查看完整版本 : 立法會議員楊岳橋密會美總領事史墨客

lalalally 2020-8-5 09:27 AM

立法會議員楊岳橋密會美總領事史墨客

【文匯網訊】政府宣布因應新冠肺炎疫情押後立法會換屆選舉至明年9月舉行。惟在宣布押後選舉前,有12名參選人被選舉主任裁定提名無效,取消參選資格(DQ),其中包括公民黨4名參選人。有讀者提供片段,顯示在今日(4日)下午約3時,美國駐港澳總領事館總領事史墨客,到訪公民黨主席梁家傑位於中環太子大廈的律師樓,而該黨立法會議員楊岳橋亦有出席會面。在此敏感時刻,實在惹人遐想。公民黨4名被DQ的參選人包括3名現任立法會議員郭家麒、楊岳橋及法律界郭榮鏗。政府日前表示,被裁定提名無效者,將不獲支付選舉開支。該黨副主席賴仁彪接受訪問時表示,4名黨員在選舉工程上已花費至少300萬元,坦承該黨面臨財政危機。在該黨風雨飄搖之際,史墨客到訪梁家傑律師樓,會面超過1個半小時才結束。惟梁與楊離開大廈時,梁眼見有傳媒守候,面露尷尬。
[attach]11460414[/attach] [attach]11460415[/attach] [attach]11460416[/attach]
立會延選,合情合理卻遇雙標詆毀
主僕齊上,謀港謀財枉顧萬千生命
香港似乎有一種神奇嘅「魔力」,很多合情、合理、合法國際慣例或常規做法喺香港實施卻會遭受西媒與毒媒嘅合力詆毀與謾罵,就好似「美麗嘅風景線」,就好似疫情期間延後選舉等大型集會活動。從7月末政府宣佈延後香港立法會選舉之後,西方媒體好似打咗雞血咁開始極力攻擊這一決定,其反應之激烈甚至勝過咗作為「利益相關」嘅反對派。不過或許係因為意識到自己「歪」木難支,西方媒體和政客喺發現自己嘅威脅與恐嚇並無起到預想嘅作用之後,黃之鋒等西方忠犬以及攬炒派亂港政客、大律師工會等撐暴組織紛紛入場「救主」,不過難道多咗幾只嗡嗡叫嘅「蒼蠅」便能改變延後選舉嘅決定嗎?
一、推遲選舉,合情、合理又合法
如今嘅香港早已唔係嗰個需要仰人鼻息嘅殖民地,除咗對錯是非無乜可以讓我哋被迫改變決定,咁此次「延後立法會選舉」嘅決定是否需要被更改呢?答案當然係否定嘅,因為它本身可以話係合情、合理、又合法:如今香港係乜情勢?疫情新增數據雖已趨於平緩但依舊居高不下、大量染疫嘅「攬炒派」支持者隱瞞行蹤混跡於香港各地四處播疫,區區一場幾乎無人問津嘅非法「初選」便釀造咗如此惡果,近四百萬選民和三萬五千餘名工作者嘅立法會選舉又點可以唔延期?更何況此刻已經有62個國家和8個屬地因疫情押後原定嘅選舉,這其中囊括咗絕大多數嘅歐洲國家,如果話押後選舉不合情理,難道佢哋全部都做錯咗乜?至於是否合法更係無需多言,畢竟政府聲明之中白紙黑字註明咗引用嘅相關法條,嗰啲妄圖以「不合法」為藉口詆毀生事者,或許真係要好好地睇一睇眼科啦。
二、煽動詆毀,掩責、造勢謀奪港
宜家咁樣一項合情、合理、合法嘅決定又點解會受到歐美國家嘅污衊?其「醉翁之意」當然唔係為咗啲乜公正、民主,只係為咗掩責、造勢、中傷而已。出於對中國警告嘅漫不經心以及遲緩嘅官僚做派,面對疫情,仍舊有小部分國家堅持照常舉行選舉等大型集會活動,但就好似法國照常進行市鎮選舉致使多名市長、鎮長因感染新冠肺炎去世一樣,佢哋都受到咗來自病毒嘅「制裁」,如今又多咗一個證明佢哋無能嘅「別人家領導」,就算係為咗推卸責任佢哋也必須堅持拉港「落水」。向美國咁樣也將舉行大選嘅國家同樣選擇譴責延期選舉就更不難理解啦,譴責香港嘅決定既可以為自己喺疫情期間照常選舉創造藉口,同樣也不影響佢哋「迷途知返」推遲大選,何樂不為呢?不過講到底佢哋最主要嘅目的仲係為咗中傷港府,如果香港立會選舉正常進行,咁「攬炒派」便有藉口洗白自己非法「初選」散播疫情嘅罪責,重新獲取爭權奪利嘅藉口,如果疫情真係失控仲可以借機打擊港府聲譽,可以話為咗讓呢班「忠犬」上位並藉以謀奪香港,佢哋也算係絞盡啦腦汁。
三、為得援助,詆毀、謾罵忙賣港
當然,香港畢竟係香港人嘅香港,西方雙標媒體和無良政客再點樣努力也不過係打打「嘴炮」,眾多前車之鑒讓我哋可以輕易地識破佢哋嘅詆毀與抹黑。佢哋最終仲係寄期望於嗰啲被收買和洗腦嘅亂港政客與「忠犬」,於是我哋便睇到咗美駐港澳總領事史墨客與梁家傑同楊嶽橋私下密會。雖然三人百般遮掩,但會面目的其實不難猜測,無非係邀功請賞或係發放狗糧,畢竟日前副主席賴仁彪剛宣稱公民黨面臨「財政危機」,楊嶽橋等人便開始對政府延選嘅決策大肆抨擊,並於一日之後與史墨客會面。很明顯,呢個又係一場以出賣香港為籌碼嘅利益交換,而只要反對派無被徹底消滅、只要西方依舊對香港賊心不死,這種情形只會一次又一次嘅發生!
其實在我看來,西方嘅叫囂不過過兒煙雲,亂港政客們嘅煽動同樣不足為據,當我哋因新增感染者而擔憂時、每當我哋因工作、就餐嘅不便而煩惱時,所有人都會對呢班禍港分子產生極大嘅不滿,如果唔係選舉延期,反對派早已「全軍覆沒」,可以話正係因為選舉嘅延期先讓「攬炒派」從「死刑」變成咗「死緩」。在此我奉勸諸位反對派,短短四日時間110萬人連署支持推遲立會選舉難道仲無讓內你哋認清現實,珍惜這寶貴嘅機會吧,留畀你哋迷途而返嘅時間唔多啦!
頁: [1]
查看完整版本: 立法會議員楊岳橋密會美總領事史墨客