查看完整版本 : 戰國時期 , 中國南方出現過幾波民族大遷徙???!!!

財閥政治 2020-8-17 20:15

係版友既POST : <而家响廣西人口衆多嘅壯族人,係咩歷史背景呢?>入面 ,
我見到有人討論到南越國既歷史 ...

我記得係兩三年前 , 我睇過一篇文 , 佢話當年遠征嶺南既秦兵 ,
其實多數都係楚人 ... 所以南越國既建立 , 其實反而係楚文化既殖民運動 ,
只不過劉邦建立漢朝一樣係咁

我唸唸下 , 其實係戰國中後期 , 類似既情況 ...
好似莊蹻入雲貴  建滇國既果支楚軍 , 其實都係越人 : 莊蹻早期試過反楚 ,
而且迫到楚王只能招撫其成為楚將 , 頗大機會擁有 "私家軍" ,
而我睇過一本書話 , 佢當年反楚就係係越國故地反既 , 咁即係話佢既起義軍 ,
其實都係越人 ... 如果係咁 , 佢奉命征雲貴  建滇國既果支楚軍 ,
應該會係佢既 "私家軍" , 亦即係越人

更搞笑既係睇返維基 , 佢話越南早期歷史中既甌貉國 ,
其實又係古蜀亡軍隊所建立 ... 即係話由戰國中後期開始 , 南方至少有三大波
南越國既文化底色其實係楚國 , 滇國底色係越國???
(註 : 甌貉國存在時間較短 , 其對越南文化影響應該較細 ...)

財閥政治 2020-8-19 08:25

高兄 , 係戰國後期係咪真係有古蜀人入越南  百越(越國)人入雲南既痕跡???

小弟岩岩查過 , 越國  吳國用既古越語係侗台語系既一支 ,
根本上話越國人係百越一支 , 應該無咩問題 ; 
另外 , 雖然我搵古蜀語既資料 , 但大多留係川漢  雲貴既民族 , 都係緬彝語支 , 
當中包括三國己出現既土家族 ... 所以我唸話古蜀人屬於緬彝語支 , 問題不大

復活高貝利

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

財閥政治 2020-8-20 08:01

[quote]原帖由 [i]復活高貝利[/i] 於 2020-8-19 12:43 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=523566788&ptid=29313013][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
但係土家祖先係巴人定係蜀人?
巴/蜀之間應該一個係北方南移, 另一個係百濮之類的土著,

另外值得留意係大理白族的白語, 佢同漢語相似度驚人,
甚至白語基本上可以用漢字嚟表達,
鄭張尚芳說白語係戰國時代從上古漢語分離出來的獨立分支,
是否因為楚人入滇?? ... [/quote]
1,按我理解理 , 所謂漢藏語系的漢語族  藏緬語族 ,
就是漢語一家把各家打跑到西邊 ; 之後有一支去了西藏 ,
其他就係緬彝語支 ...

所以古蜀人只要係漢藏語系 , 基本上就緬彝語支沒跑 ...

當然 , 也有可能如高兄所講既百濮之類 , 不過我睇既資料
百濮好似係東西周之際己經衰落 , 而且百濮位置更南 ,
所以我較傾向古蜀係緬彝 , 滇國平民係百濮 ...
(當然呢個係靠估 , 以我所知E+既考古水平 , 都遠未可肯定
所以都只可以靠估)

2,至於白語 ... 小弟記得好多年前睇過一本書 ,
直接了當話白人 , 其實就係蠻化左既漢人 , 不過好似無咁早
應該同印尼娘惹人  緬甸果敢人一樣吧
頁: [1]
查看完整版本: 戰國時期 , 中國南方出現過幾波民族大遷徙???!!!