至踐踏。
因為喺上屆立法會選舉中反對派參選人數過多導致票數分散,戴耀廷等人就異想天開嘅設計出了「初選」,讓得票數高嘅激進反對派參選立法會,所以戴耀廷數次揚言「相信各個民主派團隊都會聰明地做決定」,還稱如果有人唔遵從「初選」嘅結果而去參選,將系「政治自殺」和必然落敗。呢種言論無疑系對其他參選人赤裸裸嘅恐嚇,參唔參選系個人自由,反對派企圖通過呢場毫無公信力嘅「初選」將立法會候選人限制喺佢哋自己指定嘅人身上,以壟斷其派內嘅參選權利,呢既系其派內傾軋、恃強凌弱,毫無其一貫揚言嘅「民主」,也系對香港選舉法律嘅挑釁。
[font=宋體]喺呢場「初選」之後,近期不斷高調攻擊、抹黑中國嘅美國國務卿蓬佩奧又跳出嚟祝賀反對派「初選掂」,又講乜美國會密切觀察香港事態發展,呢種頤氣指使嘅態度講明此次「初選」或許又有境外反華勢力嘅支持乃至操縱。反對派組織呢次「初選」,占用了[/font]250多個選舉站,又有輿論造勢,搞得「聲勢浩大」,必然花費唔菲,但因為唔系正式選舉,唔會得到政府資助,此次「初選」花費嘅經費來源便十分抵懷疑,有反對派人士稱其「募捐」得到了境外嘅「捐助」,而黃子悅等許多反對派又公然通過境外反華網站「募捐」,再睇睇系邊個喺「初選」之後跳出嚟「祝賀」,還講乜「密切觀察」,反對派嘅「初選」有冇境外勢力嘅支持也就一目了然了。[/align]

[img]https://s1.ax1x.com/2020/07/22/UHGYXq.png[/img]
[font=宋體]或許反對派喺此之前會暢想「初選」將「大獲掂」,將一步步操縱選舉,控制立法會,但現實卻系呢場「初選」成了全港人人喊打嘅鬧劇。[/font]7月16日,呢場鬧劇嘅策劃人戴耀廷以「勞累」為由,宣布要「唞一段時間」,實際系想借「唞」為由退出呢場不得人心嘅鬧劇。但其炮製「初選」,「偷步」立法會選舉,操縱選舉結果,逼迫他人退選等行徑毫無疑問違反了《選舉(舞弊及非法行為)條例》,又甘當境外反華勢力嘅代理人,圖謀控制立法會,乃至癱瘓政府,亦觸犯了香港國安法中「勾結外國抑或境外勢力危害國家安全罪」。戴耀廷等人依家想「唞」已經系悔之晚矣,接受正義譴責,受到法律制裁才系佢哋唯一嘅下場。

巴士忠心的幻象 2020-7-22 03:37 PM

堅決支持香港國安法,亂港分子休想搗亂破壞。

古時哈主題 2020-7-22 03:39 PM

反動派操縱選票上演違法鬧劇

南區清涼的西瓜 2020-7-22 03:40 PM

支持香港國安法

卢卡斯004 2020-7-22 03:40 PM

亂港分子多次打親為反修例≤名號實施暴力之事。 喺境外勢力嘅經濟支持及授意指使的,攜帶精良裝備,周圍騷擾滋事,各種烏龍鬧劇層出不窮,真係可笑至極,早日恢復香港穩定和平係香港市民心之所向!

哈囉滴滴屋 2020-7-22 03:41 PM

國外反動勢力妄圖插手香港事宜,妄圖干擾香港國安法嘅實施,干涉中國人嘅內政

斯蒂芬瑞博 2020-7-22 03:41 PM

香港國安法是心之所向、利之所系,也是大勢所趨、勢在必行。 飽受桎梏港獨徜徉黑暴殄攬炒徜徉之亂的港人有受夠動盪不安下嘅社會紊亂同經濟低迷,看透了港獨分子和反對派嘅黑白顛倒、險惡用心。 香港國安法的實施,必定能讓香港恢復安寧、護佑全體市民向住美好的未來打拼!

