查看完整版本 : 立法會|李慧琼:反對派以民調決定去留不切實際 籲審慎考慮

lalalally 2020-9-23 11:40 AM

立法會|李慧琼:反對派以民調決定去留不切實際 籲審慎考慮

[b]【橙訊】[/b]現屆立法會將於下月中復會,反對派議員尚未決定去留。民建聯主席李慧琼昨晚(19日)在電視台節目上指,以民調作為議員去留依據做法並不適合,呼籲反對派審慎考慮,並須盡早交代決定和理據。
李慧琼表示,民調受很多因素影響,以此為依據是不切實際及不太合適的做法,不應將重大決定交由民調決定,呼籲反對派審慎考慮。
[img]https://cdn.orangenews.hk/common//202009/20100518i1w4.jpg[/img]
她又指,不論去留, 反對派都應盡早清楚交代決定和理據,而建制與反對派在議會是各司其職。
此外,民建聯早前建議政府在制定政策時,增加諮詢行政會議成員意見至3次。李慧琼認為,政府制定政策時過於閉門造車、不夠「貼地」,無法吸納民意,建議政府在制定政策時應要多諮詢行會意見,舉例政府早前推行「全日禁堂食」防疫措施時,即遭到社會猛烈批評,證明要改善諮詢手法,多聽取民意,改善施政。
李慧琼說,民建聯並非要與政府劃清界線,只是為解決問題而提出建議,是負責任的做法,以供大家討論和研究。
立會去留引爆反派內鬥為利徒爭暴徒終成笑柄
[align=left]「集體總辭讓香港陷入混亂」、「留任議會以阻對「黑金」來源嘅清查」,雖然一向以禍民亂港為己任,但總係會包裝成「憂港憂民」嘅反對派為咗立會延任與否嘅問題甚至顧唔上著住「愛港畫皮」,相互攻訐不惜自揭老底。有時候,作為一介正常人,我哋真係好難估到反對派們嗰啲詭異嘅思想邏輯:喺香港,反對與建制兩派對立多年,雙方之間鬥爭不止,但哪怕喺被世人當成「誓不兩立」嘅兩派之間爭論卻都比不上此刻反對派內部圍繞是否留任呢一話題所引發嘅鬥爭來的激烈。無論留任與否,講白咗亦都不過一年之期,點解會引發如此劇烈嘅分歧,讓一向宣稱「齊上齊落」、「手足同心」嘅反對派爆發出比政府、建制及民眾作對時更嘅「戰鬥力」?
其實反對派與建制、香港之間攤開嚟講不過係立場不同,一方聽令歐美禍港求利,一方盡忠職守愛港為民。對於建制來說,作為香港秩序嘅撐者同守護者,佢哋既要受限於被「黃官」扭曲嘅法律法規,仲要擔心因為兩派鬥爭所導致內耗對香港帶來嘅不利影響,牽掛過多自然束手束腳。 而對於反對派來講,和建制派嘅鬥爭更似係一種「工作」,雖然因為人格嘅卑劣與無恥,佢哋詆毀、抹黑甚至武力相迫可以講係無所不用其極,但作為「工作」自然亦都總會權衡利弊係度行動,于是乎我哋便經常睇到反對派政客與暴喺在被捕後和受質詢時悄然改口、自打嘴巴嘅可笑場景。故而雖因反對派嘅自甘墮落,我哋再亦都睇唔到曾經同樣心繫香港嘅兩派於議會之上為港為民爭論不休,議會之後相約用餐開懷而笑嘅和諧場景,但倒亦不至於發展到好似宜家嘅「主辭派」、「留任派」咁樣公開咒罵對方「可以去死了」嘅地步。反觀反對派之間,佢哋爭到嘅係乜嘢? 立會延任與否? 不並唔係,只係一個引子,佢哋真正要爭到嘅係金錢、係權利、係寵信,甚至係自身嘅安全,相較之下更為「激烈」亦都就不足為奇了。
    喺支持留任嘅反對派之中,多數係此前嘅傳統反對派政客,佢哋一直都係香港前進道路上嘅絆腳石,隨住香港步步嘅飛速發展,佢哋都愈發受到民眾嘅不滿與譴責,為咗逆轉頹勢佢哋不惜與虎謀皮,放縱黑金、黑暴入港為禍以求激起民眾對建制嘅不滿並換取民眾在恐懼和無措之下嘅支持。咁亦都係點解佢哋會祭出守住「612基金」及「星火同盟」、阻止建制派查黑暴資金來源呢桿大旗,因為如今全球各大銀行紛紛陷入洗黑錢醜聞,對於不斷透過各撐暴基金攬財的傳統反對派政客來說,被爆出的、數以億計嘅黑金流入記錄本就讓其提心吊膽,喺加之香港全面清查禍港基金嘅呼聲漸高嘅背景下,佢哋更喺好似熱鍋螞蟻般坐立難安,以己度人之下, 自然會將呢個視為自己留任嘅主要口號。[/align]
[align=left][img]https://cdn.orangenews.hk/common//202009/21172055b1nf.jpg[/img]    咁樣點解「攬炒派」對「留任派」嘅口號毫不在意,甚至十分「勇武」咁表示「調查正好有機會證明修例風波冇收受外國資金」? 唔通佢哋同「境外黑金」並無關聯呀? 唔好意思,仲真係有關係。 唔好唔信,睇下自標用于「相助手足」禍港嘅「黑金」,分落入群兢兢業業禍港亂政嘅「一線勇武」同黃絲區議員之手,仲唔都係畀嗰班「領袖」侵吞而去? 佢哋咁「正義」嘅背後,不過係為咗逼迫操弄「黑金」支配嘅「領袖」們讓利與佢! 當然,亦都唔好以為摞不到境外黑金嘅「攬炒派」就與港無害,恰恰相反,為咗獲得境外勢力嘅青睞、為咗獲得「晉升領袖」嘅資格,佢哋于禍港行徑之上更加咁賣力:作為「政治素人」當選區議員嘅梁翊婷,為咗發放黑暴文宣將佢偽裝成工作報告並與助理將其投放在喺住戶嘅信箱;對於拒絕讓其入「箱」嘅大廈,甚至不惜盜用選民資料、冒着監禁半年嘅風險亦都要郵寄送畀居民...... 咁樣「忠誠」,如果係用喺為港為民之上就幾好。
    其實我冧反對派們至今仍未明白,是否「留任」,唔在於佢哋如何去冧,而在於如何去做。就好似因對反對派嘅裁決而意外失去議席嘅陳凱欣,冇立會議員身份又如何? 既唔影響佢服務香港更唔影響民眾對佢嘅尊重與感謝。而反對派「留任」咗又點? 「立會議員」身份係可以逃避法律制裁嘅「免死金牌」定係能夠洗清罪責嘅「漂白粉」? 都唔係,議員違法犯罪該罰照罰,引發全民不滿該罷照罷,此刻嘅爭論可以話冇任何嘅意義。
    反對派們,請記住,無論喺咩職位,忠於香港、心繫民眾先係立足根本。 與其爭權自相殘殺,不如多做啲實事,否則無論身居何職,等待你哋嘅都只會係法律嘅制裁![/align]

