查看完整版本 : 最 後 的 情 書 討 論 區

倩依 2020-9-1 12:45 PM

[b]簡介

岩井俊二導演,二十多年來一直巧妙地以愛情去刻劃時代,風靡萬千影迷。這是他第一次以故鄉宮城做背景,以寄錯信牽引兩代男女的愛情,本片承繼《情書》的感人世界觀,衍生出全新的動人愛情大作。

裕里(松隆子 飾)的姐姐未咲去世了,未咲的女兒鮎美(廣瀨鈴 飾)告訴裕里,有一張邀請未咲出席同學會的請柬。未咲讀書時是風頭人物,裕里想在同學會宣告姐姐的死訊,卻被眾人誤作未咲,更重遇她的初戀對象鏡史郎(福山雅治 飾)。

裕里索性冒認未咲和鏡史郎通信,其中一封卻落入鮎美的手中。鮎美從中回溯少年鏡史郎(神木隆之介 飾)、未咲(廣瀨鈴 飾)及裕里(森七菜 飾)塵封已久的淡淡幽情。

一封信神奇地連繋着他們,未咲死亡的真相、過去及現在、埋藏在各人心底的初戀回憶,勢將跨越時空,再起漣渏。
類別劇情片長120級別I語言日語
(字幕: 中文, 英文)導演岩井俊二演員松隆子、廣瀨鈴、庵野秀明、森七菜、神木隆之介、福山雅治、中山美穗、豐川悅司[/b]

sega670234 2020-9-6 11:49 PM

值得一看,尤其中山,EVA嘅fans

一人行 2020-9-7 07:13 PM

典型日式小品,喺細節位用心,畫面靚,但唔好要求劇情高低起伏,只係淡淡咁交代往事。

松隆子喺呢套嘅造型OK,中女得嚟仲睇得下。

中山美穗客串,當日經常以女神形象喺螢幕出現嘅佢,呢套戲以基層師奶look出現,比洗盡鉛華仲要更貼地,一舉手一投足,中山仲要特登表現得夠街坊,同過往形象真係180度轉變。由偶像媽咪就開始睇佢,我甚至喺日本現場睇過佢演唱會,呢套戲對中山迷真係好有「紀念價值」

[[i] 本帖最後由 一人行 於 2020-9-7 07:15 PM 編輯 [/i]]

鋼門花蝴蝶 2020-9-7 10:26 PM

睇到一頭霧水的電影,好多野都無解釋到,最攪笑有親未咲這本書都找史郎簽名;P

lochiho 2020-9-10 03:05 PM

好好睇

Siwon88 2020-9-10 03:19 PM

比"你好,之華" 差,悶到訓著,浪費左松隆子,福山雅治

一人行 2020-9-10 07:30 PM

[quote]原帖由 [i]Siwon88[/i] 於 2020-9-10 03:19 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=524708410&ptid=29364300][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
比"你好,之華" 差,悶到訓著,浪費左松隆子,福山雅治 [/quote]
其實你好,之華都唔係好。

兩套劇本都係徹頭徹尾嘅平淡,賣情懷唔係大晒,劇情要有啲起伏至得架!

情書就唔同,同樣係賣情懷,但劇本內藏一個驚人真相,我個師奶阿姨當日都話,估唔到個故仔可以咁寫,咁都比個編劇諗到,情書可以成為經典咁多年,係有佢嘅原因。

相反,「你好,之華」,同呢套,就算用美麗嘅攝影,優美嘅配樂嚟包裝,但難掩骨子裡只係流水之作。

[[i] 本帖最後由 一人行 於 2020-9-10 07:33 PM 編輯 [/i]]

fuwing28 2020-10-11 04:28 PM

成套戲點解冇交代過男主角同女主角喺大學拍拖嘅情況, 點解拍拍下又散咗, 如果有交代就[u]更[/u]好

jackpots 2020-10-13 09:32 PM

岩井俊二導演,如果喜歡佢嘅作品應該覺得非常好睇。

整套戲嘅旋律係非常之慢,亦都係因為咁樣可以令你慢慢細味每一個鏡頭。

松隆子仍然非常之靚同動人,我覺得同香港周慧敏一樣凍齡。福山雅治表現不過不失。中山美穗就真係一個師奶look。

如果呢套戲當作情書第二集也不為過,其中有情書主角中山美穗豐川悅司相繼客串真的有神來之筆。

成套戲整體我覺得非常之好睇。
兩個小女孩又漂亮又好愛。好吸引!

siugijar 2020-11-16 10:28 AM

印象中上映過2次, 所以睇咗2次:smile_30:
頁: [1]
查看完整版本: 最 後 的 情 書 討 論 區