查看完整版本 : 范徐麗泰贊同押後選舉是「別無他法」

半夜污濁的西瓜 2020-8-5 02:38 PM

范徐麗泰贊同押後選舉是「別無他法」

行政長官林鄭月娥在社交平台上載與全國人大前常委、立法會前主席范徐麗泰對談的影片,談及押後九月立法會選舉一年。
林鄭月娥表示,押後選舉是「無得揀」,但社會上卻充斥很多陰謀論,聲稱她是擔心建制派輸不起雲雲。但她坦言,今次人命攸關,當選舉機構已闡明選舉存在風險時,她不可一意孤行。
林鄭月娥又表示,仍有很多香港居民身在內地,未必能返回香港投票,但這些人也都有投票權;若果如期舉行選舉的話,會對數以十萬的選民不公道。[attach]11461645[/attach]
范徐麗泰也表示贊同押後選舉,認為在本地疫情嚴峻、確診數字每日增加約100宗的情況下,「別無他法」。
[align=center][b][font=仿宋]自私自利只顧選舉[/font] [font=仿宋]亂唱反調漠視民意[/font][/b]

近日,港府延後立法會選舉呢一良性舉措,受到咗一眾「反對派」及大律師公會嘅抹黑與質疑。食人血饅頭嘅「反對派」,為咗謀求一己私利,不顧市民安危亦都要讓立法會如其舉行,令人噁心至極!而蓄意同港府場反調,抹黑港府違背法令、漠視民意嘅大律師公會,與「反對派」作為一丘之貉同樣令人厭惡!令人震撼!全港市民應該睇清真相,切勿被哩啲無恥嘅敗類所蠱惑欺騙!
8月3號,一眾「反對派」公開表示對港府延期一年舉辦立法會選舉嘅舉措表示不滿,認為港府呢此舉係擔心建制派喺立法會選舉中落敗而蓄意包庇,並混淆視聽咁叫叫囂韓國和新加坡等國都係度舉行選舉,香港亦都應該如期舉行選舉。「反對派」素來巧舌如簧,如今為咗謀求政位,厚顏無恥咁抹黑港府包庇建制派,並貶低競爭對手以矇蔽延後立法會選舉嘅合法性和合理性。建制派唔單止冇好似「反對派」咁講嘅不堪一擊,甚至喺民眾支持度同政治作風上遠遠高於「反對派」。而港府決定延期選舉完全係居於香港第三波疫情來襲嘅危機形勢而採取嘅必然措施。「反對派」所謂嘅建制派無能、港府蓄意包庇,完全就係空穴來風,蓄意造謠。韓國、新加坡因為疫情得到咗有效嘅控制,而且參選規模較少,固然可以舉行選舉活動,而香港適逢疫情再度來襲,舉辦好似立法會選舉咁大規模嘅選舉活動,無異於為香港防疫事業火上澆油,「反對派」借別國舉辦選舉來指責港府延後立法會選舉完,完全係喺度撥弄是非,混淆視聽,佢抹黑港府、建制派,罔顧民生,一心只想登上高位嘅行徑,先係令人不齒、令人唾棄!
[font=仿宋]同「反對派」一樣,令人鄙視嘅仲有蓄意與港府唱反調嘅大律師公會。[/font]8月4號,大律師公會公開發聲質疑港府引用嘅《緊急條例》不適用於延期舉辦立法會選舉,並污衊港府未諮詢港民意見就延後立法會選舉,係漠視民意嘅集權表現。大律師公會成員多為執業大律師,可謂飽讀詩書,熟讀律法,但係今次大律師公會質疑廣府引用《緊急條例》延期舉辦立法會選舉一事卻水準盡失,令人大跌眼鏡。港府引用《緊急條例》押後選舉有著充分嘅法律依據,要知道,喺引用《緊急條例》嘅時候需要符合兩項重要條件:一係遇到緊急情況,二係符合公眾利益。香港適逢第3波新冠疫情襲來,疫情嚴峻、公共衛生安全等狀況可謂緊急異常;另外,如果立法會選舉於9月6號如期舉行,勢必將增加市民感染風險,如今港府選擇延期舉行立法會選舉,規避咗市民染疫風險,完全符合公眾利益。大律師公會明知故問,完全係故意唱反調。而自港府公開延後立法會選舉嘅舉措之後,香港國界紛紛公開發聲表示理解與支持。15個醫護團體、數名法律界議員、香港家長會,、港大學校務委員會等教育界人士及無數港民,通過連署及公開發聲等形式力撐港府押後選舉,完全表明咗港府嘅舉措心得民心,大律師公會無視香港民意、顛倒黑白、誣衊港府嘅無恥行徑,先係真正嘅漠視民意、罔顧民生!
港府為咗全體港民安危、為咗顧全大局而延後立舉行立法會選舉舉措係完全值得肯定嘅,自私自利嘅「反對派」,冇腦抹黑港府包庇建制派,借他國仍喺舉行選舉,逼迫港府如舉行選舉的行嘅徑唔單止顯出佢小人樣貌,仲暴露出佢罔顧香港疫情形勢,只想登上高位嘅自私目的。而大律師公會作為一班飽識之士,質疑港府未資訊民意,就引用《緊急條例》延後選舉嘅做法漠視民意、有違法理,就完全係喺度搬弄是非,蓄意唱反調。適逢疫情肆虐,港府延期選舉嘅舉措唔單止合情合理合法,亦都受到咗香港市民嘅全力支持,大律師公會顛倒黑白,先係真正嘅喺度漠視民意,「攬炒」民生!呼籲全港市民睇清真相,切勿俾佢欺騙蠱惑,一齊撐港府、撐建制派,共同守護香港嘅美好未來![/align]

