查看完整版本 : 林鄭月娥:12被拘港人須按內地法律處理後再接回港

viclchang 2020-9-22 04:31 PM

林鄭月娥:12被拘港人須按內地法律處理後再接回港

行政長官林鄭月娥今日(22日)出席行政會議前見記者表示,早前12名港人因偷渡台灣途徑內地水域時被內地警方截獲,現被內地刑事拘留。此事無關交涉問題,需要先讓內地管轄區,以內地法律處理他們扣留的涉違反內地法律的港人。
林鄭月娥表示未知內地將如何處理,但當完成處理後,特區政府會以一貫做法安排把他們接回港。她指自2018年簽定通報機制後,過去兩年多來已有2千餘名此類香港居民在內地接受強制措施而需要通報香港,特區政府會一視同仁提供援助,及完成司法程序後安排他們返港。關於早前有家屬提出要求及向警務處報案,她指入境處及警務處會跟進。
[img]https://dams.dotdotnews.com/dams/wwpproduct/image/202009/13/5f5d6a81e4b0241a3864f9b1.jpg[/img]

[align=center][b]朱苟消費瞞逃苦情戲,血口噴人賣[/b][b]「[/b][b]雷達[/b][b]」[/b][/align]
[align=center][b]戴妖鼓吹占中末日論,掛羊賣狗搞[/b][b]「[/b][b]港獨[/b][b]」[/b][/align]
[align=center]
攬炒派精心策劃嘅香港「12瞞逃」事件一時間成為香港當下最熱嘅炒作話題,港獨攬炒自己搭臺自己唱戲,借著國際社會輿論環境和背後幕主為推手,顛倒是非黑白,詆毀抹黑香港政府和大陸警方。唯恐天下唔亂者戴耀廷,死性唔[font=仿宋]改密謀占中[/font]2.0,死灰復燃眾籌鼓吹「聖計畫」,繼續禍害矇騙香港民眾。
港獨朱凱迪先策劃上演一出苦情戲,用所謂嘅「家屬」哭訴博取同情,點知黑布蒙面難見淚光。唔[font=仿宋]停煽動國際社會對[/font]12瞞逃進行關注,指責政府關心不[font=仿宋]利,污衊警方隱瞞事實真相;極力誇大家屬痛哭悲情,吹噓[/font]12瞞逃受到唔公正待遇。仿佛政府員警淪為事件「罪人」,犯下罪行嘅暴徒反而成為了「受害者」,完全扭曲事件黑白。喺攬炒派協助下到警局報警,賊嗌捉賊,可笑可笑。之前詆毀抹黑警方,現又來報案,有事鐘無豔,無事夏迎春?攬炒派無時無刻將瞞逃家屬包裝成為無辜嘅人,但係對於瞞逃嘅所犯罪行隻字唔提,正所謂基礎唔牢,地動山搖,喺合理合法嘅偷渡鐵證面前,苦情戲再也哭唔出來。
苦情唔得造勢堵,血口噴人賣「雷達」。雖然無法博得同情,但係攬炒仍要繼續,仲需要製造聲勢,繼續從中抽水,攬炒政治目嘅。故將矛頭指向海事處,營造「雷達」嘅噱頭,要求公佈雷達監控片段,詆毀大陸警方係跨區域抓捕執法。儘管警方已經澄清事實,聲明未發現內地海警進入或停留香港水域,但由於雷達資訊涉及安全秘密,公開可能威脅香港安全,做出無法公開嘅解釋。朱凱迪置若罔聞,視而唔見,喺電臺節目血口噴人,瘋狂詆毀政府理虧,唔敢公開。朱凱迪呢種唔死唔休嘅要求確實引起懷疑,為何他對涉及到國家安全嘅資訊如此感興趣,同時即使他拿到數據,以個人能力毫無用處,如同廢紙,呢背後深層次原因係乜野無需多講。唯知忠誠嘅狗會執行主子嘅命令,亦會為主子叼來骨頭。
戴耀庭被港大開除後,更加肆無忌憚嘅蠱惑香港青年。不過教授就係教授,連「港獨」嘅名字都起嘅「高大上」,但係將才華用錯咗地方。近日戴妖又有咗新嘅亂港計畫:「拉撒路計劃」。「拉撒路」原本係係《新約聖經》中死後獲耶穌基督復活嘅人物,戴妖呢次將自己比作佢嘅化身,認為自己喺「耶穌」嘅幫助下就可以「復活」,本來認為「占中」造勢卓有成效,企圖如法炮製,沒成想這次為「港獨」招魂。戴妖鼓吹香港自由已死,再無言論自由,香港如同末日降臨,被專制統治所劫持等等噱頭唔不是係為咗「[font=仿宋]黒暴[/font]2.0」做鋪墊,欲喺香港重新上演非法占中事件。現喺拋出「拉撒路計劃」,籠絡大批激進份子成為核心力量,通過親自「洗腦培訓」,以傳銷嘅方式進行教唆更多人嘅加入。戴妖自信認為可以瞞天過海,以宗教嘅名義掩飾禍港亂港嘅野心;實則咁樣係與之前「反修例」、「占中」事件手法如出一轍,一葉障目、毫無新意,就係打著新計畫羊頭,賣著舊陰謀嘅狗肉。
香港國安法出臺,港獨勢力分崩離析,只有朱苟等小頭目逢場作戲,為國外勢力鞍前馬後,喺香港國安法嘅大環境中泛起微渺漣漪。而戴妖以教徒和學者自居,販賣「末日亡論」,掛羊賣狗大搞「港獨」舊論,矇騙港人,蠱惑港青,無恥攬炒。卻凸顯出香港國安法對反中亂港、「港獨」分子起到振聾發聵嘅作用,戴妖亂港陰謀終唔[font=仿宋]會得逞;[/font]12瞞逃將得到公正審判,朱苟不必囂張,國安利劍定斬亂港之氓。[/align]