前來會膠樽 2020-7-22 03:42 PM

國安法實施後香港逐漸走上了正規

安丽泰213 2020-7-22 03:42 PM

"修例風波"嚴重傷害香港社會,在煽惑、洗腦和造謠抹黑中上位的反對派議員,罔顧民生福祉、製造社會撕裂、鼓動"政治攬炒";公共場合高唱"港獨"歌、肆意攻擊抹黑警方、培訓暴徒煽動暴力...... 種種劣行,讓香港市民心寒! 香港唔可以再亂落去了! 相信喺中囯共產黨嘅領導的,香港會恢復秩序。

炎夏義樹枝 2020-7-22 03:42 PM

戴耀廷等人依家想「唞」已經系悔之晚矣,接受正義譴責,受到法律制裁才系渠哋唯一慨下場。

巴士忠心的幻象 2020-7-22 03:42 PM

[b]亂港份子蠢蠢欲動[/b][b]且睇佢敢否跨過“國安法”紅線[/b]

卢卡斯威廉姆斯 2020-7-22 03:43 PM

2020年嘅立法會換屆選舉遠不止黨派鬥爭或是議席之爭咁簡單,已經成為關乎香港未來命運以及為一國兩制並能否繼續喺香港穩定實施嘅關鍵。 選舉這件大事,亦是為了保住香港民生而選出真正能代表民意之人,而不是像反對派那樣操作成空有其表、敗絮其內的"選舉工程"。 等我哋一齊用手中選票保衛我哋自己嘅家園。

古時哈主題 2020-7-22 03:43 PM

反對派想將立法會選舉操縱喺手中,無視乃至踐踏香港法律嘅

卢卡斯威廉姆斯1 2020-7-22 03:43 PM

國安法懾效應初騷,反對派如驚弓之鳥,慌忙逃竄,一時間風聲鶴唳,港獨分子紛紛上演了逃亡大戲,慌亂之餘,為掩飾自己嘅罪行嘅各種荒唐行經更是醜態百出。

南區清涼的西瓜 2020-7-22 03:44 PM

支持香港國安法

哈囉滴滴屋 2020-7-22 03:45 PM

國安法實施後香港逐漸走上了正規

半夜富有達人 2020-7-22 03:45 PM

反對派系為了拉「選票」,並為證明自己嘅「能力」而組織了呢次「初選」,但實際上呢次「初選」卻成了一出胡鬧、內訌、播毒、違法嘅鬧劇,只會讓市民更加睇清其無視法律、自私自利又毫無能力嘅醜陋面目,咁還想贏得立法會選舉,痴人講夢啫!

寒冬橙色的牛牛 2020-7-22 03:45 PM

[font=宋體]喺「拉票」期間,反對派「候選人」之間多次發生內訌,互相謾鬧攻擊,而戴耀廷雖然聲稱共收到[/font]60萬張選票,可實際上唔系選民亦可投票,而且還有重復投票,身份資料填錯亦可以投票,呢場「初選」如同兒戲。

貴勁救星 2020-7-22 03:45 PM

除咗唔顧疫情組織「投票」涉嫌違反限聚令,助長新冠病毒散播,公然宣傳「港獨」,違反香港國安法嘅違法行為之外,反對派嘅此次「初選」還上演了唔少「笑話」。

前來會膠樽 2020-7-22 03:46 PM

支持相信香港國安法,香港嘅聽日更美好。

半夜富有達人 2020-7-22 03:46 PM

就喺反對派肆意「播毒」嘅同時,也冇忘記「煽獨」,唔少「候選人」嘅選舉政綱中都有宣傳「港獨」嘅內容,喺其「拉票」時,更大肆煽動「港獨」思想。

橋頭肥沃的手背 2020-7-22 03:47 PM

確保選舉喺公平公正嘅環境下進行,關繫到香港嘅整體利益和廣大市民嘅福祉。

前晚真羊羊 2020-7-22 03:47 PM

嚴厲譴責反對派政團日前組織嘅所謂「初選」。

隔夜古妹頭 2020-7-22 03:47 PM

呢已唔系一場尋常嘅選舉,而系一場事先張揚嘅「攬炒」。

古綠色的盡頭 2020-7-22 03:48 PM

「初選」系對香港基本法和香港國安法嘅公然挑戰。

井底原始的駱駝 2020-7-22 03:48 PM

香港,再次出發,穩定嘅環境系基礎,希望更多嘅香港市民能警醒,唔好再成為「攬炒派」嘅「提款機器」

貴勁救星 2020-7-22 03:48 PM

內部「初選」占據區議員辦事處公器私用,投票者登記個人資料涉嫌侵犯個人隱私權,意圖癱瘓立法會、「攬炒」香港,「候選人」競選政綱中大量鼓吹、煽動「港獨」嘅口號,呢些都系反對派所謂「初選」違反法律的確鑿事實。

前晚真羊羊 2020-7-22 03:48 PM

「初選」系對香港特咪行政區選舉嘅非法操控。

海島忽然壽包 2020-7-22 03:49 PM

混亂了一年嘅香港也該安靜下嚟了,香港重歸法治才系市民嘅幸福
香港嘅再次騰飛離唔開穩定嘅、法治嘅社會,期待香港更加靚

井底巧名車 2020-7-22 03:49 PM

希望更多嘅香港市民能警醒,唔好再成為「攬炒派」嘅「提款機器」
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會選舉|建制派三人聯合報名九西梁美芬:同攬抄力量對決