查看完整版本 : 物理防曬和化學防曬嘅區咪

江南難吃的現實 2020-8-19 03:09 PM

物理防曬和化學防曬嘅區咪

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Fitpink 2020-8-20 12:12 PM

我有防曬介紹

防曬產品五花百門,到底點樣揀好?其實防曬可以細分為兩種—「物理性防曬」及「化學性防曬」,兩者之間並唔存在絕對優與劣,而係要視乎你嘅皮膚適合邊一種。
物理性防曬
適合膚質:乾性肌膚、敏感性肌膚
塗抹物理性防曬後,皮膚就會好似一塊反光鏡,可以將紫外線折射出去,從而起到阻隔紫外線嘅作用。物理性防曬嘅好處係成分比較溫和,對皮膚嘅刺激較低,而且即刻搽就可以即刻起到防曬作用。但缺點係搽上臉會比較黏稠厚重,容易泛白。
化學性防曬
適合膚質:油性肌膚、溫合性肌膚
利用化學性防曬劑吸收紫外線的能量,再轉化為熱能釋放,從而降低紫外線對皮膚嘅傷害。化學性防曬好處係質地比較清爽輕薄易推開,對長波 UVA 防禦力高。但化學性防曬劑可能會滲入皮膚被吸收,從而引起過敏反應。
而現今市面上大部防曬產品都係「化學性+物理性」嘅混合型防曬,可以兼顧防曬效果之餘,質地亦較為清爽同溫和。

江湖濃濃的象棋 2020-8-22 09:52 AM

一米六三 2020-8-26 09:58 AM

香煎不見了湯圓 2020-8-27 09:40 AM

物理防晒就會把全部的紫外線陽光擋在外面,但是化學防晒,要看成分和防晒指數,所有大家在選防晒的時候還是看清楚的喲。

旺季狂野的表哥 2020-9-4 11:43 PM

物理防晒更溫柔吧

野生的更新 2020-10-24 09:23 PM

怕過敏,一般選物理的

急焦活潑的科技 2020-10-25 03:44 PM

頁: [1]
查看完整版本: 物理防曬和化學防曬嘅區咪