查看完整版本 : 【議會去留】民調出爐正反意見皆不過半20 名民主派留任陳淑莊離任並退出公民黨

山邊少遊艇 2020-9-29 05:48 PM

【議會去留】民調出爐正反意見皆不過半20 名民主派留任陳淑莊離任並退出公民黨

民主黨委託香港民意研究所,就 15 名民主派議員是否延任一年做的民調今日公布結果,受民調約束的 15 名議員 738 名支持者中,支持留任的 47.1%,反對延任的 45.8%,兩者都不達過半門檻;受民調結果約束的民主黨、公民黨、工黨張超雄、議會戰線毛孟靜、社福界邵家臻宣布會作「政治決定」留任一年。
但公民黨陳淑莊宣布,因個人理由不會留任,同時退出公民黨([url=https://www.thestandnews.com/politics/%E8%AD%B0%E6%9C%83%E5%8E%BB%E7%95%99-%E5%80%8B%E4%BA%BA%E7%90%86%E7%94%B1%E4%B8%8D%E7%BA%8C%E4%BB%BB%E8%AD%B0%E5%93%A1-%E6%9C%AA%E8%83%BD%E9%81%B5%E5%BE%9E%E5%85%AC%E6%B0%91%E9%BB%A8%E6%B1%BA%E5%AE%9A-%E9%99%B3%E6%B7%91%E8%8E%8A%E5%AE%A3%E5%B8%83%E9%80%80%E9%BB%A8/?fbclid=IwAR3nvFZOCwwEmxB5vX55g1CcfP5JSodPmb5PvYZe-jWaVHTHEBOlWqLY7RE]詳見相關報道[/url]),本身無參與民調的街工梁耀忠就宣布「跟大隊」留任,專業議政的梁繼昌、李國麟、莫乃光、葉建源亦宣布留任,承諾未來一年繼續爭取公義對抗強權;熱血公民鄭松泰就表示,若泛民直選議員拒絕延任,他會一起離開,但目前各自表述,「我會留下為與我等理念相同的人用心做事。」
總結而言,民主派陣營 23 名立法會議員中,僅朱凱廸、陳志全、陳淑莊會離任,其餘 20 人會留任,議會三分一否決權勢必會失去。
林卓廷:冀與初選出線者合作、「影武者」不可能受民調約束的民主派議員今早連同梁耀忠見記者,宣布民調結果和留任決定。民主黨主席胡志偉形容,今次是「艱難決定」,希望反對陣營不同光譜可以團結一致,應對政府全方位打壓。同屬民主黨的林卓廷就表示,未來一年整個「留守陣營」,有三個「非常重要工作」,包括向政府施「最大壓力」,協助在內地被囚的 12 名港人,阻止保皇黨以權力及特權條例挑戰反送中運動,以及繼續在立法會要求盡快重啟選舉,全力阻撓大灣區投票,他表示民主派在議會確實是小數且力量有限,「我唔知係咪阻得晒惡法通過」,但一定會盡最大努力嘗試,「唔試就一定任得保皇黨同政府蹂躪香港」。未來一年議會抗爭,一定會與民間力量結合,希望設平台,與初選出線人以及決定離任的朱凱廸陳志全合作,會「盡快坐低傾一傾」。
回應外界對留任的幾點主要質疑,包括懷疑民主派留任「抗爭意志」不足,林卓廷就指「action speak louder than words」,至於是否會捐出部分議員薪津或聘用「手足」,林卓廷就指過去民主派議員一直有僱用參與運動的「手足」,亦有用議員薪津支持運動;對於有人認為應讓初選出線者擔任「影武者」,林卓廷就指留任是他們的政治決定,目前多名議員因議會抗爭有案件在身,未來一年在議會的任何抗爭自己都要承擔責任,「唔可能將個責任交埋畀一啲、被極權剝奪參選權的朋友,呢個係做唔到」。
毛孟靜:北京分裂行動「似乎成功」
議會陣線朱凱廸和陳志全已率先宣布不會留任,同屬議會陣線的毛孟靜表示她在民調前認為民意「一半一半」,但民主派商討時只有朱陳二人考慮離開,「比例上非常有問題」,結果經一段時間討論民意仍然一半半,令她「非常意外」,反映北京借延任製造分裂的行為「似乎成功」,未來必與更努力「再做到一個齊上齊落」。
