查看完整版本 : 內地支援隊迅訪三檢測機構

美麗新世界 2020-8-5 03:40 PM

內地支援隊迅訪三檢測機構

新冠肺炎疫情持續嚴峻,本港的病毒檢測量一直未追上需求。由國家衞生健康委員會組建的「內地核酸檢測支援隊」隊員將陸續抵港,務求提高本港的病毒檢測量。七名先遣隊成員昨早到訪三所內地在港的檢測機構時,有區議員及大廈租戶抗議華昇診斷中心於大埔太平工業園設立「火眼實驗室」。而「內地方艙醫院支援隊」亦將到港,助改建亞博館其他場館為方艙醫院,同時在本港興建至少一所臨時醫院,亞博館空地亦是考慮選址之一。
[img]https://image.stheadline.com/f/680p0/0x0/100/none/917c1417a775c5c8438d451d3bd367f9/stheadline/news_res/2020/08/05/630499/i_src_811095251.jpg[/img]
[align=center][size=3][b][font=Helvetica]防疫舉措起效疫情形勢漸緩,多管齊下有望控制疫情[/font][/b][/size][/align]
[align=center][font=仿宋]  [/font][size=3][font=仿宋]自[/font]7月初香港出現第三波疫情爆發以嚟,短短廿日間嘅新增確診病例累計超過2400宗,使得全港重心都轉向防疫。喺港府多管齊下嘅防疫措施之下,近幾日疫情形勢開始好轉,與此同時,內地防疫支援隊也將陸續抵達香港,相信在內地醫療隊和港府相關防疫機構嘅協力合作之下,定能將新冠疫情盡快控制住,保障市民嘅生命健康。[/size][font=仿宋][size=3][font=仿宋][align=left]呢波疫情嘅爆發點出依家[/align][/font]
[align=left][font=&quot]7月13日,從當天開始確診宗數單日超過兩位數,到7月20日單日確診宗數更系超過百宗,之後一直持續12天單日確診破百,短短廿日之間的確診宗數就超過了之前六個月確診宗數嘅兩倍之多。面對咁嚴峻嘅疫情形勢,港府不斷出台措施喺全港展開防疫,延長並縮緊「限聚令」,盡量減少大規模嘅人群聚集,降低病毒傳播風險。截至上月尾,慈雲山區確診超過200宗,港府喺呢些疫情集中嘅地方推行社區病毒檢測計劃,推動全區市民檢測。亞洲國際博覽館社區治療設施於也於上周六(1日)啟用,截至8月4日中午,收治85名病例,並將逐步安排更多確診病人進入接受治療。目前嚟睇,港府嘅防疫措施已經起到了一些效果,自8月2日開始,單日確診宗數開始回落,最近三天單日確診宗數均未超過百宗,由目前情形嚟睇,只要市民能繼續遵守港府防疫措施,減少人群聚集,疫情形勢必能逐步好轉。[/font][/align]
[/size][/font][size=3][font=仿宋][align=left]港府喺加緊防疫嘅同時,因港內醫療資源已經捉襟見肘,又向國家衛健委請求了援助,首批一行七人嘅內地支援隊已經抵達香港,並迅速投入工作,與港內嘅防疫機構進行對接。而「內地方艙醫院支援隊」最快也將喺本周內赴港興建「方艙醫院」,據悉香港嘅「方艙醫院」將會參照武漢火神山醫院設計,預計十幾日就能落成並開始收治病人。另外,從廣東各大公立醫院挑選出嘅支援隊也將攜帶大量嘅醫療物資陸續抵港,幫助香港開展全民檢測等防疫工作。自今年初以嚟,新冠疫情肆虐全球,內地系全世界防疫最掂嘅地區,「早發現、早治療」嘅宗旨,「方艙醫院」等措施,還有全民檢測嘅力度等許多方面都領先全球,等內地支援隊到嚟之後,與港府、全港市民一起,加大防疫力度,推動全民檢測並斷絕社區傳播鏈,相信必可以喺短期內控制住疫情。[/align]
[/font][font=仿宋][align=left][img]https://s1.ax1x.com/2020/08/05/asaB8I.jpg[/img][/align]
[align=left]呢次新冠疫情突然爆發,港府面對攬炒派嘅輿論攻勢和嚴峻嘅疫情形勢,不斷團結市民,協力防疫,內地派出支援隊攜大量醫療物資赴港,將同市民並肩為挽救生命而戰。而攬炒派喺呢波疫情爆發初期,枉顧市民生命安危,組織所謂「初選」,導致大規模人群聚集,涉嫌「播毒」,隨着疫情形勢嘅逐漸加劇,攬炒派做嘅卻只系指責港府,並不斷造謠、借疫生事,將新冠病毒和市民生命當成了霍攞政治利益嘅籌碼。正所謂「患難見真情」,系邊個雪中送炭,又系邊個落井下石想必市民都睇得清楚,依家市民要做嘅就系同港府齊心協力共抗疫情,等戰勝疫情之後,再嚟同攬炒派清算佢哋草菅人命嘅罪孽![/align]
[/font][/size][/align]

