查看完整版本 : 想問下就快到期繳交法庭罰款,但係呢段期間失業無收入無錢交罰款

iloveliverpool 2020-8-2 03:29 PM

想問下就快到期繳交法庭罰款,但係呢段期間失業無收入無錢交罰款

我的朋友之前比法庭判6個月監和判罰款6萬元,法庭比2年時間還罰款,可是反修例事件和肺炎的影響,沒有收入。現在還款日期是2020年8月18日。

想請問他可否在還款日期前要求上庭見法官,說出自己的境況,請求法官再延長還款時間可以嗎?

割耶青 2020-8-2 09:01 PM

最好晤好當日,前少少 辦工時間
佢會安排返你,上去見返同一個官解釋,再分期還
千其晤好走左去,佢會通緝你
之後要你比6萬蚊保釋 如果晤係會直接掉你上庭

chuwy 2020-8-2 09:04 PM

無錢就自行寫信去法庭,詳述案件編號及情況,法庭會給予指示

割耶青 2020-8-2 09:07 PM

通常你如果有合理解釋,佢都會幫你分期再還
比個參考你,我朋友同你朋友情況好似
不過佢只係25000蚊,分一年還
第一次無還過,通緝,差人上屋企拉人,直上法庭,再分期一年
第二次都無還,通緝,係街比差人查身份證 都係直上法庭,但係當時佢屋企有事,法官再比佢分期 都係一年
第三次都無還,通緝,大概過左兩年,去差館自首
一次過係差館比左25000蚊,再安排上庭
之後上法庭,同官解釋,知錯,自首,還哂錢,另外再比個官罰多咗$2000 完。

油站灰流彈 2020-8-4 07:46 AM

一般寫信比法官要求可以幾時還,分期,或減少還款額拉長還款期,正常都會批
頁: [1]
查看完整版本: 想問下就快到期繳交法庭罰款,但係呢段期間失業無收入無錢交罰款