工黨張超雄就指,支持者難以從原則上支持留任,他的個人判斷在「責任上、運動上、大局上我哋應該留」,但他的個人意願「我寧願走」,形容未來一年「好兇險」,若支持者仍猶豫他們是否應該留任,「我哋會好難做」,強調今次有關去留的意見分歧「唔等於分裂」,民主派議員作了政治判斷後,希望各界共同努力在不同戰線崗位都繼續抵抗。
梁耀忠:不可讓建制派為所欲為
而原本無參與民調的梁耀忠指,決定「跟大隊」留任,「唔可以俾建制派為所欲為」,民調結果反映目前的政治環境惡劣,需要更多機會促進團結,抵抗分化力量。
專業議政的梁繼昌、葉建源、莫乃光、李國麟並沒出席記者會,他們其後發聲明指,參考巿民的整體意向以及業界的意見後,梁繼昌、李國麟、莫乃光、郭榮鏗、葉建源、邵家臻等六位議員決定留任立法會,並「承諾在未來一年,繼續通過議會為巿民及各自的界別爭取公義,對抗強權」。
[img]https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/120154331_g1yvk_1200x0.png[/img]
[font=宋體]民主黨[/font]委託[font=宋體]香港民意研究所,就[/font] 15 [font=宋體]名民主派議員是否延任一年做[/font]嘅[font=宋體]民調[/font],[font=宋體]結果已於[/font]9[font=宋體]月[/font][font=仿宋]2[/font]9[font=宋體]日公佈[/font][font=宋體]。結果顯示,在所有參與民調嘅[/font]2560[font=宋體]人中,有[/font]53%[font=宋體]人反對這[/font]15人留任;就算只統計呢15 [font=宋體]名議員[/font]嘅 738 [font=宋體]名支持者,支持[/font]佢哋[font=宋體]留任[/font]嘅比例亦僅占 47.1%[font=宋體],反對延任[/font]亦有嘅 45.8%[font=宋體],兩者均[/font]唔[font=宋體]達半數。建制派[/font]嘅[font=宋體]受訪者[/font][font=宋體]則有[/font]72.5%[font=宋體]希望泛民[/font]15人[font=宋體]離開議會,中間派受訪者[/font][font=宋體]亦有[/font]54.4%表達反對留任意見。
[font=宋體]對[/font]呢個[font=宋體]結果,提出進行民調[/font]嘅[font=宋體]泛民議員似乎[/font]係唔[font=宋體]准備埋單[/font]。[font=宋體]十五位應該接受結果約束[/font]嘅[font=宋體]泛民議員,包括[/font]公民黨、[font=宋體]工黨張超雄、議會戰線毛孟靜、社福界邵家臻等人都宣佈[/font]咗[font=宋體]會留任一年[/font]嘅[font=宋體]決定[/font]。[font=宋體]毛姑甚至將泛民內部[/font]嘅矛盾同[font=宋體]分裂[/font]嫁禍[font=宋體]到中央政府,稱民調[/font]嘅[font=宋體]結果[/font]係「[font=宋體]北京分裂行動[/font]」嘅[font=宋體]成功。[/font]
