查看完整版本 : 花 木 蘭 討 論 區

倩依 2020-9-15 02:42 PM

花 木 蘭 討 論 區

[b]簡介

《花木蘭》真人版電影將這個家傳戶曉的花木蘭(劉亦菲 飾演)代父從軍故事從新演譯,寫下一代巾幗英雄的傳奇,由「宇宙最強」的甄子丹飾演將軍、功夫巨星李連杰飾演皇帝,以及影后鞏俐飾演反派女巫。《花木蘭》9月17日盛大獻映!
類別特技動作片長115級別IIA語言英語
(字幕: 中文)導演妮琪卡羅演員甄子丹、李連杰、鞏俐、劉亦菲[/b]

一人行 2020-9-20 06:59 AM

我覺得Ok,唔會話好好,但亦唔覺好似啲人講到咁差。

娛樂性都夠嘅,唔會悶。

比較可惜嘅係:

畫面靚,但有啲妝化到得人驚。

練兵同戰鬥嘅場面設計得幾好,但某啲位又比人感覺做戲咁做,解唔通。

所以呢出戲係有好大空間可以拍得更好。

可能係導演問題,亦可能係迪士尼高層要求咁拍。

我覺得呢出戲,迪士尼本身就有以下要求:

1 要顧及西方觀眾口味
2 要符合迪士尼公主片嘅特色,唔可以太嚴肅,要有啲超自然力量,忠奸要分明,主角同奸角要一對一決鬥
3 要顧及中國觀眾接受程度,唔可以拍到太兒戲,太卡通化,免得中國觀眾覺得自己嘅傳統故事被惡搞,杯葛唔睇,所以唔敢加入柴娃娃嘅迪士尼歌舞等

所以呢出戲比我咁覺拍得綁手綁腳,每一樣野都唔敢去到盡,相比起之前嗰套阿拉丁,將迪士尼特色拍到淋漓盡致,呢出花木蘭失色左好多,但如果要求唔太高,呢出話曬都係疫情下難得嘅迪士尼大片,其實可以一看。

雨中粗野的採購 2020-9-20 03:07 PM

我都覺得幾好睇,唔差,娛樂性豐富,中段場戰爭場面拍得幾好,係個別造型醜樣啲,李連杰啲鬚我以為係鼻毛。

lubet 2020-9-21 01:12 PM

十分出色,編導演直至現在我認為是本年度最佳,劉亦菲表現令人眼前一亮,有力問鼎奧斯卞最佳女主角獎:smile_o12:本人極力推薦,可以一睇再睇,垮張D講百看不厭:smile_o05:

狂收股息 2020-9-21 03:53 PM

有劇透,未睇想睇就唔好再睇我後面寫嘅嘢!
上半場講佢嚮軍營嘅情節都幾攪笑,由其是成日話佢好臭。劉亦菲扮返女人開始真係成個人醒晒,遇敵殺敵,霸氣十足。搵到佢做花木蘭真係有眼光,成套戲都唔悶,但好似上面有師兄講可以拍得更精彩,尾場惡戰壞人都打得幾好,與皇帝聯手消滅敵人更是神來之筆⋯⋯。而鞏俐死果幕好似好兒戲,花木蘭抱住佢一陣就咁合埋眼就死咗,完全無表情及悲哀失望嘅眼神掙扎!

天秤使者 2020-9-24 04:14 PM

看過,唔算差,一般荷里活商業片。然而故事係熟識的中國傳奇,參演的有知名的中國演員,自然加多一些分數。唯電影有很多不合理地方,令人想到港劇其實唔算多Bugs了!

誰的年少不輕狂 2020-9-27 10:44 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

abalones 2020-10-1 12:24 AM

算好睇,打同風景都好好,但唔夠99年卡通片好。配樂卡通片好太多。

chicagot 2020-10-7 04:27 AM

個人覺得可以一看, 劇情都係大路嗰d, 睇景都唔錯

天網恢恢疏不漏 2020-11-29 02:09 AM

勝在卡士大,佈景同裝扮不倫不類

袋中真石頭 2020-12-8 04:27 PM

看過感覺還可以,只是不太喜歡濃妝。
頁: [1]
查看完整版本: 花 木 蘭 討 論 區