查看完整版本 : 又係千古難題, 唔擺酒比幾多禮金

powerstone1231 2020-9-11 06:21 PM

又係千古難題, 唔擺酒比幾多禮金

又話無所謂,又話簽個名都可以, 依D 門面唔講了,開場白緊係咁 
我地係好普通嘅打工仔,唔擺酒, 想盡量留錢供樓, 男家父母有比接近70 萬出黎 做首期 or 裝修 + 5-10萬嘅器比女方, 男女雙方都各自出咗 50萬 and  70 萬出 黎, 都係放喺層樓到, 女方父母無出。

下一步就係迫簽名結埋佢啦,
女家父母 知我地唔擺酒, 所以拋出12萬禮金依個數字, 男家父母都比咗 70萬出黎比我地有地方住, 女家無比我地可以嘅,每個人能力都唔同嘛

我真心想問一問, 女家無幫手情況底下, 要求12萬禮金合唔合理?
求解惑

luluhaha 2020-9-11 11:07 PM

比首期唔係必然 男女方父母都係

powerstone1231 2020-9-13 10:35 AM

[quote]原帖由 [i]luluhaha[/i] 於 2020-9-11 11:07 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=524778558&ptid=29407814][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
比首期唔係必然 男女方父母都係 [/quote]

多謝你意見

luluhaha 2020-9-13 12:08 PM

傳統女家父母係會收禮金(我諗意思個女結左婚,對女家的經濟支持未必再有,當然而家負擔得起都可以盡啲心意)單睇數字唔算好過份,當中佢地都會買啲金器比個女,而且唔擺酒即係佢地都無話收酒席親友的禮

泡泡果 2020-9-14 02:30 PM

你大個仔, 要結婚, 為妻兒準備居所理所當然~
你父母出錢幫你, 你未來太太又幫你, 唔代表女家父母要幫你~
唔擺酒俾禮金12萬? ... 我只可以同你分享, 我10年前結婚, 有擺酒, 禮金30000+酒席10圍$6088 ... 阿媽用左4萬蚊買金器俾我地~

nickpang4311 2020-9-14 02:45 PM

有能就比
無能力就商量

Demetrius 2020-9-17 03:31 PM

無女家父母湊大同培育個女,你就無夾50萬俾你做首期既老婆,所以點都要俾啲,12萬唔得,試吓8萬囉。

深海Cute富豪 2020-9-23 09:37 PM

其實,最重要慨系兩人相愛,至于禮金冇標準,跟住個人實際情況就可以。

火人工 2020-9-24 12:37 AM

至少十幾啦

喵喵愛貓貓 2020-10-5 06:23 PM

睇個人能力啦,真係覺得12萬難負擔既,比十萬or八萬又如何呢?

而且如果女方家長係錫個女既,都會再買返幾萬蚊金器比個女,佢地袋唔到幾多

十五九十 2020-10-10 06:22 AM

講到迫婚咁,樓還樓  結婚還結婚。兩樣野黎,最好兩公婆自己夾下

mimi_cc 2020-11-24 06:54 PM

層樓寫女方名
咪可以唔俾囉
講真
俾個地方人地個女住
就係叫有交代架拿😏😏😏

又梅又西八寶粥 2020-12-1 05:10 PM

不如你答我地,你覺得幾多先岩你心水?

WND 2021-1-5 05:03 PM

咁女家養大個女都用唔少錢,個女又同你一齊供樓,未必會再有家用俾雙親
而且你地又唔擺酒,女家親友連嚟恭喜嘅機會都無,外母又無人情收得返
禮金俾多少少唔過份
頁: [1]
查看完整版本: 又係千古難題, 唔擺酒比幾多禮金