查看完整版本 : 請教下胰臟癌電療?

ilovefu6somuch 2020-9-7 01:32 PM

有冇人/家人係胰臟癌只能做電療?

媽媽由7月中確診咗胰臟有3.6cm腫瘤,
冇擴散,當中做了膽管金屬支架,外科
話搞掂後,轉去腫瘤科快D開始化療,

但情況,有D越來越差,越來越痛,
當中無啦啦發過2次燒,call白車入急症,
見腫瘤科醫生話病人太弱,唔適合開
化療,改為電療(先),

今日再見腫瘤科,去咗電療設計室,
醫生話會做一個療程,電5次,最多
電多1次,以後冇得再電。。。。
電完睇效果先睇下有冇可能開化療。
之後放射師推入房做電腦掃描,肚畫
線定位,預計下星期一開始電。

請問,醫生話電5次,最多6次,呢隻
係咪SBRT立體放射? 所以只需電5次?
(我媽媽在港島東區醫院做)

醫生話電完5~6次,以後冇得再電,
意思係公共資源所限定一個病人一生
人只能電一個療程?

如果醫院真係比隻SBRT電5次,即每次
高劑量去電,病人係咪會好辛苦? 短期
痛苦,但之後病情能夠舒緩D?

醫生話電完,腫瘤有機會縮小,痛楚
多數會舒緩一D。。。。係咪真架?

謝大家:smile_40::smile_13::')

babox 2020-9-8 08:31 AM

由3年前睇裝修留意師兄你,電療好過化療。化療唔係人人受得住。有冇睇私家醫院問過。拜下神。乜都做下

ilovefu6somuch 2020-9-8 09:04 AM

[quote]原帖由 [i]babox[/i] 於 2020-9-8 08:31 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=524581191&ptid=29391161][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
由3年前睇裝修留意師兄你,電療好過化療。化療唔係人人受得住。有冇睇私家醫院問過。拜下神。乜都做下 [/quote]

裝修4年啦,BB都歲幾了,之後就到嫲嫲出事。。。。。個天唔比我地三代同堂:')

babox 2020-9-8 01:43 PM

我同你一樣單位。未裝。
加油啦。好似以前咁恆心做多D資料去化解呢種病。多時間陪伴好重要。有親呢D都要硬食

橙色貓咪 2020-9-9 11:46 AM

同一個位置只可以電療一個療程,唔係公共資源問題係身體承受問題,有D情況腫瘤size 大做唔到手術就會先電療,希望有效縮細後再開刀

橙色貓咪 2020-9-9 11:54 AM

做過電療但位置不是胰臟,作參考每次電完個人會攰及皮膚有灼傷情況
頁: [1]
查看完整版本: 請教下胰臟癌電療?