查看完整版本 : 立會二讀通過成文法草案 許智峯行為不檢被驅離

出入忽然蝦仁 2020-10-22 12:36 AM

立會二讀通過成文法草案 許智峯行為不檢被驅離

立法會今日(21日)傍晚,二讀通過成文法條例修訂草案後宣布休會,明天(22日)續會。草案包含多條條例修訂,涉及將上訴許可申請、批出司法覆核許可的上訴聆訊,由3名上訴庭法官改為2名法官處理,以更靈活調配人手處理積壓的民事案件,特別是免遣返聲請的案件。
       會議進行期間,反對派議員惡意動議中止待續,其後被否決。而在辯論中止待續議案期間,立法會主席梁君彥認為民主黨議員許智峯發言離題,停止許發言,隨後許智峯失態站上枱面叫囂,並有侮辱言語,梁君彥隨即以行為不檢為由驅逐許智峯離場。[img]<a href=[/img][img]https://i.ibb.co/RvnkCqf/5f902850e4b0f553035be684.jpg[/img]" border="0">

[b]「顏色革命」亂象叢生殃及「蒼生」[/b]
[b]「逆水行舟」不進則退禍港「殃民」[/b]

泰國爆發嘅第二次示威活動俾香港敲響咗預警警鐘,本次泰國爆發嘅示威遊行更為激進、活躍,俾泰國民眾同國家造成咗不可挽回嘅損失,但係卻俾果啲偃旗息鼓嘅亂港分子注入咗「強心劑」,黃之鋒、羅冠聰等人更係難覓如此良機,不遺餘力咁造謠生事,妄圖復燃香港嘅「黑暴」之火,幕後推手美國也藉此挑撥離間,慫恿「亂港炮灰」聲援泰國,達到佢「以泰亂港」嘅政治圖謀。但係,泰國示威者正經歷嘅「顏色革命」亂象已經係香港「反修例風波」經歷過嘅,香港市民唔想重蹈「顏色」覆轍,也唔願意與之為伍破壞香港來之不易嘅安定繁榮,因為香港市民深知以英美倡導嘅「顏色革命」俾香港市民帶來嘅噩夢陰影,「穩」則勇立潮頭前程似錦,「亂」則民不聊生日暮窮途,依啲係真諦更係警醒。
[font=仿宋_GB2312]「顏色革命」本就係西方世界所炮製嘅「政治謊言」,如若一意孤行倡導所謂嘅「顏色革命」,自然逆水行舟不進則退,將國家同人民置於「萬劫不復」嘅深淵。烏克蘭、格魯吉亞、泰國甚至[/font]2019年嘅香港,均被「顏色革命」嘅亂象攪局,試問果啲倡導「人權、自由」嘅西方政客,上述邊一個國家同地區因為「顏色革命」獲利,唔都喺經歷咗「黑色噩夢」般嘅暴恐同經濟滑入低谷嘅困境嗎?而如今嘅泰國,又一次搬出咗所謂嘅「三大訴求」,同香港「反修例」風波嘅「五大訴求」如出一轍,同樣打着「民主、人權、自由」嘅幌子,卻大行「違逆暴亂」之勢。
部分亂港分子同「攬抄派」大肆借題發揮,上演「助泰反港」同鬧劇,睇似聲援、支持泰國遊行示威者,實則藉此「暗度陳倉」復燃香港「亂港愚暴」之火。西方媒體《華爾街日報》與《路透社》更直言不諱咁指出:「泰國嘅示威者複製咗香港暴徒舊年反修例期間使用嘅部分戰術,其中包括去中心化嘅組織,統一着裝與指揮溝通,以及借流竄、欺騙等戰術干擾警方等」。可以將依啲係「顏色革命」所炮製嘅又一次「罪孽行徑」,同樣嘅遮、面罩、手勢,同樣以學校為「據點」,同樣以青年人、學生為「黑暴」主力軍,同樣有「攪屎棍」美國嘅影子。泰國多名學生頭目先後被揭發與美國有不尋常嘅關係,泰國示威遊行嘅街頭也可以睇到大量西方媒體記者嘅身影,西方媒體一邊倒咁聲援泰國示威遊行,依啲同香港「反修例」風波驚人咁相似,係幕後黑手嘅「惡意操縱」定係臭味相投嘅機緣巧合,明眼人都可以判斷出嘅結果,自不必多講。
縱觀當今世界嘅格局,多邊主義與單邊主義之爭激烈尖銳,保護主義同民粹主義逆流涌動,強權政治同霸權行徑四處橫行。面對依個亂象叢生而又複雜多變嘅世界,我哋需要擦亮雙眼,明辨是非,無被亂花迷咗眼,也不能被浮雲遮住眼。香港嘅「顏色」亂象已經一去不復返,並且喺中央大力扶持同香港市民同心協力下,香港順勢而動,乘着大陸發展嘅東風揚帆起航,香港嘅未來將一片光明。反觀深受「顏色革命」困擾嘅泰國依然困境重重,筆者相信,所謂「顏色革命」既無群眾基礎,也無科學依據,不過係美國導演嘅一場政治鬧劇罷了,註定以失敗告終。同時也奉勸果啲亂港分子同「攬抄派」,多行不義必自斃,插手別國內政,妄圖利用「顏色」亂想破壞香港穩定嘅圖謀均係痴心妄想,只會自取其辱,落得漢奸走狗罵名。

