查看完整版本 : 立法會選舉延期|4名DQ議員無法延任?曾鈺成料最終需法庭裁決

貴貴平平蝦米 2020-8-3 06:24 PM

立法會選舉延期|4名DQ議員無法延任?曾鈺成料最終需法庭裁決

[align=center][b]新冠肺炎來勢洶洶,政府抗疫迎難而上
陸港同胞血脈相連,中央馳援共克時艱[/b][/align]

八月豔陽天,香港人心卻惶惶。喺過去嘅一個月裏,香港新冠捲土重來,疫情洶湧有增無減,爆發之初嘅「零星個案」以迅雷之勢發展成現今嘅「千人燎原」,形勢實在令人堪憂。昨日,衛生防護中心公佈本港再增115宗確診個案,連續十二日嘅「破百」記錄更引發全民焦慮熱潮。而喺疫情強壓下,政府當仁不讓統籌全局,始終堅持嚴格把控、靈活應變原則,持「張弛有度」、「未雨綢繆」策略,多措並舉迎難而上,防疫措施不斷「加辣」,勇於擔當向中央請援,可謂殫精竭慮。當然,作為血脈相連嘅同胞,中央亦不負眾望深情承諾提供一切幫助,近日更派出「核酸檢測支援隊」、選調經驗豐富嘅「方艙醫院支援」,用行動證明共克時艱決心,讓市民感到後盾尤堅!
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/4962681/org/bdfa9a5b17e5a64743812ce5c5fc0c16.jpg/RYAzzdFfI14GsdM6yGBkf3BlIY6YuxNEptPWT6bT1k8?v=w1920[/img]
自香港爆發第三輪疫情以來,政府便以維護市民生命健康為準則開啟咗維港抗疫之路。早喺6月30日,政府就向全港280萬戶市民免費發放咗由「防疫抗疫基金」資助嘅口罩以備不時之需,又喺7月5日出現零星確診病例後,迅速出手檢測海外來港及豁免檢疫人士,嚴格加強戒備豎起「隔離」保護牆,為防疫攻堅戰做足準備。而喺此後時間裏,政府審時度勢幾度收緊防疫措施減少交叉感染風險,輪番上陣呼籲市民戴口罩外出或儘量避免外出提升其防疫意識,慈雲山檢測計畫隨即提上日程,界別檢測大範圍擴大,系列減緩疫情發展舉措成潤澤全港嘅「及時雨」,其精準嘅針對性以及迫在眉睫嘅必行性可圈可點。

正如林鄭月娥回應所講,疫情來勢洶洶,政府唔敢怠慢。但疫情爆發之急、蔓延之快、確診人數之多確實超出咗所有人嘅預料,香港目前嘅核酸檢測、醫療系統承受以及基礎防疫設施儲備均不暇應對洶湧局勢,政府喺此時向中央「三呈請」實為明智之舉。血脈相連,香港嘅疫情早就牽動咗千萬中國同胞嘅心,馳援香港本就義不容辭;守望相助,香港兄弟有難,中央千裏來援,提供幫助乃係情理之中,有求必應更顧及兄弟情分;共克時艱,華大基因檢測已全面運作,抗疫分享交流會亦正如火如荼。近日,中央更應要求再出錢出力,不僅從廣東精心挑選六十名臨床檢驗人員組成「內地核酸檢測支援組」赴港,仲苦心孤詣從湖北選調經驗豐富嘅「方艙醫院支援隊」,兩支隊伍嘅主要工作在於加速檢測能力,以「中國經驗」與「無症狀感染者」和病毒傳播賽跑,最大程度減緩港島醫療系統壓力使其吸取更好經驗,集中收治嘅「港版火神山」亦會以「武漢速度」拔地而起,陸港「方艙醫院」將名副其實地隔海對望。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/4966334/org/cd8af28100d0a19c60faff02a394fb42.jpg/9N4Zn-dJTQf00exJIS4rozAvFbZMwQ42GWT0Rxlk9Ec?v=w1920r16_9[/img]
面對著第三輪新冠疫情嘅來勢洶洶,香港嘅醫療系統逼近崩潰,市民嘅心理壓力亦與日俱增。政府喺此時舉起大旗挺難而上,係真正將民眾放喺心上,視生命價值更高。而病毒無情人間有情,中央喺此時伸援手共克時艱,出錢出力係真誠地認為陸港同胞一脈相承,香港有難必要支援。作為香港嘅普通市民,我哋亦相信,陸港齊心必定根除病魔!

山下肥肥鞋抽 2020-8-3 06:25 PM

可靠消息 : 原來DQ名單 , 是「先由」英美共同草擬,然後交給北京審核考慮 ! 🤣🤣🤣

海邊來了牛牛 2020-8-3 06:27 PM

抵死,我地選你地做議員,系希望你對香港建設繁榮,但有負市民,每次開會,阻礙撥款,影響工程影響民生,影響最大的是低下工人及長者婦女的福利,不做民生工作,天天吵吵鬧鬧,流會,你班黑魔人指揮官,快去外國住吧,等香港人有番個安樂窩

核心橙色的旅程 2020-8-3 06:28 PM

希望美國不要再理大豆,盡快金融制裁政府

高達發現了遊艇 2020-8-3 06:28 PM

[quote]原帖由 [i]核心橙色的旅程[/i] 於 2020-8-3 06:28 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522727537&ptid=29272723][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
希望美國不要再理大豆,盡快金融制裁政府 [/quote]
尾國狗自己都未顧得掂自己,睇返佢今年經濟大幅下滑百分之三十幾,還制裁誰??低能,冇人會幫你班漢奸啦

山中老西瓜 2020-8-3 06:30 PM

香港班政棍想學人玩政治,中共層次高幾班。

冬寒默默的考試 2020-8-3 06:31 PM

當局者迷!嗰班犯民政棍黃𢇁黑暴港毒分子個個頭腦發熱,尤其係個腦殘教授戴妖庭,搞佔中失敗而家又搞35+攬炒香港。善惡到頭終有報,戴妖庭"違法達義"攬炒香港損害港大聲譽,結果香港未炒自己先俾港大炒先,大快人心!