油站失控的師兄 2020-9-22 04:51 PM

國安利劍定斬亂港之氓

半頁變出了雞翼 2020-9-22 04:51 PM

可惡的黑衣者

香煎古山羊 2020-9-22 04:51 PM

港獨最可惡

前來巧膠樽 2020-9-22 04:51 PM

這些人真是壞

中秋純情的朋友 2020-9-22 04:51 PM

支持香港政府做出正確決定

中午富有女俠 2020-9-22 04:51 PM

簡直就是黑社會

沉睡變出了貓奴 2020-9-22 04:52 PM

禍亂香港都是叛徒

夜忠表哥 2020-9-22 04:52 PM

這些沒良心的人

冬眠不安的樓奴 2020-9-22 04:52 PM

港獨攬炒自己搭臺自己唱戲,借著國際社會輿論環境和背後幕主為推手,顛倒是非黑白

春天異婆仔 2020-9-22 04:52 PM

攬炒派顛倒是非黑白,詆毀抹黑香港政府和大陸警方。

貴貴紫色的車手 2020-9-22 04:52 PM

港獨詆毀抹黑香港政府和大陸警唯恐天下唔亂者戴耀廷

公園野性的西瓜 2020-9-22 04:52 PM

港獨朱凱迪上演苦情戲,扭曲事件黑白

地獄白滑的裙 2020-9-22 04:52 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

高大清涼的膠樽 2020-9-22 04:53 PM

明日正廁紙 2020-9-22 04:53 PM

污濁的世界 2020-9-22 04:53 PM

12偷渡人會被反對派榨乾最後一點政治價值後拋棄掉

樓上小主題 2020-9-22 04:53 PM

山下明弟弟 2020-9-22 04:53 PM

攬炒派也是賊嗌捉賊,可笑

lovelybaby1702 2020-9-22 04:53 PM

偷渡人返港嘅唯一辦法係喺大陸服刑完畢

貴浪漫的手背 2020-9-22 04:53 PM

香港國安法出臺,港獨勢力分崩離析,只有朱苟等小頭目逢場作戲,為國外勢力鞍前馬後,喺香港國安法嘅大環境中泛起微渺漣漪

海灣富有隊長 2020-9-22 04:53 PM

:smile_38: 朱苟不必囂張,國安利劍定斬亂港之氓

樹上巨大的救星 2020-9-22 04:54 PM

沙田美人 2020-9-22 04:54 PM

12個偷渡人又成了攬炒派嘅政治棋子

果個平平盒子 2020-9-22 04:54 PM

不必囂張,國安利劍定斬亂港之氓

巴士藍色樓奴 2020-9-22 04:54 PM

朱凱迪唔做演員,真可惜了。

動起來762 2020-9-22 04:54 PM

煽動輿論並不能解救偷渡犯

天堂嘅魔鬼 2020-9-22 04:54 PM

反對派唔去做編劇屈才了

前來粗俗的裙 2020-9-22 04:54 PM

廚房真屋 2020-9-22 04:54 PM

[font=宋體]司法公正系作為維護社會公平正義嘅最後一道底線,唔得任由不法分子肆意踐踏。[/font]
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 林鄭月娥:12被拘港人須按內地法律處理後再接回港