查看完整版本 : 對於「家」愈黎愈心淡心酸

lleung001 2020-8-4 11:32 PM

對於「家」愈黎愈心淡心酸

件事係咁既,我丫媽佢今年年頭有精神病,係呢幾個月入面,佢已經唔止一次講我想害佢,想謀佢既錢,第一次,我可以明白我亦都堅持住勸佢去睇精神科食藥,第二次第三次第四次我同樣地唔會怪佢,第5次我已經係好心淡好心痛,點解會咁覺得佢親生仔會咁樣害佢,同屋企人講,要夾帶佢去醫生 簽名比佢住院食藥,佢地又話我仆街冇良心冇血性。佢唔肯去睇醫生我可以點,我都係想佢好返姐,點解要話我仆街冇良心,可惜我又冇能力搬出去,我真係唔想再留係呢個咁既家.......

bbq323 2020-8-5 02:18 AM

試下搵社工!有D心理捕導,都有用
你想搬出去/社署都幫到你

干掉太阳 2020-8-5 09:05 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

1993nice 2020-8-5 02:31 PM

你有冇行動做出嚟想貪過佢啲錢?搵社工幫吓手。

家中扁扁的達人 2020-8-5 02:51 PM

外行人炒股 2020-8-5 05:55 PM

我都有呢個問題,好心寒。但係呢,我已經心灰意冷了,只可以同你講,盡左力,對得住自己就可以了。

onion11 2020-8-5 06:32 PM

樓主唔好灰心,要知道你媽媽係有精神病先會講呢啲說話,佢係冇心嘅,因為佢依家個身體有另外一啲野控制左佢,所以定期睇醫生食藥係好緊要,唔好畀佢嘅說話令你失望,你要知道親人有呢種病佢地都唔想的,其實你已經做得好好,加油,繼續畀心機照顧好你媽媽,佢如果肯食藥一定會變好的,千奇唔好太負面,你自己都要be positive.

onion11 2020-8-5 06:36 PM

另外可以畀多個建議你,就係去聽介紹精神病嘅講座,有時社區會搞的,你可以問問社工,因為聽左你就會對呢個病有多啲了解同明白你媽媽點解會講呢啲以前唔會對你地嘅說話,學多啲知多知,精神病其實唔可怕,最可怕係好多人嘅誤解而令呢個病對人生畏。

87er 2020-8-6 04:27 PM

[quote]原帖由 [i]外行人炒股[/i] 於 2020-8-5 05:55 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522831666&ptid=29275777][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我都有呢個問題,好心寒。但係呢,我已經心灰意冷了,只可以同你講,盡左力,對得住自己就可以了。 [/quote]

啱,
盡咗力,對得住自己就可以了。

即刻橙色的主角 2020-8-6 05:20 PM

生活處處系牆壁,只有慢慢搵出路

魚仔曲其 2020-8-7 06:05 PM

其實除左話你外。有無其它表現出佢有精神病?如果無,又真系好難講得清楚

秋天肥沃的富豪 2020-8-7 06:56 PM

好女難做 2020-8-10 09:39 PM

:smile_39:我家都有一個精神病...最慘佢外表係正常人...
係我哥...成日想嘈交...無論早上&一踏進家門都可以搵嘢嚟喵..:smile_42: 全家人幾乎比佢過仲有暴力傾向..

好女難做 2020-8-10 09:40 PM

好坦白....!社工作用不大...(最多只聽你訴苦)

DoomHK 2020-8-17 06:20 AM

你點知係佢有精神病而唔係你有精神病?

正义的使者 2020-8-17 10:47 AM

找社工幫忙,不行就醫唄,盡力,對得住自己就可以了。

陈思懿 2020-8-17 01:37 PM

頁: [1]
查看完整版本: 對於「家」愈黎愈心淡心酸