夜難吃的水管 2020-8-3 06:33 PM

基本上呢班垃圾係呢一年裹面有乜野民生野幫市民爭取過吖??佢地只望跟風!唔駛做野!跟住果班精神病人一齊去行街!就諗住得民心!而果班精神病人又上當啵!真昂Q!所以呢班昂狗DQ係啱嘅!!!下次立法會應該動議起多幾間精神病院!!!!

9個幼稚的老爺 2020-8-3 06:34 PM

呢班友玩香港都玩咗年多,係時候唞唞,返美英攞糧啦!

果個喜歡了獅子 2020-8-3 06:35 PM

看完此幾百評論99%支持DQ這班人,看來是香港人人心所向。盼望回復正常的香港。

後天污濁的盒子 2020-8-3 06:36 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

高達橙色的魚蛋 2020-8-3 06:37 PM

古時遇壽包 2020-8-3 06:38 PM

真幼稚的榴槤 2020-8-3 06:38 PM

樹上幼稚的隊長 2020-8-3 06:39 PM

貴發現了牛牛 2020-8-3 06:40 PM

門外滴滴留言 2020-8-3 06:41 PM

不能再讓這些反中亂港人做議員!搞得香港永沒寧日!什麼事都停擺!沒進步等于退步香港今時今日😂做議員係為民請命為宗旨!不系要拉布否決預算案……搞得香港沒安寧日子…無餐好食

門外委屈的心事 2020-8-3 06:42 PM

這班人都拖了政府后腿好多年,對民生好多負面影響。

連續回收的理想 2020-8-3 06:44 PM

香港可能會成為第二個星加坡,是老香港人之福,那些害群之馬被DQ,香港之動亂可以結束了!

古時扁扁的牛 2020-8-3 06:44 PM

好開心,這些泛暴參選人終於俾選舉主任D Q,希望立法會從今往後的門欄規則標準都可以堅守住這些要素把關,讓香港立法會這個立法機構能真正為香港市民和香港政府,香港法律服務。 立法會是一個立法機構,如果輕易讓破壞法律之徒入到去,那麼香港所制定出來的法律必然會傾側於維護犯罪份子利益的一面,這是非常可怕的一件事情,這樣代表住法律不再可信,而普通市民亦會因此被逼承擔一些不公義的結果。

樹下冰凍的表姐 2020-8-3 06:46 PM

今日開始所有公共場所掛集主席另外每個人或市民必須帶紅根表示我哋愛國

江南大大樓奴 2020-8-3 06:47 PM

今日不要自誇什麼國際社會應該變賣農村合作社

香煎灰OL 2020-8-3 06:48 PM

簡單啲講不如呢鎖國閉關唔好衰到七出國際

急焦熱情的理想 2020-8-3 06:49 PM

攞住支龍獅旗但又擁護真普選,兩樣嘢根本相抵觸,唔係政治白痴就一定係精神分裂!世界各地嘅人都以被殖民為恥辱,甚至付出生命反抗,而香港就正正相反,搞笑!

樹下會廁紙 2020-8-3 06:51 PM

如果被佢地廷任,就大劑啦,可以狂玩特玩

春天綠色的才藝 2020-8-3 06:52 PM

我都想安居樂業,但地產商攪到香港人不能安居!

樹下扁扁的妹頭 2020-8-3 06:53 PM

[quote]原帖由 [i]春天綠色的才藝[/i] 於 2020-8-3 06:52 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522728792&ptid=29272723][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我都想安居樂業,但地產商攪到香港人不能安居! [/quote]
其實我作為一個再普通不過的市民,我只係想安居樂業! 黑暴唔好再騎劫我罷工, 我要養妻活兒㗎!搞亂香港嘅議員快啲走啦!

家中委屈的主角 2020-8-3 06:53 PM

與中國政府玩港獨?慳D啦!你地玩得太過份了,以為外國會幫你嗎?白痴!你地也玩了幾年,夠拉!現在仲玩35+,你當中圈政府儍嗎?邊個政府會忍你班富貴忍幾年?

前期灰心事 2020-8-3 06:54 PM

扮咩有選舉!人大咁巴閉,直接宣佈自己取代埋立法會,由習種做埋香港人民無代表大會主席!

貴貴平平蝦米 2020-8-3 06:54 PM

[quote]原帖由 [i]高達橙色的魚蛋[/i] 於 2020-8-3 06:37 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522727962&ptid=29272723][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

好野,今年 DQ一小部分,明年 DQ晒佢。冇班垃圾系議會香港明天會更好 [/quote]

曾單眼又在胡說,法庭解決明明法庭是暴力保護傘☂️還叫法庭,清楚告訴我們曾肉憎是破壞港安寧的暗藏份子搞事份子。
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會選舉延期|4名DQ議員無法延任?曾鈺成料最終需法庭裁決