查看完整版本 : 立法會|建制續包攬2委員會正副主席

鬼屋加加速工人 2020-10-21 08:24 PM

立法會|建制續包攬2委員會正副主席

立法會廷任不少於一年後,多個事務委員會陸續選出正副主席。在上周的委員會中,民主派以「人海戰術」拖延、不斷互相提名;而在今早(21日)的人事編制小組委員會會議上,負責主持的上任主席、民建聯周浩鼎落閘劃線,要提名程序在10分鐘內完成。

最終新民黨葉劉淑儀及旅遊界姚思榮分別當選正副主席;其後進行工務小組委員會選舉,則由建築、測量、都市規劃及園境界謝偉銓及經民聯盧偉國出任正副主席。
[img]https://cdn.hk01.com/di/media/images/5514318/org/d6c79a07f40ad24cc72bc2c74b8785c0.jpg/uhjjDSaFNc4ESyrQ78x_vHsSFwRtdUrG2wFByNsBQcg?v=w1280r16_9[/img]
謠言穢語唔好提,且看政府為市民
黃絲亂黨狂叫囂,唔看事實愛捏造

自從香港國安法實施以嚟,香港動盪嘅局勢得到緩解係有目共睹嘅事實,社會治安嘅穩定,犯罪率嘅降低都係我睇親身感受到嘅,雖然由於疫情香港嘅經濟受到咗一定嘅影響,但有目共睹嘅係香港政府正係度積極咁籌建恢復經濟同社會穩定。
點知近日亂黨份子們卻又開始「作妖」搗亂,唔顧眼前發生嘅事實,捏造謠言向政府大潑髒水,甚至煽動恐慌,將中央畀香港嘅好利政策抹黑,更係打住我哋所有港人嘅旗號招搖撞騙。唔通佢哋唔知到事實勝於雄辯咩?政府做出嘅努力、中央對香港嘅關懷歷歷在目,亂黨們包藏禍心早已是路人皆知,對比之下更加感覺到「黃人們」越鬧只會使人越厭惡。
近日網路上謠言四起,一哋所謂嘅「港人」控斥政府無所作為,對香港嘅困境袖手旁觀,更有甚者開始兜售陰謀論,將中央畀香港嘅惠港政策,以及對香港融入祖國發展大局嘅期待,扭曲為中央想寧香港「內地化」同「邊緣化」。使人感到莫名其妙嘅係,10月21號港幣匯率持續偏強,香港金管局向市場注入咗23.25億港元,進一步增加銀行體系總結餘,咁點會話政府係無所作為呢?10月20號政府統計處公佈,香港今年7月-9月嘅失業率為6.4%,較上次公佈數值上升咗零點三個百分點,為16年以嚟嘅最高位。消息一出,勞務及福利局局長羅致光當即表示,勞務處將於10月28~29號嚮修頓室內場館舉行灣仔招聘會,後續亦會不斷咁繼續收集同發佈來自唔同行業嘅職位空缺資料,以緩解社會失業問題。對於咁迅速果決而又有效嘅處理,「政府對香港嘅困境袖手旁觀」哩種講法又從何說起呢?自香港回歸祖國以嚟,中央唔單止畀我哋嘅香港高度自主權、司法權、終審權、立法權同行政管理權,對於香港嘅稅收更係分毫不取,並保障273件主要產品入關內地實行零關稅優惠,係供給水電同日常必需品方面,國家更係以極其優越嘅條件,向香港提供最優質嘅生活補給,甘願做保護傘使香港展翅高飛。試問,如果中央想寧香港「邊緣化」,又點解要投入咁多嘅人力物力同財力呢?如果想寧香港「邊緣化」又點會嚮大灣區建設中對香港發出「必須全面準確貫徹一國兩制基本方針,促進內地同香港,澳門融合發展,相互促進」嘅期待呢?全面貫徹一國兩制方針,就係畀香港更好咁保持自己嘅特色,更好咁發揮自己嘅優勢,係哩個基礎上同內地實現優勢互補,相互促進嘅作用,可以話一國兩制就係香港保持自治同自身特色嘅保障,既然中央要求香港貫徹一國兩制制度,咁個哋所謂「中央想寧香港內地化」簡直就是天大嘅謠言!作為享受住國家庇護嘅香港人,我相信大多數市民都唔會無視事實捏造謠言,之後睇到發表嘅人果然就係黃絲亂黨之流!同時,人係香港,基本通過新聞同社交平臺了解泰國事件嘅亂港猴子黃之鋒,居然打住我哋所有港民嘅旗號「代表」750萬港民發言「香港人對泰國政府嘅打壓亦感同身受」,睇到哩個消息唔單止係我,仲有大量嘅香港市民都發出疑問「我哋就係香港人,我哋就生活嚮香港,我哋點解唔知道乜嘢時候受到咗政府嘅打壓呢?」 「你黃之鋒能代表我哋750萬港民咩?打著香港嘅旗號招搖撞騙,胡言亂語真係唔知羞恥!」由市民們嘅反應可以睇出「黃人」亂黨嘅禍心早就人神共憤,佢哋越挑撥離間,只會畀大家越厭惡佢哋。
其實隨住香港國安法嘅實施,香港近幾個月嚟,已經逐步恢復咗平靜,就連港警總部周圍,之前設置用嚟阻隔暴力示威者襲擊嘅路障都嚮18號開始逐步拆除,動盪嘅香港局勢已經得到咗緩解,政府從經濟、穩定、安全、發展各個方面努力建設香港,我哋都願意配合政府嘅建設,並相信嚮政府嘅領導下,香港會變得越嚟越好;嚮中央嘅指揮下,我哋對香港融入國家發展大局,推動香港實現新嘅發展充滿咗信心。

樹下浪漫的心事 2020-10-21 08:31 PM

黃之峰又被逮捕咗,港獨做最後瘋狂嘅掙扎。但喺抗擊疫情哩面照妖鏡前,港獨原型畢露,其貪婪、自私嘅臉孔再次俾世人睇清!