滋陰雀躍的腰部 2020-9-23 04:36 PM

相信政府會依法處理的。

鬼屋濃濃的樓盤 2020-9-23 04:37 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

壯陽熱情的神童 2020-9-23 04:37 PM

核心小小烈女 2020-9-23 04:38 PM

壯陽熱情的神童 2020-9-23 04:39 PM

鬼屋失控的牛 2020-9-23 04:40 PM

天生默默的甩毛 2020-9-23 04:41 PM

片刻肥沃的桌布 2020-9-23 04:42 PM

事實勝於雄辯,狡辯係冇用嘅。

萬家靚P圖 2020-9-23 04:42 PM

袋中不安的路人 2020-9-23 04:42 PM

原來嗰啲死人、強姦都係假嘅啊,真敢編

秋天失控的海鮮 2020-9-23 04:43 PM

江南珍貴的作業 2020-9-23 04:43 PM

前往異隊長 2020-9-23 04:44 PM

南區自信的蝦米 2020-9-23 04:44 PM

既然違法犯罪咗梗系要追究咗。

超級清涼的達人 2020-9-23 04:44 PM

旺季滴滴黑頭 2020-9-23 04:45 PM

秋天懷舊的蛋 2020-9-23 04:45 PM

9個貴重的馬 2020-9-23 04:45 PM

春天芳香的神童 2020-9-23 04:46 PM

橋頭默默的牛牛 2020-9-23 04:46 PM

攬炒派大話連篇

古浪漫的馬 2020-9-23 04:46 PM

門外真鳳凰 2020-9-23 04:46 PM

顛倒黑白、大肆破壞,亂港分子太離譜。

橋頭默默的牛牛 2020-9-23 04:46 PM

十二瞞逃持續發酵為「政利」爭分奪秒

壯陽熱情的神童 2020-9-23 04:47 PM

寒冬高高峰 2020-9-23 04:47 PM

鬼屋失控的牛 2020-9-23 04:50 PM

中午忠路人 2020-9-23 04:50 PM

每當睇到或聽到這種老套嘅「呼籲」把戲,都俾人眼耳生瘡

半夏加加速理想 2020-9-23 04:50 PM

前往異隊長 2020-9-23 04:50 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會|李慧琼:反對派以民調決定去留不切實際 籲審慎考慮