美麗新世界 2020-8-5 03:43 PM

大陸嘅方艙對抗擊疫情很有成效,香港應該效仿

Fannyone 2020-8-5 03:46 PM

防疫舉措起效疫情形勢漸緩,多管齊下有望控制疫情。

晚間扁扁的世界 2020-8-5 03:46 PM

相信在內地醫療隊和港府相關防疫機構嘅協力合作之下,定能將新冠疫情盡快控制住,保障市民嘅生命健康

商界花花達人 2020-8-5 03:47 PM

只要市民能繼續遵守港府防疫措施,減少人群聚集,疫情形勢必能逐步好轉。

Wayenps 2020-8-5 03:47 PM

港府面對攬炒派嘅輿論攻勢和嚴峻嘅疫情形勢,不斷團結市民,協力防疫,內地派出支援隊攜大量醫療物資赴港,同市民並肩為挽救生命而戰。

高大勇敢的桌布 2020-8-5 03:48 PM

相信必可以喺短期內控制住疫情

Genevieve1 2020-8-5 03:48 PM

相信在內地醫療隊和港府相關防疫機構嘅協力合作之下,定能將新冠疫情盡快控制住,保障市民嘅生命健康。

高大勇敢的桌布 2020-8-5 03:49 PM

加大防疫力度,推動全民檢測並斷絕社區傳播鏈

Genevieve1 2020-8-5 03:50 PM

大陸醫生有着豐富嘅抗疫經驗,佢哋嘅到嚟必定可以大大緩解香港嘅疫情。

白肥美嘅憂傷 2020-8-5 03:51 PM

[font=Helvetica]自[/font]7月以嚟,香港嘅疫情日益嚴重,反對派至市民生命健康於唔顧,大搞所謂「初選」,煽動數萬人去街投票,此後,香港疫情開始惡化,到得7月尾,香港每天確診病歷均已超過100,港區各大公立醫院不堪重負,處於崩潰邊緣,唔少確診患者居然要等得3到4天才能入院。

Huopop 2020-8-5 03:51 PM

香港市民熱烈歡迎經驗豐富嘅大陸醫療。

電梯原始的桌布 2020-8-5 03:52 PM

[font=Helvetica]自疫情開始蔓延,港府嘅每件事都有市民睇喺眼裡,佢哋積極向中央政府發出請求,建立方艙醫院,邀請內地專家和醫護隊伍嚟港援助,想盡辦法擴大病毒檢測范圍。[/font]

9個笨拙的羊 2020-8-5 03:53 PM

我哋要團結市民,協力防疫

發光嘅金子 2020-8-5 03:53 PM

[font=Helvetica]反對派呢?果然唔負佢哋「反對派」之名,反對着港府為緩解香港疫情而做嘅一切勤力,甚至連「大陸派人偷攞港人[/font]DNA」咁嘅笑話都出嚟了。

