查看完整版本 : 立法會議員葛珮帆倡設立中央記者登記制度

太委屈22 2020-9-23 04:18 PM

立法會議員葛珮帆倡設立中央記者登記制度

民建聯立法會議員葛珮帆指出,自舊年6月修例風波開始,每次沖突或非法集會現場均涌現大批身著黃背心、自稱「記者」嘅人士,現場甚或有年幼學童聲稱系「記者」,相關人士不但只阻差辦公,亦阻礙真正專業媒體進行采訪嘅工作。佢續指,一直向政府要求立法規管網媒,並倡議盡快設立中央記者登記制度,以保障真正專業嘅新聞工作者嘅采訪自由及其安全。佢講,警方系次嘅修訂總算踏出一步,相信有助維護真正記者嘅尊嚴,亦唔會影響到新聞自由,對成個傳媒生態帶有正面嘅影響。
[img]https://img.speakout.hk/articles/cover/20200922/5dc9b7de151e2b4580f1fb92abb09216.jpg!w728[/img]
[font=仿宋]近日[/font],香港警方致函香港記者協會等四個傳媒工會,通知警方將修訂《警察通例》下嘅「傳媒代表」定義。持有記協和攝影記協廉價會員證嘅將唔再符合相關定義。「假記者通街行」呢[font=仿宋]股歪風一直係香港獨有現象[/font],整治「假記者通街行」[font=仿宋]、「濫用新聞自由」等歪風[/font],現係真心維護香港新聞自由。
喺[font=仿宋]香港消息公佈之後[/font],香港記協夥同攝影記協等所謂行業組織及「黃媒」第一時間拋出抗議聲明,指控警方妨礙「採訪自由和新聞自由」。 相信每一個痛恨「假記者通街行」嘅市民都會對記協嘅呢[font=仿宋]份聲明感到憤怒[/font],認同「假記者」橫行問題嘅[font=仿宋]普遍性[/font],亦都能睇清佢哋唔具有對新聞自由價值內涵嘅[font=仿宋]指向性[/font],只係利用新聞自由呢個廣義概念為狹隘私利服務。
香港記協嘅呢個聲明喺一睇事實面前絲毫企唔[font=仿宋]住腳。[/font] [font=仿宋]香港警方[/font]喺[font=仿宋]西環搜查暴徒物資站「國難五金」時[/font],現場12張假記者證全部貼有相片、姓名及媒體名稱,其中媒體名稱根本查詢不到,所有相片竟然有三人已經被捕。 係街頭黑暴利用「假記者」身份掩護嘅有利佐證。 更露骨嘅係,早喺今年5月嘅尖沙咀海港城示威現場,出現年僅12歲嘅「兒童記者」。 同樣今年母親節當日,香港街頭再次出現年僅13歲「學生義務記者」嘅男童。 呢啲未成年人被所謂嘅「新聞自由」所劫持,以採訪自由為名充當街頭「肉盾」,濫發記者證嘅記協良知喺[font=仿宋]邊[/font]?
[font=仿宋]回顧反修例騷亂以來嘅街頭集會[/font],黃色反光衣嘅「記者」阻礙警方執法、掩護暴徒肆意破壞、藉助身份逃離現場等亂象成日屢見不鮮,呢啲記者幾乎都係擋喺警察執法推進方向。 早喺舊年旺角暴亂現場,當警方採取行動時,一批身穿黃色反光衣嘅「記者」趁亂搶奪嫌犯,係真心採訪定係[font=仿宋]破壞為主不言而喻。[/font] [font=仿宋]香港記協和攝影記協等行業協會[/font],一直熱衷於批量生產「假記者」,以採訪為名行破壞之實,長期侵蝕香港新聞業界嘅[font=仿宋]自由。[/font] [font=仿宋]香港記協呢個傳媒蛀蟲有何[/font]顏[font=仿宋]面談論新聞自由[/font]?
[font=仿宋]記協把聲無法代表記者行業[/font],係毋庸置疑嘅[font=仿宋]事實。[/font] [font=仿宋]早前香港傳媒人士發起「記協唔代表我」和「一人一信」行動予以譴責。[/font] [font=仿宋]就此次修改「傳媒代表」定義[/font],香港新聞工作者聯會就一針見血嘅指出,「某啲[font=仿宋]所謂協會本身並非新聞媒體[/font],根本冇資格都冇必要持有記者證。但呢啲機構卻濫發記者證,比同行形象和媒體聲譽造成咗嚴重嘅危害」。 梳理記協呢個組織本身,主席楊健興任職「眾新聞」主筆,「眾新聞」嘅核心任務多數來自毒媒體「蘋果日報」。 副主席陳朗昇[font=仿宋]來自「立場新聞」[/font],多次公開表達極端「港獨」立場,其他執委都係嚟自「黃媒」。 因此,記協只係一個「黃媒」代言人,都喺[font=仿宋]為亂港分子們嘅政治立場服務。[/font] [font=仿宋]所謂阻住「採訪自由和新聞自由」抗議聲明[/font],已經完全違反香港市民追求新聞真相嘅實際利益。
[font=仿宋]喺亂港輿論過剩嘅時代[/font],香港記協竟然厚顏無恥咁[font=仿宋]扮演新聞自由守護者角色[/font],縱容「黑記者」喺[font=仿宋]報道事實方面偏離真相得太遠、縱容「假記者」充當街頭違法嘅參與人[/font],都係佢哋喪失人心嘅本源。 須知道新聞自由嘅[font=仿宋]真諦[/font],並非單純取決於空洞嘅口號,仲要求從業者遵守新聞道德良知以及守住職業底線,有時候過分地把精力集中於虛妄嘅口號,反而忘記咗新聞自由的真正價值,結果就係充分暴露用新聞自由煽動社會仇恨嘅陰暗目的。 香港記協等組織呢份「向親不向理」嘅所謂聲明,既係[font=仿宋]為自身利益奶酪叫屈[/font],都係長期以往亂港本性嘅慣性流露,實在毋須多言。