唯一例外係「[font=宋體]公民黨[/font]」[font=宋體]陳淑莊[/font],佢[font=宋體]宣佈自己將[/font]唔[font=宋體]再延任[/font],並[font=宋體]表示自己身患腦癌,自感力不從心決定退出。[/font]但[font=宋體]就[/font]系呢[font=宋體]個自稱身染重疾[/font]嘅[font=宋體]陳淑莊,今年[/font]4[font=宋體]月還不顧感染風險[/font],[font=宋體]違反[/font]咗「[font=宋體]限聚令[/font]」,[font=宋體]聚集四十餘人[/font]喺[font=宋體]酒吧歡聚通宵[/font],[font=宋體]並因現場太喧鬧被鄰居投訴噪音。雖然陳淑莊[/font]身[font=宋體]有抱恙[/font],唔方便對她嘅決定[font=宋體]多[/font]加[font=宋體]揣度,但[/font]呢[font=宋體]位[/font]喺[font=宋體]記者面前總[/font]係[font=宋體]素顏賣慘,背後卻光顧酒吧夜場[/font]嘅[font=宋體]女子,力不從心恐[/font]係[font=宋體]真,心中有愧怕[/font]係[font=宋體]假。[/font]
[font=宋體]泛民呢波違背民調結果嘅操作,觀眾們想必如五里霧中:先自己提出民調,聲稱接受民調嘅結果;後睇到民調結果與自己意向中大相徑庭,恐怕席位唔保,便自動降低民調嘅門檻,由[/font]67%[font=宋體]下調到[/font][font=仿宋]50%[/font][font=宋體];而依家結果連下調過嘅門檻都未達到,便喺[/font][font=仿宋]50%[/font][font=宋體]支持率都唔到嘅情況下厚著臉皮咁選擇留任。呢啲常摞民意掛喺嘴邊嘅反對派議員,如今唔係摞民意作兒戲?你哋唔顧中間派同泛藍嘅聲音亦罷,連泛黃支持者要求你哋退出嘅聲音亦選擇無視咗,嗰一開始搞乜嘢民調?不如你哋自己寫一個好結果嘅假民調。[/font]
[font=宋體]民主黨主席胡志偉形容去留決定艱難,留下係為咗「守住議會戰線」,矛頭自然係直指此前宣佈退出嘅朱凱迪同陳志全等「主退派」。此前朱凱迪等人對外宣稱,自[/font]10[font=宋體]月[/font][font=仿宋]1[/font][font=宋體]號起嘅立法會係所謂「違反香港基本法[/font][font=仿宋]69[/font][font=宋體]條繼續運作嘅委任議會」,表明於[/font][font=仿宋]9[/font][font=宋體]月[/font][font=仿宋]30[/font][font=宋體]號後唔繼續擔任立法會議員。早從[/font][font=仿宋]8[/font][font=宋體]月開始,朱凱迪就煽動反對派議員集體辭職,唔做「花瓶」,卻冇諗到呢種煽動,動到咗泛黃內部「主留派」嘅蛋糕,泛黃內部民意因此已分裂為「主留」同「主退」兩派,而且兩種意見相互對峙,竟不相上下。林卓廷今日講泛黃已經唔起分裂,應「槍口對外」,自然係向「主退派」發難。[/font]
陳志全同朱凱迪高調宣佈唔接受「延任」,稱延任嘅泛黃係「花瓶」,咁敢問留區議會嘅議席又係做乜嘢?朱凱迪近日仲借「十二瞞逃」大做文章,係乖乖退出政治舞臺嘅樣子?所謂主退,一係自己食唔到葡萄亦唔想其他人食,即使係泛黃內部亦一樣酸;二係以退為進,搶佔所謂「道德高地」,向中央同港府將本屆立法會延任一年嘅決定再次提出挑釁;至於「主留派」嘅尷尬民調,本來亦不過係為咗彰顯自己嘅民意基礎,沒諗到遭到咗泛黃陣營內部狙擊,俾妄圖搶佔道德高地嘅朱凱迪擺咗一道。
講到底,陳志全、朱凱迪嘅「去」同胡志偉一派嘅「留」,都係借著立法會延期一年喺度自我炒作。沒諗到泛黃陣營民意因此加速分裂,「主留派」民調本嚟係為咗彰顯自己嘅民意基礎,竟遭到咗泛黃陣營內部狙擊,尷尬收場。十五人不如拿出骨氣,仿效陳志全同朱凱迪選擇退出,吡呢場大戲有一個善終?

