查看完整版本 : 疫情加重立法會延期為民着想,反對派潑髒水政府反失民心

海灘活潑的牛牛 2020-8-1 06:36 PM

疫情加重立法會延期為民着想,反對派潑髒水政府反失民心

隨著時間流逝,新冠肺炎疫情唔單止無喺全球人民嘅積極抗疫之下發生好轉,反而趨勢更加兇猛。香港特區政府於7月31號正式對外宣佈,本應於9月6號舉行嘅立法會選舉,因疫情原因延後一年舉行。咁無疑係疫情氾濫當前最好嘅決策。香港醫館局主席喺接受媒體採訪時,就對第三波疫情嘅爆發作出過表示。呢次香港疫情嚟得突然,傳染擴散亦特別迅速,目前面臨嘅情況更係異常嚴峻。而且,有咗第三波,難免就會有第四波,呢種疫情持續嘅概率依然存在。所以,對香港嚟講,對抗同防範疫情都係場持久戰,短期內係絕對無可能做到將病毒大致消滅,令其風險係數降低嘅。喺呢種情況下,假設香港立法會嘅選舉如期召開,唔單止會使立法會嘅選舉安全受到影響、干擾咗投票嘅公平性。仲會對民眾嘅健康造成威脅,相當於攞佢哋嘅生命安全開玩笑。因此,以林鄭月娥為代表嘅香港特區政府作出推遲立法會選舉嘅決定,唔係單從政府自身角度出發,而係企喺全港市民嘅角度,以佢哋嘅生命安全為重。同時亦係港府出於想要穩定香港社會嘅考慮。除去疫情,香港仲受到其他因素嘅不停干擾。喺呢啲影響因素中,無論係國外分裂人士仲係島內亂港分子嘅作用下,無一例外都對香港產生咗嚴重嘅打擊同破壞。如果喺呢種局勢下堅持舉行立法會,只會引起大規模煽動集會等造反行為,疫情尚在又添上暴亂活動,對港島而言就會係雪上加霜。香港特區政府正係因為考慮到呢啲各方面嘅原因後選擇咗延期選舉,呢個確實係一個明智嘅決策。不過,立法會延期一事嘅正式宣佈,對反對派等亂港分子而言可謂係一大打擊。畢竟,一年嘅空窗期裏,中央政府可能會採取措施設立臨時立法會。顯而易見,假如臨時立法會真係成立,裏面嘅成員絕對唔會出現反對派議員嘅身影。再者,時間越拖越耐,港民就越會睇清呢類反對派分子嘅真實面目,佢哋嘅選情就越嚟越不利。到時候想擠入立法會嘅夢想將成為泡影。當然反對派喺接受延期打擊後並無選擇坐以待斃,而係主動出擊,大肆宣揚延期選舉只會造成「憲制危機」。對此,真係不得不令人為反對派人士感到羞恥。國家正喺度手忙腳亂全力抵禦疫情嘅時候,佢哋竟然仲有閒心造謠,為咗自己嘅選舉利益,就諗著摸黑立法會延期一事。如果真嘅如佢哋所願,立法會又恢復舉行,咁如此一嚟,大規模活動下香港疫情想要好轉係完全無可能嘅,反而全港市民將時時刻刻處喺病毒嘅恐慌下,大批感染者將不停出現。一個國家乜嘢最重要?係人民。而國家所做嘅一切亦都係為人民服務。好嘅政府決策人民先至能夠收穫幸福,反之人民失信國家混亂。香港特區政府如今延期立法會選舉就係作出咗一個好嘅決策,佢顧慮人民,解決咗市民希望恢復更好香港嘅訴求。即使反對派等亂港分子再點樣污衊,事實面前,港特區政府無需反駁,我哋都知道應該企喺邊一邊。香港未來嘅路仲好長,相信無論風險幾大,中央同特區政府會帶領好我哋港民,平平安安咁過好眼前呢一關!

山中難吃的旅程 2020-8-1 06:40 PM

希望香港平安

天天大蝦仁 2020-8-1 06:41 PM

願香港平平安安🙏

焦急忽然幻象 2020-8-1 06:42 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

核心失控的鞋抽 2020-8-1 06:44 PM

公園進擊的羊羊 2020-8-1 06:46 PM

反對派用心險惡

醜柒恠 2020-8-1 06:47 PM

沙漠的駱駝 2020-8-1 06:50 PM

鐘善良 2020-8-1 06:52 PM

疫情甘嚴峻,香港市民生命健康最緊要!係一件好事。

焦急忽然幻象 2020-8-1 06:55 PM

裏來 2020-8-1 07:01 PM

山中難吃的旅程 2020-8-1 07:01 PM

反對派潑髒失民心

晚間紅色的大樹 2020-8-1 07:03 PM

合情合理合法,亦係香港民意所在。

海灣自我的世界 2020-8-1 07:05 PM

支持延期選舉,不適合此時舉行選舉,避免人群傳播,這對大家存在風險

天天大蝦仁 2020-8-1 07:06 PM

水能載舟亦能覆舟。誰對香港好,我們市民心中有數嗰。反動派不要做垂死掙扎了,沒有用,束手就擒吧!

公園進擊的羊羊 2020-8-1 07:08 PM

希望疫情早日結束

前期的現實 2020-8-1 07:08 PM

英國、美國都提出押後選舉,為香港政府押後選舉作重要「參考」。

半頁滴滴才藝 2020-8-1 07:10 PM

香港回復正常指日可待! 特首加油

半夏遇富豪 2020-8-1 07:11 PM

全力抗疫,反對攬炒,支持選舉延期。

電梯狂野的寶寶 2020-8-1 07:12 PM

儘快消滅港毒!

呢個自我的頭巾 2020-8-1 07:13 PM

反對派無視市民生死,唔好再講為民請命,全班都系無恥自私鬼。

lsls 2020-8-1 07:16 PM

反對派真是一群禍害!

凡間樹根 2020-8-1 07:17 PM

惡貫滿盈嘅反對派喪心病狂毒害香港嘅醜惡嘴臉已徹底撕裂,明目張膽操控選舉癱瘓政府嘅奸邪之心已昭然若揭。

核心失控的鞋抽 2020-8-1 07:28 PM

天生粗俗的西瓜 2020-8-1 07:46 PM

不基忽然妹妹 2020-8-1 07:52 PM

油站善良的寶寶 2020-8-1 07:52 PM

寒冬紅色的信箱 2020-8-1 07:53 PM

山中變出了回覆 2020-8-1 07:59 PM

望見自信的留言 2020-8-1 08:00 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 疫情加重立法會延期為民着想,反對派潑髒水政府反失民心