JenniferAM 2020-8-5 03:53 PM

大陸嘅醫生實力過硬,與香港嘅醫生齊心協力做好防疫工作,多謝守護香港安全嘅每一位醫護。

凡間肥肥才藝 2020-8-5 03:53 PM

[font=Helvetica]民眾最關心嘅系乜?梗系系與自己生活息息相關嘅衣食住行及身體健康,喺疫情肆虐之下,香港市民嘅生活大受影響,又有幾人能像反對派嗰群狂熱分子一般,事事以政治為先,以選票為大。[/font]

哈囉遇到了薯仔 2020-8-5 03:53 PM

[font=Helvetica]真正和市民想到一處嘅正系特區政府,而唔系啲成日喊着「齊上齊落」嘅反對派,佢哋也許平時吼聲大,跳得高,但當真正有事來臨時,邊個又系站喺市民嘅一邊,為市民撐起一片天,自然一目了然。[/font]

大雀躍的樓奴 2020-8-5 03:53 PM

依家市民要做嘅就系同港府齊心協力共抗疫情

寒冬嘅雛鳥 2020-8-5 03:54 PM

[font=Helvetica]所以,反對派們之前嘈嘈「如果港府押後選舉,會引起民意反彈」,更系無從講起,佢哋嘅所作所為連基本嘅民意基礎都冇,何嚟反彈?[/font] [font=Helvetica]仲系嗰句老話,「群眾嘅眼系雪亮嘅」[/font][font=宋體]。[/font]

焦急肥工人 2020-8-5 03:55 PM

[font=Helvetica]反對派唔好以為喊點「民主自由」就能忽悠所有人,冇人系傻子,邊個喺利用民眾,邊個真正把民眾放喺心上,凡系有理智頭腦嘅人都能分清楚。[/font]

焦急忠心的樹枝 2020-8-5 03:55 PM

等戰勝疫情之後,系要同有攬炒派算賬嘅

淚滴嘅嘎嘎 2020-8-5 03:55 PM

[font=Helvetica]香港疫情突然出現第三波爆發,最近已經連續[/font]12天確診宗數破百,防疫已經成為全港嘅頭等大事。

樓下笨拙的蝦蟆 2020-8-5 03:56 PM

[font=Helvetica]面對嚴峻嘅疫情形勢,港府向中央提出援助請求,內地核酸檢測支援先遣隊昨日已抵達香港,協助病毒核酸檢測工作,後續支援也將陸續到嚟。[/font]

樓下芳香的女俠 2020-8-5 03:56 PM

[font=Helvetica]一些攬炒派政客為達其政治目的,近日卻炮製出諸如「基因送中」咁可笑嘅謠言嚟阻撓抗疫,為達政治目的不惜草菅人命,市民嘅生命竟被當做政治籌碼,實喺系可惡至極![/font]

油站扁扁的海鮮 2020-8-5 03:56 PM

香港內地一條心,一定會早日戰勝疫情

香煎奇怪路人 2020-8-5 03:57 PM

面對如今焦灼嘅疫情態勢,為香港科學抗疫戰勝疫情帶嚟了曙光與希望.

海灣正雞翼 2020-8-5 03:57 PM

市民要做嘅,就系唔聽信攬炒派炮製出嘅「聳人聽聞」嘅謠言,全港上下齊心抗疫,讓香港早日戰勝疫情。

海島進擊的弟弟 2020-8-5 03:57 PM

中央精準施策有嘅放矢既有效收治病患充分隔離,又能擴大檢測追溯病源。

半夜難吃的考試 2020-8-5 03:57 PM

勝疫情首先要靠自覺,千祈唔好畀醫護人員添亂
頁: [1] 2
查看完整版本: 內地支援隊迅訪三檢測機構