查看完整版本 : 睇睇兩位40多歲女人嘅經歷

樹上怪樓奴 2020-8-2 10:51 AM

睇睇兩位40多歲女人嘅經歷

我嫁進一個農村家庭,因為經濟壓力,所以和老公去到城市裡工作,雖然我哋冇乜技術,但系我對家務活很熟悉,所以我選擇了保姆嘅職業。但系,老公佢前幾年喺工地唔小心從5樓摔下去世了。自此以後,我身上嘅擔子越嚟越重,依家家裡面還有3個細路和老人要養。我也想過,保姆嘅工資太低了養唔活一家人,便想着辭職進廠打工,至少佢哋包食包住,但系我呢個年紀,冇技術,工廠並冇要我。
無奈之下,我只能從事保姆,我嘅僱主對我也唔錯,知事情以後,畀我加了工資,加上我把佢哋家嘅老人、家務活都照顧好,收拾得乾乾凈凈嘅。之不過,僱主佢中意飲酒,一飲酒還會打人,有一次我因為做錯了事情,差點對我動手動腳,還好我反應快,最後我辭職唔做了,再搵另一個僱主。
新搵嘅僱主,畀我嘅任務就系照顧母親和做些正常嘅家務。剛開始跟佢相處時,總會嫌棄我做嘅唔好,但佢嘅母親都會講佢。一段時間過後,我發覺佢唔系咁壞,喺佢母親嗰度了解到,佢和前妻離婚以後,脾氣越嚟越大。
喺佢家裡面做了半年嘅時間吧,佢每天都會跟我傾傾計,而且態度也發生了很大嘅轉變,畀我嘅感覺就像系家人一般,佢對我冇任何隱瞞,總系有乜講乜,我發現佢中意上我了。
有一次,佢單獨搵我傾計,也直講了想要和我結婚,佢跟我講:我會認真對待你嘅孩子嘅,可以把佢哋都接過嚟和我老母住,同時也讓佢好好嘆晚年生活。聽到呢些話以後,我心裏面仲系有些感動嘅,我也想有一個人陪,但喺我睇嚟呢些都不可能了,感情呢事情邊個都講唔准,後面我冇猶豫便應成佢了。

陈思懿 2020-8-11 11:16 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 睇睇兩位40多歲女人嘅經歷