查看完整版本 : 對用英文同仔女溝通既睇法

C語言 2020-9-2 11:30 AM

對用英文同仔女溝通既睇法

唉!我係街見到好多港媽都同d仔女講英文,覺得佢地好扮野,佢地既文法根本上好多都唔岩,都動要繼續講,真係令人討厭。我好多台灣朋友黎香港旅遊,都覺得個d 港媽好怪,用英文同自己小朋友溝通。之前同個女去食荼記,見到有個港媽特登講英文點野食為難個阿姐,你知啦本身d阿姐唔太識英文架啦,搞到人地幾麻煩,人地用唔到英文同佢溝通,就鬧人地阿姐。根本上個港媽就識廣東話。  我一定唔會同我個女用英文溝通,我會順其自然俾佢學習英文,大家有物睇法呀??

堅揪大波 2020-9-9 03:30 PM

Nonono 一句走天涯

電風扇吹吹涼快 2020-9-9 08:08 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Deadwalker2.0 2020-9-11 08:36 AM

講係可以講,用得唔岩還用得唔岩,但你唔可以沒殺同子女講英文係唔岩依個講法,睇你點演繹而已

dh123321 2020-9-14 07:21 PM

這個是必要的

JJJtai 2020-9-15 02:23 PM

[quote]原帖由 [i]C語言[/i] 於 2020-9-2 11:30 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=524268514&ptid=29367252][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唉!我係街見到好多港媽都同d仔女講英文,覺得佢地好扮野,佢地既文法根本上好多都唔岩,都動要繼續講,真係令人討厭。我好多台灣朋友黎香港旅遊,都覺得個d 港媽好怪,用英文同自己小朋友溝通。之前同個女去食荼記,見到有個港媽特登講英文點野食為難個阿姐,你知啦本身d阿姐唔太識英文架啦,搞到人地幾麻煩,人地用唔到英文同佢溝通,就鬧人地阿姐。根本上個港媽就識廣東話。  我一定唔會同我個女用英文溝通,我會順其自然 ... [/quote]

[align=left][font=heiti tc,微軟正黑體,microsoft jhenghei,蘋果儷中黑,apple ligothic medium,Arial,sans-serif][size=16px]用英文同阿姐點野食真係奇怪D,仲要鬧人就更過份,[/size][/font][/align]
但人地同個仔講咩語言關你咩事呢?

我平時有用英文同個仔講野,我英文麻麻但都叫大學畢業咁。個人經驗,若果英文叫做溝通到唔係太差,我覺得用英文同小朋友講野係好有用,小朋友英文水平可以提高得好快,同時勇於開口講英文。

不知不覺間,我仔原來識左好多字詞句子同用法,有時有D字我講左佢學左我都唔為意。過去大半年冇番學,我仔補習英文要再評估,補習中心個net teacher竟然建議佢讀高一班,因為佢比同級小朋友英文水平高。但有一樣野要留意,用英文就全英文咁溝通,唔好中文幾粒字夾英文幾粒字咁,咁樣小朋友會習慣又中又英。至於文法,可以靠老師幫手執下,小朋友講錯小小唔緊要的,最緊要佢習慣同放膽去講,再搵D專業既去執正。反而唔敢講唔慣講係一個大問題。

singsingbaby 2020-9-16 08:48 PM

[quote]原帖由 [i]C語言[/i] 於 2020-9-2 11:30 AM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=524268514&ptid=29367252][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
唉!我係街見到好多港媽都同d仔女講英文,覺得佢地好扮野,佢地既文法根本上好多都唔岩,都動要繼續講,真係令人討厭。我好多台灣朋友黎香港旅遊,都覺得個d 港媽好怪,用英文同自己小朋友溝通。之前同個女去食荼記,見到有個港媽特登講英文點野食為難個阿姐,你知啦本身d阿姐唔太識英文架啦,搞到人地幾麻煩,人地用唔到英文同佢溝通,就鬧人地阿姐。根本上個港媽就識廣東話。  我一定唔會同我個女用英文溝通,我會順其自然 ... [/quote]

由BB開始 就睇英語卡通, 一日十個鐘以上, 三歲就能 聽講英語, 發夢也是講英語的,當然睇書也是英文書,就像與生俱來的。 平時我哋廣東話溝通,佢會教我英語,因我本身唔識。

三三3 2020-12-23 09:34 PM

無野講

選擇失聰 2021-1-3 11:34 PM

重點係個小朋友英文好唔好,學好英文對學其他語言都易掌握,包括普通話。港媽無家教會自己受返,小朋友會學佢做人。
頁: [1]
查看完整版本: 對用英文同仔女溝通既睇法