查看完整版本 : 人到中年先嚟諗呢D。。。

窮人恩物1 2020-8-6 03:55 AM

人到中年先嚟諗呢D。。。

一家4囗,仔女仲細,存款唔多
原本諗住求其喺度捱到d細路
出身自己揾食就算嘞!
而家多左個option 可以俾你帶埋
D細路去UK讀書(有BNO)
近排同老婆拗得好利害,佢話我地都四/五十勾咯,過到去咩都要由零開始,又唔擔得又唔抬得,英文又唔識多只,唔使兩年銀紙燒晒又揾唔到嘢做到時兩頭唔到岸都唔知點算,留喺度對你又無咩直接損失,點解要走過去咁冒險呢?
我自己個心就諗住。。呢度個教育又唔係咁好,過到去D細路讀書開心D,生活又好似寫意D,工作穩定嘅買樓又容易D,居住又寛敞D,雖然嗰邊D稅係重,但上網睇D人又話生活開支唔使好多(最低工就資)都夠生活咁話,而家手頭上子彈都夠喺嗰邊掙兩年嘅,但係一諗到自己年紀又真係驚過到去無人請揾唔到嘢做,留喺度D錢就可慢慢滅,仲可以去下旅行遊山玩水,但一諗到D細路喺度讀書嘅辛苦又唔忍心。。講到尾都係錢銀作怪。
呢度有無人好似我咁嘅情況?
走又唔係,唔走又唔係,先唔好講政治取向,純粹睇住自己頭家咁諗
大家可以俾下意見我嘛?

401 2020-8-6 09:36 AM

四,五十歲唔算老

移民首要考慮是求生能力,  尤其是有家室,  探清楚自己在當地有無足夠條件工作先

@miu 2020-8-6 12:11 PM

問題係搵唔搵到工 你認為搵到 你老婆認為未必搵到

你咁有信心可以自己一個過去先 搵到工再一齊過去囉

海島外圍的榴槤 2020-8-6 02:47 PM

在英國肯在唐人街打工,應該不愁生活。一般做餐館、超市都可養起頭家。

[[i] 本帖最後由 海島外圍的榴槤 於 2020-8-6 02:49 PM 編輯 [/i]]

jlll 2020-8-6 03:30 PM

子彈捱到2年,即係100萬到?如果係咁,比我唔會去。去到如果要做洗碗,摘生果,又無$剩,我覺得生活差過香港。四五十歲又用晒積蓄將來唔知點退休。靠仔女,要睇佢面色,又唔知佢養唔養得掂自己。
如果想試外國生活,不如叫仔女勤力D讀書,睇佢長大有無能力去外國。

87er 2020-8-6 04:24 PM

[quote]原帖由 [i]窮人恩物1[/i] 於 2020-8-6 03:55 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522853855&ptid=29278678][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
出身自己揾食就算嘞!
近排同老婆拗得好利害,佢話我地都四/五十勾咯,過到去咩都要由零開始,又唔擔得又唔抬得,英文又唔識多只,唔使兩年銀紙燒晒又揾唔到嘢做到時兩頭唔到岸都唔知點算,留喺度對你又無咩直接損失,點解要走過去咁冒險呢?
我自己個心就諗住。。呢度個教育又唔係咁好,過到 ... [/quote]

“。。呢度個教育又唔係咁好,過到去D細路讀書開心D ”

英國開始好似香港咁填鴨式教育,
去到一樣辛苦。
香港都有開心丶冇壓力丶冇乜功課學校,
每區都有,
去問下社工。

魚仔曲其 2020-8-6 04:41 PM

讀書要爭好成績,就度度都大壓力。你系香港都可以無壓力。。。如果唔講政治,你正常移民去既話,或者可以易允份工。但依家好多人捉住BNO,我估有幾萬人過去,你認為競爭到果幾萬人?再講政治,到時肯定會收返香港福利,英國又未必批你。。

識飛嘅螞蟻 2020-8-6 05:04 PM

要同屋企人溝通好,問下小朋友的想法,考慮以後雙方父母的照顧問題,小朋友未來出路等等。畢竟離開自己一直生活的圈子去新的環境,要面對好多問題,決定好以後就唔好後悔咯。

窮人恩物1 2020-8-6 05:21 PM

喺香港要小朋友開心返學嘅方法只有上國際學校,自問就真係無咁嘅能力由小學上到大學,所以先諗好唔好帶佢地過去,話晒嗰邊都免學費吖,所以就想喺呢度睇下有無家長好似我咁,其實真係好鬼尷尬,最驚第時長大左喺呢度國語又唔叻,英文又唔識,無樣得。。。唉!

mtchan 2020-8-6 06:43 PM

過去努力溝件有錢鬼婆養全家

韓風冰凍的豬豬 2020-8-6 06:59 PM

[quote]原帖由 [i]窮人恩物1[/i] 於 2020-8-6 03:55 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=522853855&ptid=29278678][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
出身自己揾食就算嘞!
我自己個心就諗住。。呢度個教育又唔係咁好,過到 ... [/quote]

英國生活 紙水好高 而且就算喺香港有學歷 做過啲高級嘅職位 過到去都搵唔到工 要擺多啲仔女喺嗰邊讀書 兩夫婦返嚟搵工 做 然後啲仔女順利成章入到嗰邊嗰啲公立學校 又要一邊做兼職賺零用錢 大學畢業出嚟 因為有啲家境好啲喺嗰邊讀名牌大學出嚟嘅 會有小圈子 泰式啲公立畢業嘅 而且嗰邊 會有二等公民嘅 真人真事 如果兩個小朋友 大學畢業做之後 都好難搵到優秀嘅工作 都唔太穩定 我唔敢話到外國一定唔好 但我將知道嘅嘢 話畀你聽等你作參考

拉鍊夾倒皮 2020-8-7 03:58 AM

一定去
去左英國之後仔女就唔會再辛苦

dmjudas 2020-8-7 07:45 AM

好白痴的中年 冇value 冇屎忽賣 去幫手倒屎倒垃圾 蠢到甘同D黃L被人用完即棄無異

indiarising 2020-8-7 10:04 AM

英國有   民主自由 , 人權法治 , 道德人性 , 普世價值

Xmen168 2020-8-7 11:57 AM

我又諗番起我老友個老細串人果句 : 人各有志。搵夠嘅話你去邊都無問題,未搵夠就為你一時熱血衝動,虛無縹緲嘅政治理念而家爺仔乸離開香港呢個福地,我只能講句:祝你好運。😆
頁: [1]
查看完整版本: 人到中年先嚟諗呢D。。。