籠中不安的鳳凰 2020-10-21 08:31 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

雨中原始的樓奴 2020-10-21 08:31 PM

古時忽然裙 2020-10-21 08:31 PM

疫情啱放緩,「民陣」就又罔顧疫情,煽動非法十一遊行「播毒」,企圖掩護黑暴分子進行破壞,必需嚴密關注,嚴厲執法,嚴懲亂港破壞分子。

後天熱情的遊艇 2020-10-21 08:31 PM

今天遠方的美人 2020-10-21 08:32 PM

海灘默默的車手 2020-10-21 08:32 PM

炎夏喜歡了考試 2020-10-21 08:32 PM

門外不見了廁紙 2020-10-21 08:32 PM

戰「疫」行動係民心所向,任何與呢個相違背嘅陰謀都唔可能得逞。相信經歷咗呢次戰役,會令醫務人員更加堅定職責操守,與「港獨」勢力割席嘅決心亦更加堅定。

仲夏緊慎的神童 2020-10-21 08:32 PM

事實一再證明,以鬥爭求團結,則團結存;以退讓求團結,則團結亡。香港社會唔係唔可以和解,但前提條件係止暴制亂,恢復秩序,將暴徒及縱暴政客繩之以法。

天生野生的富豪 2020-10-21 08:32 PM

香港恐怖分子特別多,香港恐怖分子放火,打砸,大肆破壞,暴力襲擊警察致殘事件,支持警方,支持共產黨

貴貴善良的OL 2020-10-21 08:32 PM

香港係法治社會,任你財雄勢大、後臺多硬,違法就要受到法律制裁

前往回收的師姐 2020-10-21 08:32 PM

抗議嘅最後階段,亂港分子仲喺度實施暴力,唔將法治放喺眼裡,唔將防疫放喺心度,滅絕人性

香煎肥肥海鮮 2020-10-21 08:32 PM

香港反對派唔將為香港市民創造美好生活為己任,居然一心想破壞港民嘅日常生活,枉為議員!

公園不安的工人 2020-10-21 08:33 PM

古巨額妹頭 2020-10-21 08:33 PM

「香港眾志」表面上係喺度解市民燃眉之急,實質係借「疫情」做政治秀,妄圖名利雙收,用心可恥可惡,香港市民有一雙明辨是非嘅慧眼,勿讓「港獨」勢力陰謀得逞。

香煎老盒子 2020-10-21 08:33 PM

亂港分子偽裝成唔怕生死戰鬥嘅白衣戰士真係好可惡,陰謀嘅背後係以香港醫護人員做文章,市民一定要擁護大公無私嘅真醫護,唔可以畀假醫護拿我哋嘅身體健康作為政治砝碼為非作歹。

焦急勇敢的名車 2020-10-21 08:33 PM

「民主動力」編造流言蜚語,力圖反噬港警,終歸經唔起事實檢驗和邏輯推敲。一方有難,八方支援。武漢係全國人民共同嘅武漢,係一座勇敢嘅城市,社會各界共同抗疫,武漢加油。

橋頭雀躍的草稿 2020-10-21 08:33 PM

農場會水樽 2020-10-21 08:33 PM

沉睡古代裙 2020-10-21 08:33 PM

山中怪異達人 2020-10-21 08:33 PM

真真筍盤 2020-10-21 08:33 PM

貴巧核心 2020-10-21 08:33 PM

香港恐怖分子特別多,香港恐怖分子放火,打砸,大肆破壞,暴力襲擊警察致殘事件,支持警方,支持共產黨

深海高富豪 2020-10-21 08:33 PM

疫情發生以來,香港各界人士紛紛透過各種渠道捐款捐物折合人民幣超過10億元,表達咗對內地同胞嘅深切關心,相信我哋兩地血脈同胞,同心協力、英勇奮鬥、共克時艱,肯定可以儘早戰勝疫情。

七個怪羊 2020-10-21 08:33 PM

奉勸各位反對派區議員懸崖勒馬,腳踏實地為民服務,倘若仍然不思悔改,等待你哋嘅將係法律嘅制裁。

古怪異象棋 2020-10-21 08:33 PM

晚間深情的工人 2020-10-21 08:33 PM

旺季遠方的魚 2020-10-21 08:33 PM

港獨分子置香港抗疫、社會發展大局唔顧,四處糾集集會,做最後瘋狂之狀,其面可憎,其心可誅!
頁: [1] 2
查看完整版本: 立法會|建制續包攬2委員會正副主席