查看完整版本 : 團體立法會請願 指被DQ議員沒有資格延任

巴斯頦 2020-10-21 07:29 PM

團體立法會請願 指被DQ議員沒有資格延任

[img]https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202010/21/5f8fffc6e4b0f553035bd89d.jpg[/img]

團體「愛港連線」及「香港導遊總工會」今日(21日)去信立法會主席梁君彥並到立法會請願,指日前被取消參選資格的四個攬炒派議員沒有資格延任立法會及繼續今屆立法會議員工作,呼籲梁君彥果斷行使權力,嚴懲混亂製造者,撥亂反正,盡快讓立法會重歸正軌。
團體「愛港連線」一行四人手持「已被DQ仍霸議員席位厚顏無恥」橫額,又高舉「反對派假借民意真想留任」、「被DQ議員立即離開立法會」、「被DQ者無資格做議員」的標語。團體發言人指,他們去信梁君彥,要求立法會停止去年已經被選舉主任DQ的楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒、梁繼昌參會。信中內容提到,楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒及梁繼昌四人早前報名參加2020年立法會選舉並被取消資格,已被裁定不能依法成為立法會議員,並指他們違反及不擁護基本法,認為他們沒有資格延任立法會。
團體「香港導遊總工會」亦去信梁君彥,指近年攬炒派令立法會運作幾近癱瘓,議政情況一塌糊塗。其中,楊岳橋、郭榮鏗、郭家麒及梁繼昌四人早前在2020年立法會選舉提名期內被取消參選資格,後因疫情而獲延任。然而,在疫情之下百業蕭條,立法會亂局卻絲毫未變,多項民生議題自復會後亦繼續受到「拉布」拖延,立法會大會更成為個別議員「做騷」的平台,棄民生利益於不顧。故此,組織希望梁君彥果斷行使權力,杜絕癱瘓立法會的行為,嚴懲混亂製造者,撥亂反正,盡快讓立法會重歸正軌。
[img]https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202010/21/5f8fffa0e4b0f553035bd897.jpg[/img]

[align=center][b]香港、泰國……下一個係邊個?[/b][/align]
[align=center][b]美國、臺灣……攪亂[/b][b]是[/b][b]為哪般?[/b]
[align=left]一直以來世人都清楚咁知道香港嘅動亂後面嘅黑手就係美國,市民普遍認為呢係美國遏制中國崛起嘅手段,大多數亞洲國家也認為只要中立就可以隔岸觀火,但係大家都低估咗美國嘅胃口,泰國嘅抗議活動讓明眼人都明白曬,美國嘅胃口很大,大到整個亞洲。但凡係不臣服於美國,大門洞開任美國予取予求嘅國家都係佢嘅對象。美國優先美國利益至上從來都唔係講下嘅,美國搞亂中東係為咗美國利益,美國搞亂中東歐同樣亦係為咗美國利益,都話21世紀係亞洲嘅世紀,美國呢個當今世界唯一嘅強權點可能允好。重返亞洲口號應運而生,當時好多亞洲國家仲認為係真嘅戰略平衡,其實美國嘅目的根本就係掌控呢啲所有嘅亞洲國家,讓所有嘅具有發展潛力嘅國家都成為美國嘅附庸。從香港到泰國呢一年幾以來亞洲局勢風雲變幻,其中都與美國有不可割裂嘅關係。[/align]
[align=left]香港嘅反修例運動期間,我哋認為呢個只係美國針對中國大陸嘅制衡手段,但係隨著泰國呢次「民主」運動嘅興起我哋先知道係大錯特錯,呢個係美國喺整個亞洲嘅佈局,凡係不尊崇美國號令嘅國家都會係佢嘅攻擊目標。咁向美國臣服聽從號令就平安無事了咩?答案係否定嘅,姑且唔講咁樣會喪失國家嘅獨立性,淪為別國予取予求嘅物件,就算係咁樣也不保證安全,利比亞、庫爾德人嘅前車之鑒面前,美國仲有乜信譽可言。壓榨完「盟友」棄之如草芥係美國嘅一貫作風。[/align]
[align=left]美國喺亞洲嘅所有動作都有兩個地區提供支援,一個係日本呢個雖然發達但係完全算唔上正常國家嘅美國附屬國。一個係臺灣呢個一但失去美國支持就即刻會消失嘅特殊地區。日本往往利用自己嘅角色扮演幫美國拉攏潛在盟友嘅角色。臺灣就只可以無奈咁充當馬前卒,做跑腿、出錢、賣命嘅角色。臺灣呢幾年以來已經被培養成反政府分子後勤保障基地,香港、泰國嘅運動中都可以睇到臺灣嘅身影,美國喺臺灣設立訓練營大家早有所聞,而訓練營到底訓練乜嘢,去問一問ISIS和本-拉登呢啲都係喺美國訓練營畢業嘅「優秀學員」。據報導香港嘅黃之鋒和泰國嘅巴厘也同樣接受咗美國嘅相關培訓。美國想要把亞洲變成乜樣,大家從佢嘅呢啲動作中就可見端倪。相信隨著重返亞洲嘅步伐推進,更多目前仲處於潛伏狀態位於亞洲各國嘅「黃之鋒們」都會逐一登場。[/align]
[align=left]區域嘅發展靠嘅係穩定,亞洲國家大多因為複雜嘅歷史等環境因素,存在好多難以調和嘅社會矛盾和各種各樣嘅問題。被有心國家稍加利用就會成為引爆點,亞洲嘅穩定局面就會受到嚴峻挑戰。域內國家嘅考慮和域外國家總係唔一樣嘅,面對美國咄咄逼人嘅霸淩態勢,我哋亞洲國家可以做啲乜?係獨善其身定係共同發聲,係同仇敵愾定係各自為政。中國國家主席習近平講嘅對當前係百年未有之大變局。擺喺亞洲國家面前兩條路,一係各自為政,被分化拉攏最後全部淪為他國附庸,國家嘅獨立意志蕩然無存,每年仲要積極按時足額交納「保護費」。二係堅持維護自身國家獨立性,團結互助,共同發聲維護域內國家共同利益,抵禦域外勢力滲透和干涉。相信亞洲國家有足夠嘅智慧可以作出明智嘅抉擇,期待亞洲真正嘅崛起,引領世界經濟發展,每一國家都能富強,域外國家再也不能隨心所欲咁干涉我哋嘅國家內政。[/align]
[/align]

