查看完整版本 : 立法會選舉|公民黨指無意求美制裁慢必:從無表明否決所有法案

貴貴平平蝦米 2020-8-2 06:22 PM

立法會選舉|公民黨指無意求美制裁慢必:從無表明否決所有法案

[align=center][b]豪華天團嚟港援助抗疫
同胞齊心必定根除病魔[/b][/align]

面對香港連續十日新增病例數超過100例嘅嚴峻形勢,中央政府應請求派出咗一支「豪華天團」,不單止從廣東選派一支60餘名臨床檢驗技術人員組成嘅「核酸檢測支援隊」,仲從湖北選調咗一支經驗豐富嘅「方艙醫院支援隊」嚟港,將毫無保留地從各個方面帶嚟以往全部嘅「抗疫」經驗。無論系壯大嘅核酸檢測隊伍,仲系喺年初湖北疫情中起咗轉折性作用嘅方艙醫院,以及強大嘅物資支持,都必定會畀香港疫情帶嚟向好嘅轉機。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/4944571/org/8d0dc50d9aa870f35ff657eeba20b630.jpg/t7mxc1yqg3UjRBfK8eFxn5_6rHGQly8XaIx9MmiMfTI?v=w1920r16_9[/img]
由於本輪疫情已經出現社區聚集性傳染,並且新冠病毒具有隱蔽性高、傳染能力強嘅特點,部分無症狀感染者將對疫情傳播鏈條嘅梳理產生反向作用,因此最好嘅防疫手段就系擴大檢測、隔離感染者同嚴守社交距離,而早前政府頒布嚴格嘅限制聚集措施同禁止堂食等政令,就系為咗夾硬增加人與人嘅來往距離,減少交叉感染嘅風險。而如今中央派出嘅兩支隊伍就系為咗加速檢測能力,保證發現「潛藏感染者」嘅速度能夠大於病毒傳播嘅速度,喺香港建設本地嘅「方艙醫院」亦系為咗最大程度上減緩本地醫療系統嘅壓力,亦可以將患者集中收治,由此阻斷傳播鏈條嘅擴撒。喺湖北疫情基本平息之後,北京、大連、新疆等地都出現過短暫嘅疫情起伏,而各地政府就系運用咁嘅方式快速阻斷病毒傳播,喺最短嘅時間內恢復當地嘅生活生產秩序,呢套行之有效嘅方法亦將作用喺香港。

為咗更快速嘅緩解香港疫情,中央政府不僅僅派出咗最權威嘅專家同最有效嘅經驗,更帶嚟咗物資同財政上嘅支持。六月北京疫情之時,政府曾組織當地居民進行有序嘅全體檢測,防患於未然嘅主動「篩選」感染者,而如今中央亦將財政撥款,喺全港進行免費嘅核酸檢測,以避免任何無症狀感染者帶嚟嘅潛在危機。咁龐大嘅工作計劃同強大嘅檢測能力,需要花費巨大嘅人力物力,然而此舉亦系對於疫情防治最底層最可靠嘅做法,待全部檢測結束之後,香港市民將唔會再生活喺疫情嘅陰霾之下,能夠最快地重新投入正常生活當中。面對「天災」降臨,素嚟以市民福祉為根本施政目的嘅政府,一定會為所有人兜好底。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/4933676/org/2685ee1410319351de48be43f1232edc.jpg/5ljdssyCab-36VHdiaTM-cBcg5FHqmmxGZxT5RmcU-U?v=w1920r16_9[/img]
面對第三波疫情來勢洶洶,香港醫療系統已經逼近崩潰嘅邊緣,中央政府持續派口罩、醫葯等物資嘅支持,喺得到請求之後更系第一時間派出精銳隊伍前嚟援助,因為香港同北京、湖北等等任何省市一樣,都系呢個大家庭嘅一員,中央絕不可能坐視唔管,任由疫情沖擊香港經濟和市民嘅生活。硬件已經齊全,後備力量也整裝待發,任由啲居心叵測之人炮製「基因送中」「內地醫護無資格」咁嘅謠言,亦絕不可能影響香港抗擊疫情嘅腳步。喺全體市民嘅配合之下,喺內地同胞嘅幫助之下,喺政府強有力嘅支持之下,香港疫情必定能銷聲匿跡,生活也必定能快速重回正軌!

