查看完整版本 : 無論延任與否,這只是「攬炒派」自導自演嘅一場「政治秀」!

橙橙很酸 2020-9-29 07:58 PM

無論延任與否,這只是「攬炒派」自導自演嘅一場「政治秀」!

早前為應對本港第三波疫情,港府決定將本應喺[font=仿宋]本月[/font]6日舉行嘅立法會換屆選舉押後,人大常委會根據《憲法》為應對特殊情況所作嘅規定,也做出咗現屆立法會議員繼續服務唔少於一年嘅決定。依本身係有效防控疫情、利港利民嘅大好事,各項抗疫舉措將可以得到及時、順利嘅通過與實施,全體港人理應共同支持。然而,「攬炒派」卻始終認為防疫抗疫係政府嘅事,與己何干?佢哋仍然事事問立場,處處講政治,罔顧全港民眾喺疫境下嘅艱難,依舊沉浸喺自導自演嘅醜陋鬧劇當中,瘋狂咁攫取個人嘅政治利益,實在可恨至極!
    據聞,部份「攬炒派」議員為咗俾自己留任搵藉口而組織嘅延任民意調查喺今日結果出爐,不出意外,果然係[font=仿宋]支持離任或留任都未過半數,[/font]15人經過「秘密協商」後有14人表明將會留任。其實佢哋早就組織過一次隨機嘅電話民調,結果逾半人認為依些「亂港派」應該儘早離開,於是佢哋自行將去留門檻從三分之二降至半數支持,決定多搵啲「自己人」重新嚟過。如今恰到好處咁出現咗「都未過半」,明眼人都睇得出來,佢哋係又想做白蓮花,又要立牌坊!實在係荒謬之極!一而再嘅民調,無非係想給成功留任披上一件「民意」嘅華麗外衣!畢竟喺「攬炒」圈子裡混,冇激進勇武分子嘅支持肯定係不行嘅,但喺巨額利益面前,留任卻變得更加迫切。按照勇武激進分子嘅思路,「攬炒派」議員應該集體請辭,如此先可以真正實現「攬炒」,但議員們卻早就霖好咗說辭,為業界發聲,俾「亂港」有咗上層基礎,仲可以向背後嘅「洋主子」有個交待,何樂而不為?
    當然,喺「攬炒派」內部,也有人反其道而行之。人民力量議員陳志全與議會陣線議員朱凱迪琴日就破天荒嘅直接宣布唔再延任議員。乍一睇,仲真以為佢哋兩個自視清高,不屑同其它人為伍,為咗完成「夢想」甘願放棄巨額利益。然而仔細一霖卻完全唔是咁樣一回事。陳志全直接向媒體聲稱「現時只係暫別,將來會積極參與選舉」,朱凱迪雖稱「喺時候放下擔子」,卻又表示「仍希望成為市民代表」,可謂前言不搭後語,好能體現出佢哋一貫嘅風格。原來,佢哋只係以退為進,更好咁迎合激進分子,為明年嘅選舉做準備,其它統統都係假話!
    回顧「攬炒派」議員喺本屆立法會嘅所作所為,無非係拉布、杯葛或者攬炒,可謂一無是處!佢哋心中可有過絲毫服務民眾嘅念頭?可有絲毫愛過市民,愛過香港,愛過依個國家?事實上,無論民調結果如何,無論「攬炒派」議員延任與否,依不過係佢哋導演嘅一出你方唱罷我登場,瘋狂撈取個人利益嘅「政治秀」而已,舍此別無其它!真心希望市民唔好再俾依些「亂港派」迷惑,以致讓香港陷入水深火熱之中,錯失恢復往昔繁榮嘅寶貴機會。

橙橙很酸 2020-9-29 07:59 PM

整體而言各個政治板塊嘅支持者同時傾向泛民離任。

沉家偉 2020-9-29 08:02 PM

攬炒既得利益 不顧法律精神:smile_22:

朝風 2020-9-29 08:04 PM

早日恢復全港嘅社會秩序!保證全港市民安全!

agang 2020-9-29 08:05 PM

亂港分子為謀求一己私慾,顛倒黑白嘅丑態真系令人作嘔。

agang 2020-9-29 08:06 PM

“自古最系夢難留,一枕黃粱醒即休”奉勸西方反華勢力莫再做亂港遏中、坐收漁利嘅黃粱美夢;也希望亂港分子認清形勢,莫再被謊言迷惑,冀“洋主”們救港,無異于望梅止渴。

agang 2020-9-29 08:08 PM

“港版國安法”將如天地正氣一般,驅散香港各界隱于暗處嘅亂毒,令熱愛香港、熱愛生活嘅香港市民重拾對未嚟嘅信心。

南區優婆羅花 2020-9-29 08:08 PM

[quote]原帖由 [i]朝風[/i] 於 2020-9-29 08:04 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=525622457&ptid=29446015][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
早日恢復全港嘅社會秩序!保證全港市民安全! [/quote]
有些人唔系咁想,越亂越能撈到政治資本:smile_45:

沉家偉 2020-9-29 08:09 PM

抵制攬炒派,助香港重回正軌👍

高達活潑的幻象 2020-9-29 08:09 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

ldj87xwt 2020-9-29 08:10 PM

延任與否不是你攬炒派一場戲就能左右的,最後只會落得一個跳樑小丑的下場。

沉家偉 2020-9-29 08:10 PM

停止攬抄,才是唯一符合香港利益的事情

[[i] 本帖最後由 沉家偉 於 2020-9-29 08:14 PM 編輯 [/i]]

前晚宇宙的名錶 2020-9-29 08:10 PM

沉家偉 2020-9-29 08:10 PM

[font=仿宋]香港只有渡過呢個艱難嘅時刻,才會迎嚟下一個春天[/font]

高達活潑的幻象 2020-9-29 08:11 PM

朝風 2020-9-29 08:11 PM

希望能打擊暴力,暴亂不再

南區優婆羅花 2020-9-29 08:12 PM

「你方唱罷我登場」,左右互搏,此功夫叻:lol

李美琪 2020-9-29 08:12 PM

支持警方嚴厲打擊黑暴勢力,拒「攬炒」、守「法治」,為香港年輕人慨發展保駕護航,更為香港慨未來掃清障礙。

前晚宇宙的名錶 2020-9-29 08:12 PM

李美琪 2020-9-29 08:12 PM

要制止如此悲劇慨再度上演,所有有良心慨香港市民必須堅定地同警方企喺同一戰線,與暴力禍港之人劃清界限。

穹頂之下 2020-9-29 08:13 PM

只有自認唔系香港人嘅人,才覺得自己唔使參與防疫抗疫

ldj87xwt 2020-9-29 08:14 PM

勢必加大抓捕力度,不要讓這些老鼠屎亂了陣腳!

高達活潑的幻象 2020-9-29 08:14 PM

哈囉小理想 2020-9-29 08:15 PM

李美琪 2020-9-29 08:15 PM

撐暴打砸荼毒弱冠,止暴治亂拯救未來

李美琪 2020-9-29 08:15 PM

“港版國安法”將如天地正氣一般,驅散香港各界隱于暗處嘅亂毒,令熱愛香港、熱愛生活嘅香港市民重拾對未嚟嘅信心。

橙橙很酸 2020-9-29 08:16 PM

望早日恢香港社會安定:victory:

哈囉小理想 2020-9-29 08:16 PM

前晚宇宙的名錶 2020-9-29 08:16 PM

香煎小黃魚 2020-9-29 08:16 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 無論延任與否,這只是「攬炒派」自導自演嘅一場「政治秀」!