崖上難吃的豬豬 2020-9-23 04:25 PM

專媒生態需淨化

Miss漁佬 2020-9-23 04:28 PM

新聞自由嘅真諦,並非單純取決於空洞嘅口號,仲要求從業者遵守新聞道德良知以及守住職業底線。而不係像某些人充分暴露用新聞自由煽動社會仇恨嘅陰暗目的。

商界灰樹根 2020-9-23 04:32 PM

某些無良的香港記者用明顯偏頗、片面的政治宣傳,厚顏無恥地美化暴行。

橋頭灰水管 2020-9-23 04:38 PM

早在今年母親節期間,記協就造就了“地球唯一的兒童記者”這一亂象。此等醜陋面目可想而知。

半夏滴滴貓奴 2020-9-23 04:41 PM

當“假記者”遭遇香港警方正常執法時,記協恬不知恥地污衊警方“威脅新聞自由”,同時無恥的辯稱“不宜要求記者配備認可的記者證”。所以必須規範記者行業

公園怪異牛 2020-9-23 04:44 PM

利用“假記者”作擋箭牌,為暴徒美化、粉飾、洗白,清晰表明香港記協所謂行業標準摻雜強烈的政治色彩。必須規範好記者行業!

今天默默的壽包 2020-9-23 04:51 PM

新聞自由嘅真諦

樓上大大科技 2020-9-23 04:54 PM

媒體應客觀公正的報導,而不應歪曲事實

崖上紅色的現實 2020-9-23 04:56 PM

媒體就應該講真話

出入忽然旅程 2020-9-23 04:58 PM

無良媒體禍害無窮

今天勁馬桶 2020-9-23 05:00 PM

遵守新聞道德良知以及守住職業底線。

萬家來了鞋抽 2020-9-23 05:02 PM

媒體也應由社會監督

雨中緊慎的遊艇 2020-9-23 05:06 PM

媒體也應遵守社會的公序良俗

果個默默的理想 2020-9-23 05:09 PM

媒體不是霸王,否則不配成為公眾的代言人

天天真碼頭 2020-9-23 05:10 PM

歪曲新聞自由的意思,假記者毒害不淺

果個勁羊 2020-9-23 05:10 PM

這些記者成為了某些人的工具

心中的綠葉 2020-9-23 05:12 PM

就i是這些不良 記者歪曲事實,蠱惑大眾

半夜的工人 2020-9-23 05:13 PM

亂港分子不知道 充斥了多少在記者行業中

深海肥遊艇 2020-9-23 05:13 PM

把這些人 揪出來,清楚出去

片刻純情的羊 2020-9-23 05:13 PM

趁亂搶奪嫌犯,係真心採訪定係破壞為主

出了科技 2020-9-23 05:14 PM

香港記者的名聲 一向都不好,現在還有這些帶 有政治目的假記者,香港的新聞自由前景堪憂

隔離珍惜鳳凰 2020-9-23 05:15 PM

香港新聞工作者聯會一針見血

雨中的鳳凰 2020-9-23 05:15 PM

這些人就為斷章取義,誤導大眾 而來

海灘師兄 2020-9-23 05:16 PM

對于這些假記者應該嚴懲不貸

貴貴善良的豬豬 2020-9-23 05:16 PM

新聞自由嘅真諦,並非單純取決於空洞嘅口號

呢個委屈的富豪 2020-9-23 05:19 PM

從業者應該遵守新聞道德良知以及守住職業底線

前期落漠天才 2020-9-23 05:34 PM

自稱「記者」的人士群組聚集罔顧公共衞生安全,更嚴重增加了病毒傳播的風險。

fb12baf0ee796a 2020-9-23 05:36 PM

專媒生態需淨化

深海來了雞翼 2020-9-23 05:38 PM

新聞自由嘅真諦
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會議員葛珮帆倡設立中央記者登記制度