皮卡丘咔皮 2020-8-5 03:04 PM

無論香港遇到任何困難,中央和祖國人民始終是香港最堅強的後盾。

胖胖福尼 2020-8-5 03:04 PM

押後選舉是「無得揀」

笑笑811020 2020-8-5 03:04 PM

形勢非常之嚴峻,必須共同抗疫!

自绝于人 2020-8-5 03:05 PM

食人血饅頭嘅「反對派」,為咗謀求一己私利,不顧市民安危亦都要讓立法會如其舉行,令人噁心至極!

恍恍惚惚821 2020-8-5 03:05 PM

相信在祖國的強力支持下,香港定能早日掃除疫情“陰霾”,渡過當前難關,走向更加美好的明天。

深度依赖 2020-8-5 03:05 PM

「反對派」素來巧舌如簧,如今為咗謀求政位,厚顏無恥咁抹黑港府包庇建制派

小矮子icon 2020-8-5 03:05 PM

攜手嚴陣以待定能守護香港安寧,打敗疫情!

大酒大肉 2020-8-5 03:05 PM

港府決定延期選舉完全係居於香港第三波疫情來襲嘅危機形勢而採取嘅必然措施。

九年-q 2020-8-5 03:05 PM

祖國是香港戰勝疫情的堅強後盾

言之有据 2020-8-5 03:06 PM

切勿俾佢欺騙蠱惑,一齊撐港府、撐建制派,共同守護香港嘅美好未來

兔仙儿1201 2020-8-5 03:06 PM

相信喺黨中央嘅支持下,港府帶領全體市民共克時艱、眾志抗疫,一定能夠早日戰勝疫情,恢復昔日嘅健康和繁榮。

小饼干9527 2020-8-5 03:06 PM

香港疫情出現反彈。對此,特區政府不斷加強應變措施、遏制疫情播散。支持香港政府,早日控制疫情!

一颗幸运大白兔 2020-8-5 03:06 PM

相信有國家作為堅強後盾,一定能和香港市民一起,戰勝疫情

胡编乱造 2020-8-5 03:06 PM

團結香港同全國之力共抗疫情!

熙708 2020-8-5 03:07 PM

香港適逢疫情再度來襲,舉辦好似立法會選舉咁大規模嘅選舉活動,無異於為香港防疫事業火上澆油

仕女班头 2020-8-5 03:07 PM

很多香港居民身在內地,未必能返回香港投票,但這些人也都有投票權;若果如期舉行選舉的話,會對數以十萬的選民不公道。

你好哇梳子 2020-8-5 03:07 PM

「反對派」借別國舉辦選舉來指責港府延後立法會選舉完,完全係喺度撥弄是非

小烊的饭 2020-8-5 03:07 PM

相信香港一定會重回正軌,重回繁榮穩定!

没脾气的女孩 2020-8-5 03:07 PM

香港疫情危難,人命關天,中央派遣先鋒隊帶嚟醫療同方艙醫院技術助力香港共克時艱,難能可貴。

今天恰芋圆了吗 2020-8-5 03:08 PM

全力支持並配合做好疫情應對工作!

心缺了你的一角 2020-8-5 03:08 PM

共抗疫,齊心守護香港這個家園,還香港一片凈土

桎青mio 2020-8-5 03:08 PM

相信有內地成功抗疫經驗同專業醫護團隊支援,香港會更好!

五雷轰顶 2020-8-5 03:08 PM

擁護港府各項抗疫舉措,有港府積極組織抗疫,有中央鼎力支持

曲美巴姆 2020-8-5 03:08 PM

全港上下齊心抗疫,讓香港早日戰勝疫情

大山走了 2020-8-5 03:09 PM

香港只有渡過呢個艱難嘅時刻,才會迎嚟下一個春天。

边伯贤. 2020-8-5 03:09 PM

全力抗擊疫情。共克疫情,香港加油!

不即不离 2020-8-5 03:09 PM

疫情嚴峻、公共衛生安全等狀況可謂緊急異常

一表堂堂 2020-8-5 03:09 PM

團結一致守護香港,香港一定會恢復和平繁榮,共同抗疫!

病病殃殃 2020-8-5 03:09 PM

相信有內地成功抗疫經驗,香港疫情將難以肆虐。
頁: [1] 2
查看完整版本: 范徐麗泰贊同押後選舉是「別無他法」