查看完整版本 : 乳癌

同路人2020 2020-9-23 01:30 PM

大家好, 本人確診乳癌, 排緊政府, 但等得太耐了。請政府個期是否第1次見醫生, 手術多數會排幾耐的?

另外, 私家會快啲, 但私家要照埋 PET Scan, 手術也諗住喺私家做, 因為聽人講話政府前後都要等幾個月, 擔心我乳癌的情況。

我想問, 如果我喺私家做完手術, 化療和電療會喺政府度做, 是否到時私家會幫我安排?

另外, 請問大家和我情況一樣嗎? 可否分享給我知?

我而家都很擔心和心很亂, 謝謝。

夜媽媽 2020-9-23 03:22 PM

私家唔會幫你安排的, 你下次返政府覆診同佢夾吓時間, 話手術私家做, 之後返政府化和電.  你問下私家手術後幾奈要做治療, 因為都要得傷口好返先做得的.

bananalulu 2020-9-23 04:21 PM

[quote]原帖由 [i]同路人2020[/i] 於 2020-9-23 01:30 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=525325868&ptid=29433491][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
大家好, 本人確診乳癌, 排緊政府, 但等得太耐了。請政府個期是否第1次見醫生, 手術多數會排幾耐的?

另外, 私家會快啲, 但私家要照埋 PET Scan, 手術也諗住喺私家做, 因為聽人講話政府前後都要等幾個月, 擔心我乳癌的情況。

我想問, 如果我喺私家做完手術, 化療和電療會喺政府度做, 是否到時私家會幫我安排?

另外, 請問大家和我情況一樣嗎? 可否分享給我知?

... [/quote]

想快做手術
先找私家乳房外科醫生
政府/私家都有可能要你先照PET
私家手術完
要求醫生寫紙回政府跟進(化 電 荷爾蒙etc)
你已經排緊政府
照繼續排
手術要排幾耐?
間間醫院資源唔同
也要視乎排隊的病人數目
政府唔會因為你在私家做手術而Close你file

[[i] 本帖最後由 bananalulu 於 2020-9-23 04:24 PM 編輯 [/i]]

lilg 2020-9-24 08:59 PM

政府一個月就有得做啦,反而化療要等2至3個月。
頁: [1]
查看完整版本: 乳癌