忽而相遇 2020-9-29 05:57 PM

2500幾人,得700幾人係支持者,已經係半數都無啦

商界小小名錶 2020-9-29 05:59 PM

各位睇開的,為左錢做契弟都冇問題

黃昏不見了主角 2020-9-29 06:00 PM

終於調到合適既結果啦, 其實總數做左幾多次民調

牛奶煮蘿莉 2020-9-29 06:03 PM

不知所謂,為咗錢咪出聲囉,亞爺都豪比你,仲係度扮上菜

風雪的冬日時光 2020-9-29 06:06 PM

扭完一輪屎忽花後……仍是留低,有乜嘢令你心花怒放……錢!

天天活潑的綿羊 2020-9-29 06:12 PM

這些7頭預着佢的唔會走拉,拼老命都要保住份糧,

廚沃的手 2020-9-29 06:15 PM

“去留大龍鳳”終於唱完,蓋棺定論為咗“糧支”及繼續“反中亂港”的任務,“免為其難班反對派還是接受中央政府的留任。

公園冰凍的山羊 2020-9-29 06:17 PM

民意值幾多錢?有得攞趕快攞~呢就係親美親特朗普嘅「商業利益導向」議員~

花花世界一場戲 2020-9-29 06:20 PM

呢班飯桶,唔留底呃飲呃食(搵銀),响度嘈吵鬧劇又出糧,外面那有可容身的地方。所謂民調都唔知真假!

做快樂的女子 2020-9-29 06:21 PM

有得入閘屎都食呀!何況延任一年?

鬼屋消失了羊羊 2020-9-29 06:22 PM

留係度搞搞震, 又冇貢獻, 又迫市民睇班泛民做戲, 浪費納稅人金錢,幾時先可以俾香港安寧日子, 快快清算班泛統! 一個都不留, 回歸立法會正常運作!

鬼屋消失了羊羊 2020-9-29 06:23 PM

留係度搞搞震, 又冇貢獻, 又迫市民睇班泛民做戲, 浪費納稅人金錢,幾時先可以俾香港安寧日子, 快快清算班泛統! 一個都不留, 回歸立法會正常運作!

前來冰凍的大樹 2020-9-29 06:23 PM

上一次民調,以多數人不贊成他們留任,結果由他們反對,再由鍾耀廷做,結果如我所料,通過留任。所以我話:啱聽就是民調,不啱聽的,就民掉。

堪稱英俊 2020-9-29 06:25 PM

預咗佢哋會留低架啦, 攪咁多嘢

公園可愛的樹枝 2020-9-29 06:27 PM

人工高福利好 冇鑊咩 唔使負責任有啲乜嘢工可以咁做

弦撥飛烟 2020-9-29 06:28 PM

支持何議員,你昨天鬧羊惡橋嗰段說話好精彩

被沖淡的悲傷 2020-9-29 06:28 PM

胡志偉自己都講,民調係可以操控,終於操到啱數囉,厚顏無恥民主黨

戮盡逆者 2020-9-29 06:28 PM

7百多民主派自家民調、黑箱作業、一切向$$看、大話西遊.

廚房默默的世界 2020-9-29 06:32 PM

難得佢地面皮夠厚,佩服

穩走感情路 2020-9-29 06:33 PM

泛統,最緊要有糧支,仲供緊樓架。傻仔先去衝嘅唧。

門外奇怪湯圓 2020-9-29 06:37 PM

成日口講民調

家中真留言 2020-9-29 06:38 PM

泛民就是一班為已私利厚顏無恥的垃圾

樓下回收的石頭 2020-9-29 06:39 PM

佢地只知道要有 糧支!

悲傷終結 2020-9-29 06:39 PM

一早預咗啦!成班犯民有樣睇《賤樣》

攢一口袋星星 2020-9-29 06:41 PM

大勢已去,輸打贏要

真明壽包 2020-9-29 06:41 PM

為了「糧支」所以留任

做個猪猪女孩 2020-9-29 06:44 PM

佢哋邊捨得份人工呀!

秋天貴重的碼頭 2020-9-29 06:44 PM

唔洗做有四球嘅魔力真係大

活出高姿態 2020-9-29 06:47 PM

面子唔緊要,最緊要係有糧支!
頁: [1] 2
查看完整版本: 【議會去留】民調出爐正反意見皆不過半20 名民主派留任陳淑莊離任並退出公民黨