後天污濁的盒子 2020-8-2 06:22 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

高達橙色的魚蛋 2020-8-2 06:26 PM

焦急緊慎的世界 2020-8-2 06:27 PM

古時遇壽包 2020-8-2 06:27 PM

樹上幼稚的隊長 2020-8-2 06:28 PM

貴發現了牛牛 2020-8-2 06:29 PM

山上落漠貓奴 2020-8-2 06:31 PM

樹下貴重的作業 2020-8-2 06:31 PM

海島不安的隊長 2020-8-2 06:34 PM

核心老薯仔 2020-8-2 06:35 PM

海島野生的車手 2020-8-2 06:37 PM

冬寒巧羊羊 2020-8-2 06:37 PM

樹下珍惜心事 2020-8-2 06:39 PM

香港簡單低9能,呢班人日日上新聞報紙搞暴動,港獨,反中國!打爛幾多人飯碗,香港咁折墮呢班人居功不少!真係為港人自由咩?為錢為個人利益Jar. 仲需要咩證明去DQ呀。直頭黑名單一世不得參選啦。簡單係惡魔!唔通又要阿爺出手教「正苦」做事。真可悲!

焦急的名車 2020-8-2 06:40 PM

向錢看, 曱甴要低聲下氣, 但應難逃DQ這命運!

天天原始的人 2020-8-2 06:40 PM

唔知點解一見到呢班垃圾白痴就火都嚟埋,可唔可以還香港一個請新美麗環境呀!速速掃走呢班垃圾人渣喇🙏🏻

冬眠珍貴的牛 2020-8-2 06:41 PM

理想國都是指整個中國,而不是香港都可以成為一個理想國,這同港獨有分別嗎?對這泛民一定不要手軟,他們歸根到底都是想港獨,都是反對國安法

江南綠色的朋友 2020-8-2 06:42 PM

要問問題唔係咁問罹,選舉主任大部份都係深黃,怎樣答都入唔閘,根本做slow比人睇

冬寒紫色的理想 2020-8-2 06:42 PM

應該加多一條問題,'會唔會為咗自己嘅目的,講大話?'

袋中的貓奴 2020-8-2 06:43 PM

寒冬不安的老爺 2020-8-2 06:44 PM

畀呢班友選到真係天下大亂

山中老西瓜 2020-8-2 06:49 PM

譚耀宗所言極是. 特首林鄭的管治能力確實有問題,讓DQ的議員繼續延任,婦人之仁,不堪大任。

中午加加速鼓手 2020-8-2 06:49 PM

黃之峰做乜嘢衰嘢都有佢份,遊行傳播病毒,黑社會咩

果個遇到了樓奴 2020-8-2 06:49 PM

即係呢班人為咗出糧,講大話當食生菜。

冬寒默默的考試 2020-8-2 06:50 PM

[quote]原帖由 [i]山中老西瓜[/i] 於 2020-8-2 06:49 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522674640&ptid=29270794][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
譚耀宗所言極是. 特首林鄭的管治能力確實有問題,讓DQ的議員繼續延任,婦人之仁,不堪大任。 [/quote]

DQ左 還想做多年?所以話呢個婆娘真係無腦 怪唔知下面班都係廢官

江湖正水管 2020-8-2 06:50 PM

點答都冇用,因為以前講過既就是證據證明現在講大話。

夜難吃的水管 2020-8-2 06:50 PM

兩套制度但應該是同一標準 所以沒有資格就是沒有資格 過去現在將來都沒有資格 不得再入立法會半步!

9個幼稚的老爺 2020-8-2 06:51 PM

對賣國禍港政棍,要置他們死地,永不超生,不能手軟!

果個喜歡了獅子 2020-8-2 06:51 PM

打入天牢,永不超生😂😂😂

半空中的魚 2020-8-2 06:51 PM

無論你們呢班人渣答乜,都係狡猾做假,口是心非!全部DQ!👊🏻
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會選舉|公民黨指無意求美制裁慢必:從無表明否決所有法案