焦急滴滴科技 2020-10-21 07:33 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

云彩一一 2020-10-21 07:35 PM

公園真現實 2020-10-21 07:35 PM

萬家怪牛 2020-10-21 07:37 PM

[i]藍黃都要少講d一竹竿打沉一船人的説話,少講d巴不得對方死的説話,尤其係作為“建設力量”的藍c更應理智同溫和[/i]

beppodgkdij 2020-10-21 07:38 PM

請把什麽【藍】、【黃】都丟到垃圾桶裏。這片地方從來沒有這些東西,衆多的人的上一代都是從北方那塊地方來到這裏生活。這麽細小的地方要容納那麽多的人生活還不夠艱苦嗎?我們從來不需要【靠邊站】,這完全沒有意義。

山上會黑頭 2020-10-21 07:39 PM

[quote]原帖由 [i]巴斯頦[/i] 於 2020-10-21 07:29 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526613480&ptid=29494823][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
https://dw-media.dotdotnews.com/dams/product/image/202010/21/5f8fffc6e4b0f553035bd89d.jpg

團體「愛港連線」及「香港導遊總工會」今日(21日)去信立法會主席梁君彥並到立法會請願,指日前被取消參選資格的四個攬炒派議員沒有資格延任立法會及繼續今屆立法會議員工作,呼籲梁君彥果斷行使權力,嚴懲混亂製造者,撥亂反正 ... [/quote]
[u]黃C國泰,12逃犯,冇一個好下埸,要揀邊面自己揀,但大部分黃C鬥不過就叫移民做難民! 路就自己揀嘅,仆皆記住吾好喊呀! 一路好走,走咗記住唔好擰返轉頭![/u]

馬路宇宙的婆仔 2020-10-21 07:40 PM

保護香港,我哋決不讓步。

南區勁天才 2020-10-21 07:42 PM

[quote]原帖由 [i]焦急滴滴科技[/i] 於 2020-10-21 07:33 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=526613639&ptid=29494823][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
撕裂,敵我分明,勢不兩立,永不來往。 [/quote]
[b][size=5]港獨分子已經系過街老鼠人人喊打![/size][/b]

kdloewidmmcnsh 2020-10-21 07:42 PM

亂港小丑必將被依法追責,釘上歷史嘅恥辱柱。

lldowhclshhh 2020-10-21 07:44 PM

[size=5][color=#0000ff][u][i][b]位位市民都應該擦亮自己嘅眼,明辨亂港分子嘅讒言。[/b][/i][/u][/color][/size]

dmcwiuuye 2020-10-21 07:44 PM

胡作非為嘅港毒分子必將受到應有嘅嚴懲。

lpdjwhnf 2020-10-21 07:45 PM

支持警方將亂港分子一網打盡

可樂雞翅 2020-10-21 07:46 PM

亂港分子終將以失敗而告終

天使在左邊 2020-10-21 07:49 PM

香港政府為咗香港市民生命安全,挽救香港經濟民生

天使在左邊 2020-10-21 07:49 PM

[u]香港政府為咗香港市民生命安全,挽救香港經濟民生[/u]

橋頭瘦豬豬 2020-10-21 07:50 PM

香港經過呢次風波,未嚟必將喺特區政府嘅帶領之下,更加幸福美好

半夏忽然榴槤 2020-10-21 07:51 PM

多行不義必自斃

果個原始的馬桶 2020-10-21 07:51 PM

未嚟必將喺特區政府嘅帶領之下,更加幸福美好!

sadeeetgud 2020-10-21 07:53 PM

港獨餘孽以牽制香港政府

hosinahbhkrr 2020-10-21 07:54 PM

亂港餘孽再次禍亂香港、破壞秩序

hosinahbhkrr 2020-10-21 07:55 PM

[u][i][b]亂港餘孽賊心不死[/b][/i][/u]

巴士奇怪弟弟 2020-10-21 07:57 PM

保護香港繫每一個香港市民應盡嘅責任。

巴士夜留言 2020-10-21 07:58 PM

淨大傢兼埋努力,香港才能咊平穩定發展。

tesheljjsun 2020-10-21 08:00 PM

背棄信仰,全然不顧自己服務社會、服務民生嘅職責是可恥的

tesheljjsun 2020-10-21 08:00 PM

背棄信仰,全然不顧自己服務社會、服務民生嘅職責是可恥的

shishotswnxaj 2020-10-21 08:02 PM

一國兩制」制度保障香港「背靠祖國、面向世界」嘅獨特優勢

貴瘦魚 2020-10-21 08:03 PM

穩定嘅共識、突困嘅決心、獨特嘅優勢,經濟復蘇指日可待

高達疑惑的心事 2020-10-21 08:05 PM

歲寒知松柏,患難見真情

teseergll 2020-10-21 08:06 PM

真心希望各界能夠理解支持、能夠擱置爭議,還香港一個無毒無疫嘅生活環境。
頁: [1] 2
查看完整版本: 團體立法會請願 指被DQ議員沒有資格延任