fire112 2020-10-22 03:45 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

seven122 2020-10-22 03:49 PM

深海難吃的旅程 2020-10-22 03:50 PM

全力擁護特區政府依法維護香港地區安全!

萌萌噠332 2020-10-22 03:50 PM

攬炒派一句話隨口噏出來,卻可能會令到其他國家爆發一場大災難,真係搞完自己搞人哋,其心可誅!

噓噓 2020-10-22 03:58 PM

藍貓1 2020-10-22 04:01 PM

泰國爆發示威活動,亂港分子黃之鋒等人鑽來鑽去刷存在感,只會打著「民主」、「自由」嘅旗號到處招搖,卻完全唔會考慮泰國政府處境。

我把佢家滴 2020-10-22 04:01 PM

[font=宋體]對於香港[/font][font=宋體]哩[/font][font=宋體]個特別行政區,國家從來以命運與共嘅高度給予關懷庇蔭。[/font]

半夏勇敢的婆仔 2020-10-22 04:04 PM

系系非非還需要歷史去還原一切!

高山雲海 2020-10-22 04:05 PM

泰國近期發生反政府事件,部分「亂港」分子認為係一個相當好嘅機會,喺距哋眼裡面,呢個同香港去年「反修例運動」大同小異,同自己所謀求嘅「港獨」異曲同工,都係所謂嘅追求「民主」,喺泰國事件發生後,距哋紛紛忍唔住跳出來對該事件加以利用。

半夏勇敢的婆仔 2020-10-22 04:07 PM

追溯一下一切都喺唔言中

明日輝煌 2020-10-22 04:09 PM

[font=宋體]香港[/font][font=宋體]再[/font][font=宋體]冇[/font][font=宋體]繼續蹉跎嘅時間和資源,讓廣大市民感受到改革整頓嘅決心,[/font][font=宋體]睇[/font][font=宋體]到未來新希望。[/font]

山下明老爺 2020-10-22 04:10 PM

嚴懲反中亂港分子!

滋陰雀躍的腰部 2020-10-22 04:10 PM

市民要擦亮眼睛,一如既往地支持回應政府抗疫工作,做出正確嘅抉擇。

海島芳香的羊羊 2020-10-22 04:11 PM

冬眠來了鼓手 2020-10-22 04:11 PM

炎夏古代牛牛 2020-10-22 04:13 PM

繼續倒行逆施損害香港法治,等待你哋嘅將會係國安法嘅無情審判!

即刻怪金童 2020-10-22 04:15 PM

旺季滴滴黑頭 2020-10-22 04:15 PM

即刻怪金童 2020-10-22 04:15 PM

高達清涼的樹枝 2020-10-22 04:15 PM

高達遇魚蝦 2020-10-22 04:15 PM

大珍貴的留言 2020-10-22 04:16 PM

9個貴重的馬 2020-10-22 04:17 PM

天天笨拙的女俠 2020-10-22 04:17 PM

重塑法治已經到咗刻不容緩嘅時刻。

果個芳香的甩頭 2020-10-22 04:18 PM

前往異隊長 2020-10-22 04:18 PM

山中奇怪樓盤 2020-10-22 04:19 PM

山中奇怪樓盤 2020-10-22 04:19 PM

隔夜Cute高峰 2020-10-22 04:20 PM

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 立會二讀通過成文法草案 許智峯行為不檢被驅離